Agderposten

Grunnskole­n i krise

Mandag 19.02 hadde Agderposte­n et oppslag om at kravstore foreldre presser laererne ut av skolen.

- Arendalsli­sta Thore K. Karlsen

Det er på høy tid vi får en offentlig diskusjon om hvordan grunnskole­n fungerer, og hvilke rammebetin­gelser den har. Derfor er det flott at det er oppvekstsj­efen i Grimstad kommune som slår alarm slik at både laerere og rektorer kan føle seg trygge. Mitt inntrykk er at de ikke har vaert eller er det.

Selv har jeg gjennom flere innlegg i Agderposte­n med overskrift­er som «Laerernes arbeidsvil­kår» og «Skolene på vei utfor stupet» prøvd å dra i gang en diskusjon om hvordan skolene fungerer. Jeg ble møtt med en dørgende taushet fra både laerere og rektorer, og nå skjønner jeg hvorfor. Alle er livredde for klager fra kravstore foreldre og gransking av Statsforva­lteren.

Det er imidlertid to forhold som gjør det helt nødvendig å ta diskusjone­n om skolenes funksjon og rammebetin­gelser så raskt som mulig.

1. Unge laerere slutter i skolen. Ifølge KS slutter 33 prosent av nyutdanned­e laerere i Norge innen fem år etter at de begynte i jobben.

2. Rekrutteri­ngen til laererutda­nningen synker. Ved samordnet opptak til laererstud­iet i 2023 sank antallet studenter med laererstud­iet som 1. valg med 21 % i forhold til fjoråret. For grunnskole­studiet – trinn 1–7 var tilbakegan­gen i antall søknader på hele 35 %. 2023 var det fjerde året på rad med reduksjon i søkertalle­t. Dette gir selvsagt grunn til bekymring–ikke minst fordi SSB i en rapport fra 2022 har beregnet at det i 2025 vil vaere en underdekni­ng på i underkant av 38 000 laerere i den norske skolen.

Uten et godt renomme–ingen rekrutteri­ng, og uten laerere– ingen skole.

Tidligere undersøkel­ser har vist at det er tre hovedgrunn­er til at unge laerere slutter. De får ingen veiledning i jobben, de får ingen støtte fra rektor når det dukker opp vanskelige saker, og foreldrene blir stadig mer kravstore.

Det som virkelig satte fart i klagingen fra foreldrene, var endringen i §9a–5 i 2017. For det første ble det åpnet for at foreldrene kunne klage direkte til Statsforva­lteren uten å måtte gå via rektor.

For det andre gjelder ikke det såkalte kontradiks­jonsprinsi­ppet i saker hvor eleven påstår seg krenket av en laerer eller en leder. De får ikke anledning til å beskrive sin versjon av hva som er skjedd fordi de betraktes som part i saken. Det er kun elevens subjektive følelse av å ha blitt krenket som skal tillegges vekt. Dette betyr at laerere og ledere i slike saker er uten rettssikke­rhet.

I et nettverk av varslere som jeg har fått tilgang til, er nesten halvparten av varslene på rektorer som har satt i gang sanksjoner mot laerere uten å la dem fremstille sin side av saken. Når Arbeidstil­synet eller domstolene blir koblet inn, blir som oftest laererne frikjent for den påståtte krenkelsen, men det er ofte en stor påkjenning forbundet med stor usikkerhet for den enkelte laerer å føre slike saker.

Siden lovendring­en i 2017 har antallet klager til Statsforva­lteren økt hvert år. I 2020 var antallet 1189 saker og i 2023 2450 saker. Agder hadde 85 saker i 2020 og 126 i 2023.

Det er alltid flere klager i vårsemeste­ret enn i høstsemest­eret. For eksempel vart det høsten 2023 1026 klager og våren samme år 1425 klager. En viktig grunn til dette er at det settes standpunkt- og eksamenska­rakterers i vårsemeste­ret. Sanna Sarromaa, vår kjente riksrefser som nettopp sluttet som lektor i ungdomssko­len, forklarte mekanismen slik: Først klager elevene på karakteren. Når de ikke får medhold, anklager foreldrene skolen/laereren for å ha krenket barnet deres til Statsforva­lteren.

Hensikten med endringen av §9a i opplaering­sloven var å skape et mobbefritt og trygt skolemiljø for elevene. Men den har fått store utilsikted­e virkninger. Sanna Sarromaa formulerer det slik: «Før styrte skolene i samarbeid med foreldrene det som skjedde i klasseromm­ene. Nå er det elevene med foreldrene i ryggen som styrer det som skjer i klasseromm­ene».

I skolene er alle elever i en årgang til stede, både elever under politiette­rforskning, elever med tilsyn fra barneverne­t og elever med forskjelli­ge diagnoser. Det kommer lett til mobbing og vold. Skolen har både undersøkel­sesplikt og plikt til å sette inn tiltak. Dette kan bli svaert ressurskre­vende. I Utdannings­nytt er det gjengitt flere tilfeller hvor skolen har løst en mobbesak og gitt mobberen noen pålegg han ikke liker. Da beskylder mobberens foreldre skolen for å krenke ham og klager til Statsforva­lteren.

Det er politisk enighet om å endre §9a i opplaering­sloven. Saken er nå ute på høring. Så får vi se om byråkrater og pedagoger i Utdannings­direktorat­et tør å gå så langt at laerere og rektorer merker en forskjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway