Agderposten

Jeg ble sjokkert over de kravstore foreldrene i Grimstad

Mandag 19. februar 2024 leste jeg det forferdeli­ge oppslaget om « … kravstore foreldre …». Jeg ble sjokkert.

- Tidligere førskolela­erer og politiker, Valle i Setesdal Sissel Åkre

Jeg tillater meg å omformuler­e et kjent sitat av Pink Floyd: »Hey parent, leave them kids alone!»

Barn er på vei ut/inn i verden fra og med første skoledag. Den veien skal de faktisk gå alene.

Nei, forresten, noen velger jo HJEMMESKOL­E for sine barn. Dem om det. De fleste velger den offentlige skolen.

Selv gikk jeg på den, og opplevde den som verdens beste skole, fordi min mor og far slapp taket i meg de timene jeg var på skolen. Ingen diskuterte dagen min der, da jeg kom hjem. De la til rette for leksetiden, svarte etter beste evne på mine spørsmål, og overlot resten til meg og «frøken».

Dette var i perioden 1949 til 1956. Folkeskole­n, kalte man den. Og det ble folk av meg, og de aller fleste andre.

De det faktisk IKKE gikk så godt med, var de, hvis mor, ja det var mødrene, som, slik jeg forsto etter hvert, oppsøkte «frøken», fordi de var misfornøyd­e med karakterer og kommentare­r.

De elevene ble aldri stående på egne ben, men måtte tydeligvis forholde seg til utsagn og holdninger fra, i denne sammenheng­en, utenforstå­ende, som valgte å sette sine barn i et enormt dilemma.

Hva vil de «inngripend­e» foreldre gjøre videre? Ta for seg professore­ne på universite­t, hvis barnet når så langt? Ta for seg avkommets sjef, hvis barnet kommer så langt? Vel, mange kan sikkert gå inn i mors eller fars firma, der er det trygt, og sikkert veldig utviklende å vaere.

Som man forstår, går jeg i mitt 82. år. Selvtillit­en er det ikke noe å si på, nå, den ble som sagt bygget opp i hjem og skole. De kalte det TILLIT, den gang. Man måtte ha tillit til hverandre.

Selv er jeg førskolela­erer, det het det, da jeg var nyutdannet som 50-åring.

Hadde en fantastisk tid i en av de lokale barnehagen­e i naermiljøe­t. Bygget på TILLIT fra barn, foreldre og resten av personalet. Hvorfor har det gått så forferdeli­g galt?

Står og faller det hele med at begrepet «skomaker, bli ved din lest» har falt ut av den kollektive bevissthet­en?

Hvorfor er ikke mor og far mor

og far? Hvorfor kan ikke laerer vaere laerer?

I spill er det helt utenkelig å se hverandre i kortene. JUKS kaller vi det.

Å følge med på barnets utvikling er selvsagt foreldrene­s overordned­e plikt.

Det er også deres overordned­e plikt å gi slipp. Den dagen kommer, da de følger barnet inn i barnehagen eller inn i skolen. De slipper ikke taket. Men gir slipp.

Det må også foreldre i Grimstad kommune gjøre. Politi og Statsforva­lteren må kanskje hjelpe dem.

 ?? ?? Å følge med på barnets utvikling er selvsagt foreldrene­s overordned­e plikt. Det er også deres overordned­e plikt å gi slipp, skriver 82 år gamle Sissel Åkre, tidligere førskolela­erer og politiker i Valle i Setesdal.
Å følge med på barnets utvikling er selvsagt foreldrene­s overordned­e plikt. Det er også deres overordned­e plikt å gi slipp, skriver 82 år gamle Sissel Åkre, tidligere førskolela­erer og politiker i Valle i Setesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway