Agderposten

Måleksplos­jon i Premier League

Premier League-scoringene kommer uhyggelig tett denne sesongen. Etter 26 runder er det blitt 130 flere sammenlign­et med samme tid i fjor.

- Bernt H. Brennevann, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

Det gir en økning på nesten 18,5 prosent. Luken er ventet å øke ytterliger­e siden to hengekampe­r i innevaeren­de sesong ikke er med i regnestykk­et.

I alt er det blitt 834 mål på 258 seriekampe­r i den engelske toppdivisj­onen. Det gir det høyeste snittet per oppgjør i Europas fem beste ligaer: * Premier League: 3,23

* Bundesliga (Tyskland): 3,15

* La Liga (Spania): 2,64

* Serie A (Italia): 2,62

* Ligue 1 (Frankrike): 2,54

Går man bakover tid, viser PL-tallene at denne sesongens målantall er unikt. Ingen av de 15 siste sesongene når opp, og den naermeste var i 2011/12. Da var det 743 scoringer etter 26 runder.

Det er 91 faerre enn i samme fase av innevaeren­de sesong.

Mer overtid

Petter Veland dekker engelsk fotball for Viaplay. Tidligere i uken bet han seg merke i scoringsru­shet da han kommentere West Hams 4-2-seier over Brentford.

– Jeg vil si at det er en generell positiv holdning rundt Premier League for øyeblikket. Det gjør produktet mer attraktivt, sier Veland.

– Basert på øyetesten vil jeg si at det er langt flere offensive spillere i Premier League som presterer bedre og er på et bedre sted i fotballive­t enn de defensive, legger han til.

Foran sesongen ble det innført nye regler for tillegg av tid i engelsk toppfotbal­l. Dommerne skal vaere rause med påslaget og slå ned på drøying av tid. Mange kamper varer nå tett opp mot to timer, inkludert pausen.

– Det spilles mer fotball nå med flere effektive minutter, men det er ikke så mye mer at det alene forklarer hvorfor det i år scores mange flere mål, sier Veland.

Offensive managere

Han mener det har mye si hvordan dagens trenerstab­er ser ut nå kontra for ett år siden. Unai Emery (Aston Villa), Roberto De Zerbi (Brighton) og Ange Postecoglo­u (Tottenham) har alle satt sitt preg på ligaen. De to førstnevnt­e kom inn underveis i 2022/23-sesongen.

– De er langt mer offensive og som spiller en type fotball som gjør at lagene scorer og slipper inn mer. Opprykksla­gene Burnley, Sheffield United og Luton har på sin side ikke greid å sette en defensiv som helt holdt nivået som trengs på øverste nivå.

– Sheffield United har hatt et helt grusomt forsvarssp­ill, påpeker Veland og viser til lagets rekordmang­e 66 baklengsmå­l.

Newcastle-fall

Oppsvinget i scoringer skyldes også at Wolverhamp­ton har lyktes med å doble sitt antall. Liverpool er også på et høyere nivå og topper tabellen med 16 flere scorede mål enn på samme tid i fjor.

– I tillegg lekker West Ham som en sil, men de scorer også mer. Forrige sesong slapp Newcastle nesten ikke inn mål, men de har åpnet seg fullstendi­g bakover. Når alt dette inntreffer samtidig, får man et resultat som betyr at det scores langt flere mål i Premier League enn noen gang før, sier Veland.

 ?? FOTO: RUI VIERA, AP/NTB ?? MASSE MÅL: Erling Braut Haaland omfavnes av lagkamerat­er etter å ha scoret nok et mål for Manchester City i Premier League.
FOTO: RUI VIERA, AP/NTB MASSE MÅL: Erling Braut Haaland omfavnes av lagkamerat­er etter å ha scoret nok et mål for Manchester City i Premier League.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway