Agderposten

Påskegudst­jenester i fare etter intern kirkestrid

Kirkens ledelse og menigheten i Øyestad er fortsatt ikke kommet naermere en løsning på kirkedrama­et. Nå bekrefter biskop at enkelte i menigheten har vendt seg mot prestene.

- Håkon Raa hakon.raa@agderposte­n.no

– Det stemmer at noen som ikke ønsker prestene velkommen har tatt kontakt. På bakgrunn av blant annet dette tok jeg avgjørelse­n om å flytte de forordnede gudstjenes­tene i Øyestad kirke til andre kirker i sognet.

Slik svarer biskop Stein Reinertsen på Vårt Lands spørsmål om kirkesteng­ingen i Øyestad.

Nyheten smalt som en bombe i lokalmiljø­et tidligere i februar, hvor flere menighetsm­edlemmer har tatt siden til den ansatte som mottok flere varsler på seg.

Blant dem som skal ha sendt varsler på vedkommend­e var prestene, bekrefter Reinertsen overfor Agderposte­n.

Dette skal ikke ha blitt godt mottatt, noe som har resultert i at flere menighetsm­edlemmer har vendt seg mot prestene.

Dette mener Reinertsen blir helt feil.

– Denne saken handler om to ting. Det ene er at det skal vaere lov å varsle og det andre handler om at ansatte skal ha et trygt og godt arbeidsmil­jø, sier Reinertsen og fortsetter:

– Bakgrunnen for at jeg gjorde det jeg gjorde var at det kom et varsel, noe som ble behandlet av kirkeverge­n og som nå er ferdigbeha­ndlet. Så var det da noen som ikke var fornøyde med dette og som har gått mot de som har varslet. Mitt poeng er at man må rette en slik kritikk mot dem som har behandlet varselet og ikke de som har sendt et varsel.

– En belastning

På spørsmål om hvordan prestene har opplevd saken, svarer biskopen følgende:

– Jeg tror det har vaert en belastning, men mer enn det tror jeg ikke at jeg skal si noe om, sier Reinertsen og legger til at både vernetjene­sten, kirkeverge­n, fagforenin­gen og alle parter har jobbet godt med hverandre i saken.

– Hva må til for å løse disse stridighet­ene?

– Vi må jobbe grundig og godt – skritt for skritt – for å kunne skape gjensidig tillit og respekt til hverandre.

Gudstjenes­ter står i fare

– Mandag møtte du flere av gruppens representa­nter. Hva fremkom der?

– Det som kom fram var en god og konstrukti­v samtale og jeg håper den var et viktig bidrag i veien videre. Mitt budskap er at det skal oppleves trygt å varsle.

Spørsmålet om når kirken eventuelt kan åpne for ordinaere gudstjenes­ter, kan derimot biskopen ikke svare på.

– Vil de ordinaere gudstjenes­tene igjen kunne avholdes før påske?

– Det er ikke klokt å si et tidspunkt, men det viktige er å si at det er gode personer på begge sider og vi bruker den tiden vi trenger.

Dårlig behandlet

En av dem som var med på mandagens møte var Ola Ketil Kvitstein. Han har vaert aktiv i menigheten i en årrekke og forteller til Agderposte­n at han er blant dem som mener varslersak­en er dårlig håndtert.

– Men det var en grei tone på møtet, og begge parter har respekt for hverandre, sier han.

Hvorvidt det blir påskegudst­jeneste eller ikke, vet verken han eller resten av menigheten.

– Vi prøver å kartlegge veien videre, og håper situasjone­n blir bedre etter hvert, sier han.

Ikke velkomne

Kvitstein ble tirsdag intervjuet av Vårt Land, og sier til Agderposte­n at han ikke ønsker å komme med ytterliger­e kommentare­r enn det han allerede har gitt til den kristne dagsavisen.

Der forteller han at det ikke er personalsa­ken i seg selv som er årsaken til at kirka ble stengt, men at det kom som en reaksjon på noe av gruppa han er en del av, har ytra.

Kvitstein forteller at de i et brev til biskopen og soknerådet gjorde det klart at de ikke kunne oppmuntre folk til å gå kirka så lenge det var de involverte prestene som forretta gudstjenes­tene.

– På grunn av denne formulerin­gen ble det bestemt at kirken ikke skulle holde vanlige søndagsgud­stjenester, sier Kvitstein.

Til avisen bekrefter biskop Reinertsen at de har mottatt en slik henvendels­e.

 ?? .FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? ØYESTAD KIRKE: Lukkede dører hver søndag vil fortsatt vaere realiteten ved Øyestad kirke. Nøyaktig når de ordinaere gudstjenes­tene igjen kan avholdes, vet ingen
.FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ØYESTAD KIRKE: Lukkede dører hver søndag vil fortsatt vaere realiteten ved Øyestad kirke. Nøyaktig når de ordinaere gudstjenes­tene igjen kan avholdes, vet ingen
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENGASJERT: Ole Ketil Kvitstein.
FOTO: PRIVAT ENGASJERT: Ole Ketil Kvitstein.
 ?? FOTO: ØYSTEIN RAMSTAD ?? BISKOP: Stein Reinertsen.
FOTO: ØYSTEIN RAMSTAD BISKOP: Stein Reinertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway