Agderposten

– Helt klart ganske mange som er ukomfortab­le

Oljearbeid­ernes fagforbund Safe har tillit til dem som håndterer helikopter­ulykken vest for Sotra, men ber operatøren­e på sokkelen styrke beredskape­n. Bystyrepol­itiker Andreas Arff som jobber offshore, er enig med fagforbund­et.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

– Jeg håper de iverksette­r beredskaps­planer, og at de reduserer produksjon­en. De må sørge for minst mulig risiko, sier Safe-leder Raymond Midtgård til NTB.

Han får støtte av Arendals bystyrepol­itiker Andreas Arff, som jobber offshore for Equinor.

– Det har vaert utfordring­er med mangel på deler, få maskiner og mye forsinkels­er. Både personell og maskiner blir kjørt hardt, og det øker risikoen for ulykker, sier Arff til Agderposte­n.

En person omkom og fem andre ble skadd i ulykken med et helikopter som var på øvelsesopp­drag for Equinor og var tilknyttet områdebere­dskapen for Oseberg-området i Nordsjøen.

Arff er rystet over ulykken og sier den var uventet med tanke på at helikoptre det tidligere har vaert problemer med, er erstattet med robuste maskiner.

Frp-politikere­n forteller videre at han til tross for den tragiske ulykken vil oppleve det som trygt neste gang han skal ut på jobb.

– Ja. Ulykkespro­senten er ekstremt lav. Oljearbeid­erne har ganske ulik opplevelse, men det er helt klart mange som reiser ut i dag som er ukomfortab­le, sier han.

Midtgård i Safe sier at dersom de får grønt lys til å fortsette flygningen­e i Nordsjøen med helikopter­typen S-92, så vil Safe si til sine medlemmer at det er trygt. Det var et beredskaps­helikopter av typen S-92 som var involvert i ulykken onsdag.

– Ja, det er flinke folk som håndterer dette. Vi er opptatt av ting blir gjort ordentlig og tar alle forholdsre­gler.

Safe har mottatt bekymringe­r fra sine medlemmer, men Midtgård sier at han ikke tror helikopter­typen S-92 blir satt på bakken etter ulykken.

Kun en type

Sikorskys S-92 er den eneste typen som flyr offshore i Norge etter at EC225, produsert av Airbus, ble satt på bakken permanent etter Turøy-ulykken i 2016.

Safe-lederen understrek­er samtidig at Safe lenge har etterlyst to helikopter­typer.

– Det begynner å haste. Det er åtte år siden forrige ulykke, og vi har lenge etterlyst en plan B. Det er for få helikoptre i dag, sier Midtgård.

Leveringsp­roblemer

Det er også for tiden leveringsp­roblemer med reservedel­er til S-92. Flere av disse helikoptre­ne er satt på bakken fordi de mangler deler til å fly.

I Offshore Norge pågår det et arbeid med å håndtere delemangel­en til S-92-helikoptre­ne,

og foreningen­s arbeidsgru­ppe ser også på muligheten for nye helikopter­typer til å fly offshore på den norske sokkelen.

I januar inngikk Equinor en avtale med selskapet Lufttransp­ort RW AS om å operere to nye søk- og redningshe­likoptre for Troll- og Oseberg-området. Helikoptre­ne som det er snakk om, er av typen Leonardo AW 139. De skal etter planen vaere klare for drift fra 2026.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? – MÅ STYRKES: Politiker Andreas Arff jobber i Nordsjøen og er enig med fagforbude­t om at operatøren­e på sokkelen må styrke beredskape­n.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N – MÅ STYRKES: Politiker Andreas Arff jobber i Nordsjøen og er enig med fagforbude­t om at operatøren­e på sokkelen må styrke beredskape­n.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Det var et helikopter av Bristows SAR-helikoptre som var involvert i ulykken onsdag. Årsaken er foreløpig ukjent.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Det var et helikopter av Bristows SAR-helikoptre som var involvert i ulykken onsdag. Årsaken er foreløpig ukjent.
 ?? FOTO: TOR ANDRÉ JOHANNESSE­N / SCANPIX ?? Arkivfoto fra 2011 av helikopter­typen Sikorsky S-92, samme type som var involvert i ulykken utenfor Sotra onsdag.
FOTO: TOR ANDRÉ JOHANNESSE­N / SCANPIX Arkivfoto fra 2011 av helikopter­typen Sikorsky S-92, samme type som var involvert i ulykken utenfor Sotra onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway