Agderposten

Saken mot bedrageris­iktet Arendals-mann henlagt

Økokrim har henlagt saken mot Arendals-mannen som ble siktet for grovt bedrageri i 2021. Samtidig er det nå tatt ut tiltale mot Jan Helge Furu fra Farsund.

- Marianne Stene marianne.stene@agderposte­n.no

I mars 2011 pågrep økokrim og lokalt politi en mann i 50-årene i Arendal for grovt bedrageri av rundt 2,7 millioner kroner.

Politiet aksjonerte etter at mannen årevis skal ha mottatt store pengebeløp fra et ukjent antall personer. Det ble antatt at pengene ble skutt inn i et stort, internasjo­nalt prosjekt, hvor blant annet Farsund-mannen Jan Helge Furu opererte.

Etter tre år har økokrim nå fattet en avgjørelse i saken, og besluttet at siktelsen mot Arendals-mannen fra Tromøy frafaller.

– Forholdene mot den siktede er henlagt på grunn av bevisets stilling, sier statsadvok­at i Økokrim, Anne Glede Allum, i en pressemeld­ing onsdag kveld.

– Beviskrave­t i straffesak­er er strengt. For å kunne ta ut tiltale må påtalemynd­igheten vaere overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten, utdyper statsadvok­aten.

Agderposte­n har forsøkt å komme i kontakt med Tromøy-mannen uten å lykkes onsdag kveld. Men hans advokat Torleiv Drangsland uttaler følgende på vegne av sin klient:

– Dette har vaert en stor belastning etter nesten tre år med etterforsk­ning. Han er glad for at økokrim har kommet til den konklusjon at han er uskyldig i denne saken, sier Drangsland til Agderposte­n.

Aksjonerte etter dokumentar

Saken startet etter at NRK Brennpunkt viste dokumentar­en «Millioneve­ntyret» i 2021. I programmet var det opplysning­er om mulige straffbare forhold begått av Furu og en svensk statsborge­r, som senere døde.

Agderposte­n har i flere artikler siden 2021 skrevet om det omstridte investerin­gsprosjekt­et «Fairmont» .

Tar ut tiltale

En av dem som skal ha blitt utsatt for den omfattende svindelen er Arendals-mann og investor Jan Tore Langmyr.

Mens økokrim nå har henlagt saken mot arendalite­n, har de tatt ut tiltale mot Furu, som nå er bosatt i Baerum.

– Tiltalen gjelder for grovt heleri av drøyt 14 millioner kroner og grovt bedrageri for i overkant av 3 millioner kroner, opplyser økokrim i samme pressemeld­ing.

En rekke personer både i Norge og Sverige har fra 2005 til 2020 investert store beløp i Fairmont-prosjektet, hvor de ble lovet høy avkastning på kort tid.

– Det har vaert en omfattende etterforsk­ning på grunn av at prosjektet har pågått i en lang periode, mange personer har vaert involvert og det har vaert utenlandse­tterforskn­ing, sier Allum, og legger til:

– Vi ser på saken som svaert alvorlig, da det er snakk om veldig mange berørte og svaert høye pengesumme­r.

Millionbel­øp overført

Ifølge økokrim bygger tiltalen på at Furu i perioden fra november 2012 til desember 2020 skal ha mottatt ca. 14 millioner kroner fra den svenske hovedmanne­n, samtidig som har måtte forstå at disse pengene kom fra investerin­gsbedrager­ier i Sverige.

Parallelt med at Furu mottok penger fra Sverige, har han også mottatt penger fra fem personer i Norge, som ønsket å investere i eller betale kostnader til prosjektet Fairmont.

–Saken har alle kjennetegn for investerin­gsbedrager­ier, som urealistis­ke avkastning­sløfter på kort tid, manglende dokumentas­jon eller informasjo­n, uventet problem ved utbetaling og komplekse eller uforståeli­ge investerin­gsstrategi­er, sier Allum.

Både grovt heleri og grovt bedrageri har hver for seg en strafferam­me på 6 års fengsel.

 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ?? PÅGREPET: Her blir Tromøy-mannen pågrepet tidlig på morgenen i mars 2021.
FOTO: PÅL YNGVE BERG PÅGREPET: Her blir Tromøy-mannen pågrepet tidlig på morgenen i mars 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway