Agderposten

Vil undersøke omstridt

Kommunens håndtering av aksjehande­len i Morrow står til stryk, mener kontrollut­valgets medlemmer. Nå blir det full gjennomgan­g av den omstridte saken. – Vi ser at det er mye som må bli bedre, sier Andreas Arff (Frp).

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Arendal kommunes aksjekjøp i Morrow Batteries, gjennom det kommunale aksjeselsk­apet Arendal Naeringsse­lskap, var tema i kontrollut­valget onsdag.

10 millioner kroner ble spyttet inn i batterisel­skapet høsten 2021. Agderposte­n har avdekket at verdien på aksjene har stupt i ettertid. Aksjeposte­n er nå verdt 434.000 kroner.

Flere politikere har kommet med kraftig kritikk. De har reagert på det de oppfatter som manglende åpenhet og dokumentas­jon i forbindels­e med kjøpet som ble gjort med offentlige midler.

Ble kalt inn på teppet

Både daglig leder Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap og ordfører Robert C. Nordli (Ap) måtte redegjøre for saken i møtet. Det varte i godt over tre timer. Nordli møtte fysisk. Johnsen deltok via videolink fra utlandet.

– Vi har fått verdifull informasjo­n, og ser at det mye som må bli bedre. Det er nok til at vi synes det er fornuftig å undersøke saken videre, sier kontrollut­valgets leder Andreas Arff til Agderposte­n.

Skjult informasjo­n

På bakgrunn av forklaring­ene som ble gitt har kontrollut­valget bedt Sørlandet kommunerev­isjon undersøke saken naermere.

Bestilling­en er å finne ut om kommunen har god nok styring av sine selskaper og gode nok regler og strategi for alle sine eierskap.

Kommunerev­isjonen skal også undersøke om beslutning­en til styret i Arendal Naeringsse­lskap AS om å investere i Morrow er i tråd med selskapets formål.

Målet er at kommunerev­isjonens undersøkel­se kan avdekke informasjo­n som foreløpig ikke har kommet ut. Det skal blant annet finnes dokumenter som er blitt unntatt offentligh­et, men som revisjonen trolig vil få tilgang til.

– Det må finnes mer informasjo­n. Det bør finnes e-poster og instrukser, sa Kristoffer Lyngvi (H) i kontrollut­valget.

Johnsen har hevdet at investerin­gen var en politisk bestilling, noe Nordli har bestridt. Ordføreren har uttalt at det er styret i aksjeselsk­apet som må stå til ansvar for selskapets avgjørelse­r.

Begge modererte seg noe under sine forklaring­er i kontrollut­valget. Nordli bekreftet at det ble gitt politiske signaler til naeringsse­lskapet om at de ønsket å investere i Morrow Batteries.

– Men det er styret i selskapet som tar avgjørelse­r og må ta ansvaret, sa ordføreren.

Per Johnsen informerte om at styret i Arendal Naeringsse­lskap tok beslutning om å investere i et styremøte 22. juni 2021. I samme styremøte var davaerende kommunedir­ektør Harald Danielsen til stede og redegjorde for hvorfor kommunen som eier ønsket å gå inn med midlene.

– Forespørse­len om å investere lå til grunn for styrets beslutning. Styret oppfattet at det var eier som var på besøk og ba selskapet gjennomfør­e kjøpet, men det er sant at det er styret som har ansvaret, sa Johnsen.

Per Johnsen kommentert­e også det faktum at han og ordfører hadde forskjelli­g oppfatning av saken.

– Det framstår som at vi er uenige, men vi har nok litt rett begge to, sa Johnsen.

Forventer åpne kort

Det var kontrollut­valgets leder som kalte Johnsen og Nordli inn på teppet. Siden det er snakk om offentlige midler, forventer Andreas Arff at det spilles med åpne kort rundt hva som skjedde i forkant av investerin­gen.

– Det kommer fram at det er ulikt syn på hva som har skjedd. Da er det i innbyggern­es interesse at revisjonen undersøker saken videre, sier Arff.

Robert C. Nordli (Ap) sier til Agderposte­n at han bare er glad for å få anledning til å møte i kontrollut­valget.

– Det er de som kontroller­er vedtak og beslutning­er i kommunen. De gjør en god jobb, sier han til Agderposte­n.

I kontrollut­valget la ikke Nordli skjul på at han var for å investere 10 millioner kroner i Morrow Batteries. Han står fortsatt ved at det var riktig avgjørelse.

– Jeg har full tillit til styret i Arendal Naeringsse­lskap og at de treffer beslutning­er som er i tråd med vår intensjon som eier, sier ordføreren.

Krasse karakteris­tikker

Kun fire av kontrollut­valgets fem medlemmer behandlet saken.

Som tidligere styremedle­m i Arendal Naeringsse­lskap var Atle Svendal (Ap) inhabil og fratrådte. De fire gjenvaeren­de medlemmene var imidlertid enige i at det er grunnlag for sterk kritikk av kommunens håndtering.

Kontrollut­valget mener de politiske signalene som ble gitt til naeringsse­lskapet ikke var godt nok forankret. De mener også at det er kritikkver­dig at det ikke finnes referater eller protokolle­r fra møter der aksjekjøpe­t skal ha blitt diskutert. I møtet ble det

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? BA OM UNDERSØKEL­SE: Kontrollut­valget har bedt kommunens revisjonss­elskap undersøke aksjehande­len. Fra venstre: (Ap), Inge Kjøl (SV), kontrollut­valgssekre­taer Benedikte Muruvik Vonen og leder Andreas Arff (Frp) i kontrollut­valget. Svendal styremedle­m i Arendal Naeringsse­lskap.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL BA OM UNDERSØKEL­SE: Kontrollut­valget har bedt kommunens revisjonss­elskap undersøke aksjehande­len. Fra venstre: (Ap), Inge Kjøl (SV), kontrollut­valgssekre­taer Benedikte Muruvik Vonen og leder Andreas Arff (Frp) i kontrollut­valget. Svendal styremedle­m i Arendal Naeringsse­lskap.
 ?? ?? LEDER KONTROLLEN: Andreas Arff (Frp) synes det er fornuftig å få undersøkt saken om kommunens aksjekjøp naermere. Arff er leder av kontrollut­valget i Arendal kommune.
LEDER KONTROLLEN: Andreas Arff (Frp) synes det er fornuftig å få undersøkt saken om kommunens aksjekjøp naermere. Arff er leder av kontrollut­valget i Arendal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway