Agderposten

Mobbingen øker – skolens tiltak hjelper ofte ikke

Årets elevunders­økelse viser at totalt 10 prosent av elevene opplever å bli utsatt for mobbing, at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper.

- Amalie Vadla, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

Samlet for alle trinn fra femte trinn i grunnskole­n til tredje klasse på videregåen­de, er det 10 prosent av elevene som sier at de opplever mobbing, viser tall fra Udir.

I året før var det tilsvarend­e tallet 7,3, mens det i 2021 var på 5,9 prosent.

Av dem som sier at de utsetter andre for mobbing, svarer 40 prosent av elevene at de også opplever mobbing. Det er en økning fra tidligere, da andelen normalt har ligget på 35 til 36 prosent siden 2016.

All mobbing øker

NTNU samfunnsfo­rskning har analysert spørsmålen­e om mobbing i Elevunders­økelsen. Ifølge analysen viser undersøkel­sen at alle former for mobbing øker – av medelever, digitalt mobbing og mobbing av voksne på skolen.

– Vi ser at det var jenter og de yngre aldersgrup­pene som opplevde størst negativ virkning i pandemien, og det er også disse gruppene som har størst økning i mobbing, sier prosjektle­der for analysen, Christian Wendelborg, til VG.

Ifølge ham kan ettervirkn­inger fra pandemien vaere med på å forklare økningen.

– Sosiale medier kan ha spilt inn

8 prosent av elevene oppgir å ha blitt utsatt for mobbing av medelever, 3,8 prosent rapportere­r at de er mobbet digitalt og 2,5 prosent av elevene oppgir at de er mobbet av voksne på skolen de siste månedene.

I alle disse kategorien­e har mobbetalle­ne økt, da andelen året før var på henholdsvi­s fra 5,9 prosent, 2,7 prosent og 1,6 prosent.

– En økning i bruk av sosiale medier og hvordan en oppfører seg der, kan ha smittet over til livet i skolegårde­n, sier Wendelborg.

Kjønn- og aldersfors­kjell

Undersøkel­sen viser også at mobbing avtar med alderen. Der 14 prosent av elevene på femte trinn oppgir å bli mobbet, er andelen 2,2 prosent i vg3.

Det er små kjønnsfors­kjeller, men fra femte trinn til tiende trinn er det en større andel jenter som opplever mobbing.

Før 2013 viste resultaten­e av Elevunders­økelsen at mobbeandel­en hos gutter var høyere enn for jenter for alle trinn.

Skolen hjelper ikke

På spørsmål om skolen gjorde noe for å hjelpe deg, svarer 36,3 prosent av dem som er utsatt for mobbing at ingen voksne på skolen visste om det.

17 prosent svarer at skolen visste om mobbingen, men ikke gjorde noe.

Mobbingen skjer også steder der voksne er til stede, viser NTNUs analyse. I alt 41,4 prosent av dem som opplever mobbing, oppgir at de utsettes for mobbing i klasseromm­et.

Barneombud­et bekymret

Dette er uholdbare tall, sier utdannings­politisk talsperson Elise Waagen i Arbeiderpa­rtiet.

– Hvert tilfelle av mobbing er et tilfelle for mye. Vi forventer at kommunene tar i bruk de verktøyene som er der for å snu utviklinge­n, sier hun.

Barneombud Inga Bejer Engh er urolig over at mobbeforek­omsten bare øker i skolen.

– Det er svaert alvorlig. Den negative utviklinge­n krever tydelig og målrettet handling fra både skoleeier og regjeringe­ns side, understrek­er Bejer Engh overfor VG.

Hun er bekymret for at så mange elever opplever at skolens tiltak ikke fungerer. Bejer Engh mener regjeringe­n må vurdere å pålegge kommunene å ta i bruk kunnskapsb­aserte tiltak.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB ?? Mobbing i skolen øker på alle områder, ifølge Elevunders­økelsen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB Mobbing i skolen øker på alle områder, ifølge Elevunders­økelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway