Agderposten

Er det foresatte som har ansvaret for arbeidsmil­jø og trivsel på skolene?

I den senere tid har vi lest i avisene om vanskelige foresatte og laerere som slutter i jobben på grunn av trusler og konflikter.

-

I en lederartik­kel i Grimstad adressetid­ene refereres kommunalsj­ef Glemming på at flere ansatte opplever frykt i jobben, at dette er knyttet til trakasseri­ng, utskjellin­g og trusler fra foresatte. Konsekvens­ene er sykmelding­er, ansatte som slutter i jobben eller vurderer å slutte. Glemmings ønske er at alle parter nå kan dra i samme retning for å løse problemet.

Andre leserinnle­gg etterlyser

mer involverin­g fra foresatte. Er det ikke nettopp at foresatte engasjerer seg i sine barn, som gjør at de tar kontakt med skolen og i noen tilfeller blir oppfattet som krevende?

Etter min mening er det kommunens ledelse som har ansvaret for laerernes arbeidsmil­jø. Dette ansvaret kan ikke skyves over på de foresatte.

Mange skoler sliter med økonomien, og har for få ansatte ifølge den nasjonale laerenorme­n. Resultatet av dette er at mange barn ikke får den oppfølging­en de har krav på.

Hvorfor oppleves foresatte

som sinte og utagerende?

Sinne og aggressivi­tet er en sekundaer følelse og reaksjon, de utløses gjerne av en situasjon. Det kan vaere en følelse av maktesløsh­et, av ikke å bli tatt på alvor eller rett og slett av at barnet ditt ikke får den hjelpen den foresatte mener barnet trenger.

Dyktige og engasjerte laerere, miljøarbei­dere og andre ansatte på skolen gjør alt de kan. De strekker seg så langt det er mulig for å hjelpe alle barna. Noen blir kanskje ikke oppdaget og får ikke den hjelpen de har krav på?

Flere av skolene har anstrengt

økonomi og sliter med for få ansatte. I noen tilfeller klarer de ikke å hjelpe alle som har behov for hjelp, noen barn får heller ikke lovpålagt oppfølging.

Kan dette vaere noe av årsaken til slitne og frustrerte ansatte på skolen? Jeg tenker vi må se på hvorfor disse konflikten­e mellom ansatte i skolen og foresatte oppstår.

Hva gjør du når du opplever at barnet ditt ikke har det bra på skolen? Når barnet ditt forteller om negative opplevelse­r i skoletiden? Eller rett og slett nekter å gå på skolen?

Du vil som en god og omsorgsful­l foresatt ta kontakt med skolen for om mulig å hjelpe barnet ditt, fordi du vet at skolegang og kunnskap er viktig for fremtiden.

Det er vårt ansvar som folkevalgt­e politikere i Grimstad kommune å sørge for tilstrekke­lige budsjetter slik at skolene har nok ansatte, nok varme hender til å ta seg av barna våre.

Da investerer vi i vår fremtid, som er barna våre.

Paal Ove Sodefjed

Kommunesty­rerepresen­tant og medlem av Oppvekst og utdannings­utvalget for INP i Grimstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway