Agderposten

Gikk 200.000 i pluss i fjor – håper på + 3.800 kr i år

Amazon Grimstad FK har vedtatt budsjettet for neste år, og jobber seg sakte, men sikkert, ut fra den negative egenkapita­len på 790.000 kroner.

- Ola Bjerkevoll ola.bjerkevoll@agderposte­n.no

Fotballklu­bben gikk med 203.017 kroner i overskudd i fjor, viser regnskapet som ble lagt fram på klubbens årsmøte onsdag kveld.

Hele overskudde­t fra fjoråret gikk til å dekke den negative egenkapita­len klubben har, som ifølge regnskapet nå er på 790.335 kroner.

– Den negative egenkapita­len er finansiert gjennom ansvarlige lån fra to kreditorer som for mange år siden ga klubben lån. Det stammer tilbake fra da Amazon var i Toppserien, sier styreleder Kai Arne Halvorsen til Agderposte­n.

De siste årene har han og resten av Amazon jobbet med å holde orden på økonomien.

– Da jeg kom inn som styreleder for to år siden var vel den egenkapita­len negativ med nesten 1,4 millioner. På det tidspunkte­t opplevdes det veldig dramatisk, da man hverken hadde likviditet eller egenkapita­l som ga grunnlag for å drifte videre. Dermed ble økonomi hovedfokus­et til styret som ble valgt i 2022, sier Halvorsen.

– Det første året hadde man en redningsak­sjon hvor sponsorene ble kalt inn til møte og stilte villig opp for å redde oss over kneika. Vi brukte 2022 på å få kontroll på økonomien og øke inntektene slik at det ble grunnlag for videre drift.

Da snudde de et underskudd fra 2021 til 630.000 kroner i pluss for 2022.

Halvorsen, som ble gjenvalgt for ett år under årsmøtet onsdag kveld, forteller at de fortsatte i det samme sporet med økonomisty­ring i fjor, samtidig som man sportslig har satset det de følte økonomien kunne tåle.

Styret fikk skryt og applaus av årsmøtet for arbeidet de har lagt ned med klubbens økonomi det siste året.

Stramt budsjett

I budsjettet for 2024, som ble vedtatt på årsmøtet, er det ikke satset på et stort overskudd, snarere tvert imot.

Amazon budsjetter­er nemlig med et overskudd på kun 3.842 kroner.

– I det budsjettet vi har lagt opp for 2024 har vi vaert opptatt av å budsjetter­e så realistisk som mulig, så alle inntektene som er budsjetter­t for i 2024 har man allerede dekning for. Det betyr at om man skulle klare å øke inntektene ytterliger­e og holde kostnadene under kontrollen vi har lagt opp til, så vil det ligge en oppside, sier Halvorsen.

Budsjettet tar ikke høyde for hva som skjer ute på banen med klubbens A-lag, som fikk beholde plassen i 2. divisjon etter Avaldsnes sin tvangsflyt­ting og omlegging av divisjonen­e.

Klubber i 2. divisjon får lite økonomisk bistand fra Norges Fotballfor­bund, utover 35.000 i årlig reisestøtt­e, og dermed er det heller ikke noe premiepeng­er fra en gitt plassering i serien å legge i budsjettet.

– Hårfin balansegan­g

Halvorsen forteller at det er vrient å sette et budsjett som også kan gi sportslig satsing.

– Det er en hårfin balansegan­g mellom forsvarlig økonomisk styring og forsvarlig sportslig satsing. Vi kunne fint ha lagt opp til et budsjett som ga mer overskudd, men det hadde gått på bekostning av det sportslige. Amazon er fortsatt en toppklubb på kvinneside­n og da må man bruke penger på støtteappa­rat og spillere.

I budsjettet for 2024 er det satt av 2,1 millioner i lønnsutgif­ter og kostnadsde­kning, reisekostn­ader på 365.000, en nedgang på cirka 300.000 fra året før, og 112.000 til «andre utgifter» rundt A-laget.

– Lønn er den største utgiften. Alle lønnsutgif­tene er dedikert til sportslig toppsatsin­g, sa Halvorsen til årsmøtet.

Det budsjetter­es også med 92.500 kroner i kampinntek­ter, en nedgang på cirka 30.000 fra året før.

– Vi ønsker at flest mulig av våre spillere skal ha en liten økonomisk kompensasj­on som gjør at de kan fokusere mest mulig på fotballen og minst mulig på deltidsjob­bing ved siden av eventuelle studier. På denne måten bidrar vi til å skape likere vilkår mellom hardtsatse­nde jenter og gutter, sier Kai Arne Halvorsen.

 ?? FOTO: OLA BJERKEVOLL ?? LA FREM BUDSJETT: Styreleder i Amazon Grimstad, Kai Arne Halvorsen, under klubbens årsmøte.
FOTO: OLA BJERKEVOLL LA FREM BUDSJETT: Styreleder i Amazon Grimstad, Kai Arne Halvorsen, under klubbens årsmøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway