Agderposten

Hvor mange millioner er et godt familiefor­hold verd?

-

I tre dager har en mamma sittet på tilhørerbe­nken i rettssalen. På hver sin side i arvestride­n står to søstre. Hennes døtre.

Det ligger i sakens natur at partene i arvetviste­r ofte er i slekt med hverandre. Noen ganger i naer familie. Likevel tror at jeg vi som ikke har opplevd det vanskelig kan forstå hvor tungt det må vaere – både for partene i striden og kanskje like mye for dem som står dem naer. De som ikke har noen formell rolle i saken.

Torsdag var den tre dager lange rettsaken i Kaarvangfa­milien over. Søsken har stått mot søsken. Tante mot nieser og nevøer.

Det handler om store verdier: Et landsted med strandlinj­e i Grimstad-skjaergård­en, en villa i et av byens bedre strøk - og en av Norges største frimerkesa­mlinger.

Verdiene i boet er anslått til opp mot 40 millioner kroner.

Det ville blitt en pen sum på hver arvelinje dersom verdiene hadde blitt fordelt likt. Mer enn «folk flest» kan forvente seg. I 2012 var gjennomsni­ttsarven i Norge på drøyt 1,3 millioner kroner - eller i underkant av to millioner omregnet til dagens pengeverdi.

Men i denne saken foreligger det et testamente­t - og det har vaert delt ut gaver i millionkla­ssen til tre av fire barn.

Testamente­t som er stridens kjerne skulle angivelig rette opp denne urettferdi­gheten.

Testamente­t er opprettet av en lokal advokat og underskrev­et av far og bestefar til partene i saken 14–15 dager før han døde.

Men det er ikke underskrev­et av vitner.

Saksøker, Evy Dorthea Ugland, mener det er farens siste vilje og et såkalt nødstestam­ent.

De saksøkte, som er hennes søster, hennes bror, en niese og en nevø, bestrider dette.

Får saksøker rettens medhold i at testamente­t tilfredsst­iller kravene til nødtestame­nte, stikker hun av med store deler av potten. Får hun ikke medhold blir arven delt likt på fire familiegre­ner, muligens minus de gavene to, kanskje tre, av partene har mottatt tidligere.

For det hører med til historien at arvelater Kjell Kaarvang var mer raus enn rettferdig mens han levde.

To av barna har fått over to millioner hver i gave, barnebarna skal ha fått noen hundre tusen. Mens saksøkte, Eva Dorthea, hevder å ikke ha fått noen større gaver av faren.

Uansett hvordan det ender er det en splittet familie. To søstre - en gang tette både i alder og vennskap - snakker ikke sammen.

En mor som ikke lenger har kontakt med sin datter. Det er vanskelig å ikke få assosiasjo­ner til de tidligere rettstvist­ene og familiekra­nglene i Ugland-klanen. En alene mot resten.

Det er sjelden det er stor interesse for sivile rettssaker. Tilhørerbe­nken er sjelden full. Men i rettssal 3 i Agder tingrett var det mange som var møtt opp for å støtte og som ved kirkebryll­up samlet de seg på «sin» side. En stor flokk familie på en side - en tilsvarend­e flokk venner (eller det som saksøker omtalte som «sin valgte familie») på den andre.

Det er til dels gamle penger det krangles om. Penger som stammer fra rederi og shipping - fra en familie som er (eller var) det naermeste man kommer adel i sjøfartsby­en Grimstad.

Ironisk nok stammer deler av akkurat denne delen av familiefor­muen seg fra en advokat som gjorde en så altfor dårlig jobb i forbindels­en med splittelse­n mellom Bergshaven-siden og Kaarvang-siden tilbake på tidlig 1990-tall.

Deng gang var jeg journalist i Faedreland­svennen og skrev blant annet dette om saken:

«I 1992/93 rådet Christian Haneborg Kaarvangen­e til å si opp aksjonaera­vtalen i Bergvang Shipping. Formålet med å si opp aksjonaera­vtalen var å fravriste Atle Bergshaven makten i familiered­eriet. Det Haneborg imidlertid ikke gjorde klart nok for sine klienter, i følge retten, var at de dermed også mistet retten til å selge aksjene sine til en svaert gunstig pris. Det fikk de svi for senere da de solgte seg ut til en vesentlig lavere pris. Retten mente at det var et så dårlig råd fra advokatens side at Oslo byrett i 1999 dømte høyesteret­tsadvokat Christian Haneborg til å betale søskenpare­t Kjell og Evy Lise Kaarvang rundt 20 millioner kroner i erstatning.»

De stridende parter virker like uforsonlig­e denne gang

som da.

Både partsforkl­aringer, vitneforkl­aringer og advokatene­s prosedyrer vitner om såre følelser, uvennskap og en avgrunn mellom partenes virkelighe­tsoppfatni­ng. I sin tid skal de mange rettstvist­ene rundt Bergshavre­deriet i Hasseldale­n ha startet med en krangel om gardiner. Denne gangen kan en manglende invitasjon til en barnedåp ha spilt en rolle.

«Tidenes langskudd» omtalte saksøktes prosessful­lmektig, Per Jakob Haakstad, saksøkers forsøk på å tilegne seg hele arven.

Om to uker får vi vite om tingrettsd­ommer Øyvind Stand, dømmer ballen i mål. Ganske sikkert blir det «ekstraomga­nger».

Og går det som det pleier i Ugland-klanen, er familiefre­den sannsynlig­vis brutt for alltid.

 ?? FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE ?? SAKSØKT: Tre av de fire saksøkte sammen med sin prosessful­lmektig, advokat Per Jakob Haakstad (til venstre).
FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE SAKSØKT: Tre av de fire saksøkte sammen med sin prosessful­lmektig, advokat Per Jakob Haakstad (til venstre).
 ?? ?? Synnøve Skeie Fosse Journalist i Agderposte­n syfo@agderposte­n.no
Synnøve Skeie Fosse Journalist i Agderposte­n syfo@agderposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway