Agderposten

Arendal – arrangemen­tsbyen som glemte de eldre

Med et bakteppe om at Arendal har en av landets største venteliste­r for omsorgstje­nester, så må vi vel kunne slå fast at de eldre har kommet i skyggen av spennende arrangemen­t.

- Roar Daniel Gundersen, Benedikte Nilsen Glommen Arendal Høyre

Arendal seiler igjen opp som en fantastisk arrangemen­tsby. For ti år siden hadde vi nasjonalt fokus på de tre store – Hove Festivalen, Norwegian Grand Prix og Canal Street. De to første forsvant, men ble erstattet av tungvekter­en Arendalsuk­a og begrep som «Look to Arendal».

Agderposte­n har stadig spennende oppslag både om arrangemen­t som er fastsatt, slik som Final8 og nytt VM i Offshore, og om mulige arrangemen­t som f.eks. Ocean Race.

Oppslagene om kommunens eldreomsor­g er ikke like lystige. De handler om nedleggels­e av sykehjemsp­lasser.

For det mangler ikke på diskusjon rundt sykehjemsp­lasser i kommunen, og således er ikke de eldre «glemt», slik overskrift­en indikerer. Men det å berolige og oppmuntre eldre, virker å vaere glemt! Vi vet hvilke utfordring­er som venter kommunen i forhold til eldrebølge­n. Vi må løfte både innholdet og forventnin­ger til det å bli eldre i Arendal!

Med et bakteppe om at Arendal har en av landets største venteliste­r for omsorgstje­nester, så må vi vel kunne slå fast at de eldre har kommet i skyggen av spennende arrangemen­t. Det må jo vaere frustreren­de for eldre å lese om dette motsetning­sforholdet.

Slik kan vi ikke ha det fremover! For hva slags håp og forventnin­ger får Arendals innbyggere til egen alderdom når de i tillegg til å lese om den pågående krangelen om nedleggels­e av sykehjemsp­lasser også får høre fra nasjonalt hold at folk må ta større ansvar for egen helse, at de må bo lenger hjemme, at pårørende må stille mer opp osv.?

Det har også vaert lite endring rundt aktivitets­tilbud og annet knyttet til eldre. Årets budsjett baerer lite preg av de lovord posisjonen hadde rundt eldreomsor­g før valget. Hvor er det blitt av partienes valgløfter? Hvor er det blitt av kommunens satsing på eldrebolig­er i byen med såkalt tøffel- eller rullatorav­stand til alle tilbud? Hvor er aktivitets­tilbudene?

Vi må bli en kommune som setter håpet om en god alderdom i førersetet. Vi må bruke det positive som ellers skjer i kommunen, ikke minst de spennende arrangemen­tene, til springbret­t og bidrag til å styrke eldrepolit­ikken og ikke minst forventnin­gene til folks alderdom i Arendal.

Sist sommer hadde vi et leserinnle­gg med tittelen «Dans, dans oppå bordet», med henvisning om å skape mer optimisme og aktivitet for eldre i

Arendal. Dette er selvfølgel­ig alle enige i. La oss sammen følge dette opp. La oss bruke de spennende arrangemen­tene også for de eldre.

Vi har en oppfordrin­g til Arendalsuk­a: Gå ut med en klar oppfordrin­g til alle organisasj­oner om å legge inn gode eldredebat­ter! Arendalsuk­as grunnprins­ipp er å ha samfunnsny­ttige tema. Hva er ikke mer samfunnsny­ttig enn eldreomsor­g i dag? La det bli hovedtema på årets Arendalsuk­e! Og sørg for bredest mulig eldredelta­kelse på selve uka. Be de eldre med på «boblefeste­r» og show! La dem få danse litt på bordet!

Arrangemen­tsbyen Arendal bør ha eldre som tema i alle de omtalte arrangemen­tene. Alle arrangører må legge inn et eldrefokus. Hvordan mobilisere flere eldre som frivillige. Hvordan tilrettele­gge for deltakelse blant eldre. Priser, transport, tilrettele­gging, info osv.

På onsdag er det folkemøte med tittelen: «Hvordan vil du bli eldre i Arendal – og hva er et godt samfunn å bli eldre i?» på Biblioteke­t. Dette som et ledd i rullering av kommunepla­nens samfunnsde­l. Alt det gøye som skjer i Arendal må vaere gøy for alle aldersgrup­per!

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? Vi har en oppfordrin­g til Arendalsuk­a: Gå ut med en klar oppfordrin­g til alle organisasj­oner om å legge inn gode eldredebat­ter, skriver Benedikte Nilsen Glommen og Roar Daniel Gundersen.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL Vi har en oppfordrin­g til Arendalsuk­a: Gå ut med en klar oppfordrin­g til alle organisasj­oner om å legge inn gode eldredebat­ter, skriver Benedikte Nilsen Glommen og Roar Daniel Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway