Agderposten

Elevene kan faktisk begynne å like å vaere uten mobiltelef­on

Jeg er av den klare oppfatning at den beste bestemmels­e for å oppretthol­de respekt for undervisni­ngstimene, medelever, laerer, undervisni­ngen og skolen generelt, er å ha et mobilhotel­l i hvert klasserom.

- Kjell Tønnessen Hisøy, Arendal

Jeg har arbeidet 35 år i videregåen­de skole som pedagog. Etter pensjonsal­der, er jeg fortsatt inne å arbeider som vikarlaere­r.

Det har i mange år nå vaert en stor debatt innad i skolen om bruken av mobiltelef­on i klasseromm­et.

Når kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun på vegne av regjeringe­n fremmer forslag om null mobilbruk i skoletimen­e på videregåen­de skole, ønsker jeg det som laerer høyt velkommen.

Vi kan lett som laerere si til elevene at mobiltelef­onen skal vaere lydløs i undervisni­ngstimene og ikke synlig i klasseromm­et. Om eleven har mobilen i lomma, i skolesekke­n eller andre steder i naerheten av seg har vi ikke brydd oss så mye om. Poenget er at mobilen ikke skal komme opp på pulten, eller at eleven sniktitter på skjermen.

Er det derimot en ting som er helt sikkert, så er det det at fristelsen­e for allikevel å følge med på mobiltelef­onens aktivitet er en altfor stor fristelse for elevene. Mobilene dukker stadig opp i timene i en eller annen form.

Jeg som laerer blir meget frustrert over hva som foregår, og kan velge forskjelli­ge strategier. Jeg kan gi eleven anmerkning for mobilbruk, eller rett og slett overse alt sammen, fordi det tar bort så mye fokus fra en planlagt god pedagogisk undervisni­ng.

Vi laerere er like forskjelli­ge som andre mennesker, og velger forskjelli­ge strategier. Nesten uansett måtene vi håndterer denne elektronis­ke nyvinninge­n i klasseromm­et, tar det fra oss laerere mye energi som vi heller skulle brukt på pedagogisk arbeide.

Jeg er av den klare oppfatning at den beste bestemmels­e for å oppretthol­de respekt for undervisni­ngstimene, medelever, laerer, undervisni­ngen og skolen generelt, er å ha et mobilhotel­l i hvert klasserom. Jeg har selv praktisert dette i flere år for de klassene jeg har vaert kontaktlae­rer for.

Dette systemet med at elevene automatisk legger mobiltelef­onen i mobilhotel­let ved ankomst til klasseromm­et, fungerer veldig bra etter en ca. 14 dagers konsekvent innføring. Fortsetter så å vaere iherdig og konsekvent i påbudet om hvor mobilen skal vaere i timene. Etter hvert blir elevene vant til dette, og faktisk kan det skape en helt annen ro og energi i klasseromm­et.

Elevene kan faktisk begynne å like å vaere uten mobiltelef­on. Det er etter min mening en veldig god livslaerin­g i en slik strategi, og ikke minst en god forberedel­se for elevene når de på et eller annet tidspunkt skal ut i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway