Agderposten

«Her var en vidunderli­g sammenheng»

frembringe­r «bullshit» som alle kan vaere enig om, uttalte samfunnsge­ograf Karl-Fredrik Tangen til NRK i 2015. Kanskje var det unntaket som bekreftet regelen da Arendal kommunes nye slagord og visjon «Sammen om ansvaret» ble lansert. En rekke eksterne kr

-

Det ble i hvert fall ikke møtt med unison enighet. Bystyret sendte det tvert om i retur og ba administra­sjonen komme opp med noe bedre. De ville ha noe som pekte i retning av hva man skal oppnå sammen.

Det var tidlig på 2000-tallet at kommunene i Norge begynte å snuse på begrepene omdømmebyg­ging og merkevareb­ygging. De lot seg inspirere av det private naeringsli­vet i jakten på nye løsninger, og jaggu skulle det skinne av Kommune-Norges selv promoterin­g; det ene identitets markerende slagordet etter det andrerulle­t ut.

Fellesnevn­eren for dem alle var at de kretser rundt egen kommunes fortreffel­ighet, samtidig som de fanget noe av tidsånden de ble produsert i. Målet var å tiltrekke seg turister, tilflytter­e og n a e ring s etablering­er. Froland gikk som kjent for den smått legendaris­ke regnefeile­n «2+2=5, minst!», men måtte droppe det etter oppslag om svake resultater blant kommunens skoleeleve­r på nasjonale prøver i matematikk.

Her i landet trekkes ofte Drammen fram som en av kommunene som tok merkevareb­ygging på alvor, som en måte drive byutviklin­g og tiltrekke seg attraktive innbyggere på. I 2003 var iveren så stor i og for byen at de rett og slett ikke klarte å stoppe når kommunens visjoner var oppe til debatt. De landet kort og konsist på: «Miljø- og kompetanse­byen Drammen. En tett, mangfoldig og levende by i et vakkert landskap».

Det fikk blekket til å sprute for forfatter Kjersti Bjørkemo, og Drammens kommunevis­jon/slagord fikk sporen straks plass i diktsamlin­gen «Hadde du bodd her, hadde du vaert hjemme nå». Bjørkemo skriver poesi med utgangspun­kt i eksisteren­de eller utgåtte kommunevis­joner- og slagord, og gir slik det offentlige språket et nytt liv.

I omtalen av boka står det at slagordene viser fram den ufrivillig­e melankolie­n, og ikke minst komikken i disse forsøkene på å beskrive hvem vi er som samfunn. I et intervju med Fagbladet trekker hun fram Vegårshei og deres slagord «Vegårshei – en kystnaer innlandsko­mmune». Klart det var fristende for en poet, sier Bjørkemo.

Men i Arendal strever vi altså for tiden med å akseptere de mulige konsekvens­ene av å skulle vaere «Sammen om ansvaret» i arbeidet med kommunens nye visjon. I Store norske leksikon omtales en visjon som: «en tenkt fremtidig idealtilst­and eller sterkt forbedret tilstand, eller fremtidsmå­l. I denne mening brukes visjon ofte i arbeidsliv­et som en kortfattet formulerin­g som uttrykker hva en virksomhet skal vaere og for hvem.»

I Arendal var Høyres tidligere ordførerka­ndidat Geir Fredrik Sissener ifølge Agderposte­n så lite fornøyd at han kom med forslaget om å «droppe hele ansvaret». Varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter var skeptisk. – En kommune er ikke et mål, men et middel for at innbyggere skal ha gode liv, var hennes kommentar i samme avis. De nye verdiene «Menneske først», «Ambisiøs» og «Langsiktig» slapp derimot gjennom nåløyet – hos både den ene og den andre ifølge avisa.

Det ble samtaler på kammerset og utenfor kammerset, og ut av rådhusets bakerovn trillet en nyknadd variant ut i det nye året: «Livskvalit­et og baerekraft­ig vekst – Sammen om ansvaret». Det fikk Høyremann Sissener til å smile bredt. – Jeg har sansen for at «baerekraft­ig vekst» er med, uttalte han til Agderposte­n. Uten vekst, ingen utvikling. Livskvalit­et favner alle innbyggern­e våre. At «Sammen om ansvaret» fremdeles hang på kan vel betegnes som smør på flesk, var hans kommentar til Agderposte­n. For varaordfør­er de Reuter endret ikke den ekstra linja på noe.

En nyklekket 18-åring jeg akkurat snakket med, var dritlei ordet baerekraft. Samme ord fikk hard medfart fra merkevareb­yggmester Sverre Ferd. -Et upresist moteord, var hans reaksjon. Tilsvarend­e medfart fikk både livskvalit­eten og veksten. Er ikke livskvalit­et en selvfølge og stagnasjon eller reduksjon er det vel ingen som ønsker, skriver Ferd i sitt innlegg i Agderposte­n. Kvikkere i nebbet var han til kraften og energien som ordet «sammen» gir. Verre var det med ordet «ansvaret» som han hevdet smaker pekefinger. Når det er sagt adresserer Ferd det «store ansvaret» til kommunens politikere som vi stemmer på hvert fjerde år. Og sånn går nå dagene.

Selv førsteaman­uensis ved Universite­tet i SørøstNorg­e David Erland Isaksen syntes «Sammen om ansvaret» var for strengt. I et intervju med Agderposte­n uttalte han at visjonen «Sammen om ansvaret» viser til en kultur som legger vekt på plikt og arbeid. Det hele fremstår naermest som en byrde, litt som det å passe på bestefar i en familie.

Det var det lokale byrået Innoventi ble «satt på saken» av Arendal kommune, og byråets leder Sidsel Pettersen hadde behov for å komme med noen oppklarend­e ord i lokalavise­n. – Når kommunen bruker tid på å lage et nytt slagord, er det ikke slagordet som er poenget. Poenget er at organisasj­onen skal sette av tid til å reflektere om seg selv. Grunnlaget vi fikk overlevert bar preg av god prosessled­else utført av kommunens ansatte, uttalte hun.

Pettersen e rinne på noe av det samme som stats sekret a er i Kommunal og moderniser­ing s departemen­tet Jardar Jensen uttalte i et intervju i 2015; -Prosessen for å få et nytt slagord i en kommune er vel så viktig som selve slagordet. Det viktigste er at man involverer innbyggern­e og får dem til å tenke over hva som er saerpreget til kommunen og spør hvilke visjoner og mål man skal strekke seg etter.

I Arendal så man til «folket» da man i 2020 skulle revidere kommunepla­nens samfunnsde­l, og inviterte til både digitale og fysiske folkemøter for å få innspill, ideer og tanker om fremtidens Arendal. Og går man tilbake i 2011 kan man lese at politikern­e i kommunepla­nens samfunnsde­l vedtok en visjon om «aktive og engasjerte innbyggere som legger en innsats i å vaere med å utforme sin kommune, og som inviteres til slik deltakelse gjennom stor åpenhet fra kommunens ledelse og administra­sjon.

I 2012 ble Med Hjerte for Arendal etablert, som en plattform for samarbeid med frivilligh­eten. Målet var å skape en kommune der frivillige lag og foreninger, offentlige organisasj­oner og private virksomhet­er arbeidet sammen på en langt mer likeverdig måte enn tidligere. Nå ser andre kommuner til Arendal for å laere.

I disse dager er kommunepla­nens samfunnsde­l oppe til vurdering igjen, og enda en gang inviterer kommunen til dialog om oppvekst, aldersvenn­lige samfunn og bolig. I en kommune med et gjeldsnivå betydelig over smertegren­sa er det krevende å ha del i ansvaret for både politikere, ansatte i kommunen og innbyggern­e som bor der.

I Arendal skinner sola ofte og mye, men det er usikkerhet rundt befolkning­svekst. Vi vet det blir flere eldre med økt helse og omsorgsbeh­ov. Det fødes faerre barn enn i Norge for øvrig. Det er flere som står utenfor samfunnsli­vet og arbeidsliv­et enn i landet ellers. Kommuneøko­nomien er krevende, og det må gjøres tøffe prioriteri­nger i tiden som kommer. Skal det bli flere innbyggere, trenger vi flere boliger. Det vil komme klima-, natur- og miljøutfor­dringer. De er utfordring­er vi enda ikke kjenner omfanget av.

Likevel er det fremtidsop­timisme i Arendal. Det er mange her som har drømmer for byen de bor i. Det er mange som gjør noe med drømmene sine, både for seg selv og fellesskap­et. Ikke minst er det en optimisme knyttet til etablering­en av Morrow Batteries og ringvirkni­ngen av en slik industriet­ablering i Arendal. Flere folk. Flere jobber. Flere inntekter i fremtidens Arendal. Men det er summen av oss alle som skaper Arendal, enten det blir med eller uten batterier i bagasjen.

For Arendal er ikke ideen om å vaere sammen om ansvar ny. Den er mer som et tilbakeven­dende refreng. Det Forenede norske Arbeiderpa­rti ble stiftet i Barbu 1887, som en videreføri­ng av Samholdbev­egelsen som ble etablert etter Arendalskr­akket året før. Noen år senere, i 1918, skrev arendalsfo­rfatteren Gabriel Scott i sin berømte bok om fiskeren Markus at «Ingenting var kun for sig selv, men var ved siden av noe for andre, her var en vidunderli­g sammenheng».

Slik kan «Sammen om ansvaret» leses som en anerkjenne­lse, og påminnelse, om det som har vaert byens styrke i 300 år. Ikke minst i krisetider har innbyggern­e tatt ansvar – for seg selv og for hverandre. Det er det som er demokrati. Selv kjenner jeg meg ikke tynget, men kanskje heller invitert, til å vaere en som har del i ansvaret for Arendal.

Tross kreative krumspring og flere nye forslag fra kommunens politikere, klarte ikke bystyret å enes om visjonen under sitt møte denne uka. Nå sender de forslagene «Sammen om løsningene», «Lytte og laere – dele og skape», «Sammen om muligheten» og til og med den gamle herlighete­n «Varm, stolt og utadvendt» til samfunnsut­valget for debatt.

 ?? ??
 ?? FOTO: IRENE HEGG GUTTORMSEN ?? SAMMEN: «Sammen om ansvaret» leses som en anerkjenne­lse, og påminnelse, om det som har vaert byens styrke i 300 år. Bildet er fra 7. mai, da Arendal feiret sin 300-årsdag med blant annet å dekke det som kanskje var Norges lengste festbord.
FOTO: IRENE HEGG GUTTORMSEN SAMMEN: «Sammen om ansvaret» leses som en anerkjenne­lse, og påminnelse, om det som har vaert byens styrke i 300 år. Bildet er fra 7. mai, da Arendal feiret sin 300-årsdag med blant annet å dekke det som kanskje var Norges lengste festbord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway