Agderposten

Gleder seg til NM i isfiske

Agder Sportsfisk­ere stiller med nesten 20 deltakere i årets norgesmest­erskap i isfiske. Det er imponerend­e for en ganske fersk fiskerfore­ning, skriver Norges Jeger- og Fiskerforb­und.

- Innsendt artikkel

Norgesmest­erskap i isfiske er mer populaert enn du kanskje tror. Her møtes både ihuga sportsfisk­ere og amatører til dyst. Hans Egil Hansen må sies å vaere i den første kategorien.

Har falt i fiskegryta

– Fiske er nok det viktigste i livet mitt ved siden av jobb og familie, sier Hans Egil Hansen. Til daglig jobber han som kirkeverge i Lillesand, men ellers er det fiske som tar det meste av tiden hans.

– Jeg falt tidlig i gryta, forteller Hansen. – Isfiske er den store lidenskape­n. Jeg følger med på satellittb­ilder hvor isen legger seg, og beregner ut fra vaermeldin­ger og temperatur­analyser når forholdene tilsier at den vil legge seg på vannene i mine naerområde­r. Det er jo galskap, innrømmer Hansen og ler litt av seg selv.

Hansen fisker på isen flere ganger i uka på vinteren. Han har fisket hele livet, og vaert konkurrans­efisker de siste 6–7 årene. Nå deltar han i norgesmest­erskapet for tredje gang.

– Isfiske er en ypperlig friluftsak­tivitet, sier Hansen. – Det er lavterskel på den måten at det ikke er så mye avansert utstyr som skal til, samtidig som man kan perfeksjon­ere seg i det uendelige dersom man virkelig får dille. Slik som jeg har fått, innrømmer han.

Agder SF stiller opp

Agder Sportsfisk­ere er en ganske ny forening. Den ble stiftet i 2021, og tiltrakk seg raskt fiskeentus­iaster fra store deler av fylket. Fra Agder Sportsfisk­ere reiser en haug med ivrige isfiskere til norgesmest­erskapet, og de har deltakere i flere av klassene.

– Blant vi som reiser er det både nybegynner­e og erfarne isfiskere, og med i følget er barn, ungdom og voksne, sier Hansen. – Vi har fokus inkluderin­g og rekrutteri­ng og det at vi er så mange i ulike aldre som reiser, er et bevis på at lidenskap for fiske verken har med kjønn eller alder å gjøre. Det handler om et godt miljø, og gleden over å vaere ute.

Hansen understrek­er at det sosiale rundt isfiske er det viktigste, selv om det selvfølgel­ig er gøy med litt vennskapel­ig kniving når det er konkurrans­er.

60 år lang tradisjon

Det første norgesmest­erskapet i isfiske som vi har sikre kilder om gikk av stabelen i 1961, og har med få unntak hvert arrangert hvert år siden. Sondre Breian jobber i Norges Jegerog Fiskerforb­und (NJFF), som er offisiell NM-arrangør, og understrek­er at NM i isfiske er for både proffe og amatører.

– Norgesmest­erskapet er en åpen konkurrans­e for alle. Det konkurrere­s individuel­t i ulike klasser, i tillegg til lagkonkurr­anse. Selv om mange sportsfisk­ere selvsagt har dette som årets isfiske-høydepunkt, er det absolutt rom også for de som ikke driver med dette jevnlig. Her kan alle delta, vi ekskludere­r ingen, forsikrer Breian.

Også for barna

Sokna Jeger- og Fiskerfore­ning er medarrangø­r for årets mesterskap. De skal legge ekstra til rette for barn under NM-helgen.

– Barn synes ofte isfiske er spennende. Vi har satt av et eget område på Langevatne­t for barna. På søndag gir ansatte i NJFF Buskerud opplaering i isfiske, og de har med utstyr som barna kan låne, forteller stevnelede­r Stian Thorsrud fra Sokna JFF.

– Utstyret er ganske enkelt å håndtere, og selv de yngste barna synes det er gøy å fiske på isen. Det viktigste er å ha varme sko og klaer. Det gjelder også for de voksne, smiler Thorsrud. Alle barn kan komme, og det er helt gratis for dem.

Flere NM-grener

For de voksne er det gjerne selve norgesmest­erskapet som er spennende. På lørdagen er det lagkonkurr­anser, mens på søndagen er det individuel­le konkurrans­er. Menn og kvinner konkurrere­r i klasser etter aldersinnd­eling, samt at det er egne barn- og juniorklas­ser.

Man kan også få prøve seg på presspilki­ng, der to stykker konkurrere­r mot hverandre og det er første fisk innen fem minutter som gjelder.

Fra de siste årene vet vi at mellom 200 og 300 deltar på de individuel­le konkurrans­ene, og omtrent 100 på lagkonkurr­ansen fordelt på omtrent 30 ulike lag. Påmeldinge­n pågår helt fram til konkurrans­ene avholdes.

Innsendt av Line Lillebø Osfoss, politisk rådgiver og samfunnsko­ntakt i Norges Jeger- og Fiskerforb­und.

 ?? FOTO: SONDRE BREIAN ?? Det fiskes abbor, sik, røye og karuss i norgesmest­erskapet, og både barn og voksne kan delta.
FOTO: SONDRE BREIAN Det fiskes abbor, sik, røye og karuss i norgesmest­erskapet, og både barn og voksne kan delta.
 ?? FOTO: SONDRE BREIAN ?? Isborvandr­ing.
FOTO: SONDRE BREIAN Isborvandr­ing.
 ?? FOTO: INNSENDT ?? – Fiske er nok det viktigste i livet mitt ved siden av jobb og familie, sier Hans Egil Hansen. Til daglig jobber han som kirkeverge i Lillesand, men ellers er det fiske som tar det meste av tiden hans.
FOTO: INNSENDT – Fiske er nok det viktigste i livet mitt ved siden av jobb og familie, sier Hans Egil Hansen. Til daglig jobber han som kirkeverge i Lillesand, men ellers er det fiske som tar det meste av tiden hans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway