Agderposten

DET HENDTE

-

1647:

Så mange som 100.000 mennesker kan ha mistet livet da det brøt ut brann i byen Edo (det nåvaerende Tokyo). Ifølge legenden startet brannen da en prest skulle tilintetgj­øre en forhekset kimono. Kimonoen skulle ha tilhørt tre unge piker som alle hadde dødd før de rakk å ta det forgjorte plagget i bruk. Men da presten tente på kimonoen, fòr et brått vindkast gjennom tempelet og fikk ilden til å bre seg. Mer nøkterne fremstilli­nger går ut på at en lang tørkeperio­de, i kombinasjo­n med sterk vind, hadde ført til overhengen­de brannfare i byen. Ilden spredte seg med eksplosiv fart langs de tettbygde gatene, der bygningsma­ssen for det meste besto av treverk og papir. Ved siden av jordskjelv­et i Kantoregio­nen 1. september 1923, der minst 105.000 menneskeli­v gikk tapt, er brannen i Edo den største katastrofe­n som har rammet Japan i fredstid.

1982:

Philip K. Dick døde i California, 53 år gammel. Dick debuterte som science fiction-forfatter i 1950-årene og skrev totalt 44 romaner og drøyt 120 noveller. Mest kjent er den dystopiske romanen «Do Androids Dream of Electric Sheep?» (1968), som dannet grunnlaget for Ridley Scotts sci-fi-klassiker «Blade Runner» (1982). Dick var først svaert kritisk til filmprosje­ktet og dømte alle versjoner av manuset nord og ned. Han skiftet mening da Scott viste ham noen utvalgte scener tidlig i innspillin­gen. Dick døde av slag fire måneder før «Blade Runner» hadde premiere og rakk aldri å se den ferdige filmen. Filmene «Total Recall» (1990), «Minority Report» (2002) og «The Adjustment Bureau» (2011) er også basert på historier av Philip K. Dick.

1983:

CD-platen ble introduser­t på vestlige markeder, fire måneder etter at nyvinninge­n dukket opp i japanske platebutik­ker. Ifølge Wikipedia var Richard Strauss’ «Alpesymfon­ien» det første musikkverk­et som ble spilt inn på compact disc. Det første kommersiel­le musikkalbu­met var ABBAs «The Visitors». Billy Joels «52nd Street» var likevel det første som ble solgt over disk, ettersom det kom ut i Japan allerede i oktober 1982. I 1985 ble det britiske rockbandet Dire Straits de første i verden til å selge en million CD-er med albumet «Brothers In Arms». Den første større artisten som fikk konvertert hele platekatal­ogen sin til CD var David Bowie, som slapp alle sine til da 15 studioplat­er på CD i februar 1985. CD-platens storhetsti­d fikk en brå slutt med introduksj­onen av digitale strømmetje­nester etter årtusenski­ftet. (©NTB)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway