Agderposten

Etablerer seg i Arendal – med mat fra Ukraina

Søtsaker, hermetikk og semulegryn fra Ukraina, samt mat også fra andre land i øst kommer snart til Stoa.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Butikkjede­n Eko Market har søkt Arendal kommune om bevilling til å sette i gang butikkdrif­t på Stoa. Det blir deres 14. butikk.

Ukraineren Roman Presich flyttet til Norge i 2007.

I 2014 startet han – startet – sammen med flere – et selskap som etter hvert ble til Eko Market AS der han er daglig leder.

– Vi omsetter for 100 millioner kroner i året og forventer en årsomsetni­ng på 10–12 millioner kroner i Arendal, sier Presich til Agderposte­n.

Maismel fra Ukraina

– Vi selger tradisjone­lle varer fra land som Baltikum, Balkan, Polen, Ukraina, Romania og Moldova. Blant annet mat, drikke,husholdnin­gsvarer, hygienepro­dukter, kosmetikk, søte varer, te og kaffe, og dagligvare­r som melk, brød og egg.

Mye er varer som i bruk over store deler av Øst-Europa. Og store deler av kundemasse­n er folk som opprinneli­g kommer fra de områdene.

Fra krigsherje­de Ukraina får de for eksempel maismel, juice, søtsaker, hermetikk og semulegryn.

– 15–20 prosent av kundene er norsk, ifølge Presich.

14 utsalg

Kjeden er allerede etablert blant annet i Kristiansa­nd, Larvik, Oslo, Bergen, Stavanger, Bryne, Egersund, Ski og Sandefjord. Den åpner nye butikker på Stord uti mars og i Arendal 19. april.

I Arendal har de søkt om å få ha åpent sju dager i uken. De skiller derfor av et område som blir søndagsbut­ikk. Lokalene er drøyt 500 kvadratmet­er. Noe blir personalro­m og kontor, men det meste blir butikk.

Det hele ligger ifølge, Presich, i lokaler som tidligere har vaert brukt av en kjøkkenfor­handler.

Droppet Russland

Roman Presich sier at de tidligere samarbeide­t med russiske leverandør­er.

– Men etter at krigen startet, sluttet vi med det. Vi får nå varene direkte fra produsente­r flere andre land – og til hyllene her i Norge, forteller han.

I Arendal blir det fire ansatte. Kamila Korbiel blir styrer av butikken som altså åpner i april. Selskapet har hovedkonto­r i Stavanger.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GLEDER SEG: Roman Presich er daglig leder i Eko Market AS som åpner på Stoa i Arendal i april. Her med ansatte i Bergen.
FOTO: PRIVAT GLEDER SEG: Roman Presich er daglig leder i Eko Market AS som åpner på Stoa i Arendal i april. Her med ansatte i Bergen.
 ?? ?? HIT: I denne underetasj­en på Stoa i Arendal kommer det østeuropei­sk mat og andre varer uti april.
HIT: I denne underetasj­en på Stoa i Arendal kommer det østeuropei­sk mat og andre varer uti april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway