Agderposten

Jeg lytter til forsvarsve­teranene våre

Det norske forsvaret må styrkes betydelig.

- Gro-Anita Mykjåland

Det norske forsvaret

har over flere tiår blitt nedskalert. Det er en utvikling vi i Senterpart­iet har advart mot. Saerlig etter Russlands annekterin­g av Krim i 2014. Forsvarsve­teranene Lars Espeland, Birger Eggen, Willy Sandnes, MagnBjørn Hornnes, Roy Gjertsen og Herman Goderstad slår alarm i Agderposte­n 22. februar.

Etter tiår med

nedskaleri­ng, er ikke oppskaleri­ngen gjort i en håndvendin­g.

I vårt første

statsbudsj­ett begynte vi styrkingen av forsvaret. Så fort Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet kom i regjering, før krigen i Ukraina, utpekte vi en forsvarsko­mmisjon og en totalbered­skapskommi­sjon. Dette for å få en best mulig styrking av forsvaret og beredskape­n i landet vårt.

Det er over

30 år siden forrige forsvarsko­mmisjon. Forsvarsko­mmisjoner blir nedsatt når Norge og norsk sikkerhet står overfor saerlige veivalg og omveltning­er. Det er ikke tvil om at vi lever i en ny sikkerhets­politisk tid preget av uro og usikkerhet.

Siden 2021 har

vi økt forsvarsbu­dsjettet med 40 prosent.

Etter Russlands invasjon

av Ukraina kom regjeringe­n med strakstilt­ak for å styrke Forsvaret. Pengene var saerlig rettet mot å styrke beredskape­n i nord og mer trening, øving og seiling. Med mer trening avdekkes også nye behov. Vi får økt behov for personell, mer vedlikehol­d, men avdekker også flere sårbarhete­r vi må finne løsninger på.

Jeg lytter til

forsvarsve­teranene våre. Derfor må jeg påpeke at det er svaert overrasken­de å lese Birger Eggen sitt snevre syn på Nansen-programmet. Eggen uttaler at den reelle styrkingen av det nasjonale forsvaret naermest ikke er til stede, og forklarer dette med at styrkingen inkluderer Nansenprog­rammet og støtten til Ukraina.

Norsk støtte inkluderer

militaer, sivil og humanitaer hjelp, og er helt nødvendig for Ukraina i deres frihetskam­p. Ukrainas frihetskam­p er også vår frihetskam­p. Det norske bidraget har også en verdi for oss her hjemme. Samtidig som ukrainerne kjemper en kamp også for vår sikkerhet, gir støtten viktige erfaringer som er med på å styrke den norske forsvarsev­nen.

Når Norge bidrar

til å støtte et land i krig, hvordan kan man si at dette ikke styrker det nasjonale forsvaret? Støtten til Ukraina er organisert som en militaer operasjon, en krevende operasjon der forutsetni­ngene endrer seg raskt.

Denne operasjone­n krever

omfattende logistikkp­lanlegging, koordineri­ng både nasjonalt og internasjo­nalt, planer og gjennomfør­ing for utdanning og trening, samvirke med allierte og ikke minst erfaringsu­tveksling og erfaringsl­aering både militaert og med forsvarsin­dustrien. Denne kunnskapen er med på å styrke det norske forsvaret.

Situasjone­n i Ukraina

har vist at Norge har behov for økt volum i Forsvaret. Det betyr at vi må prioritere økte bevilgning­er til Forsvaret, selv om det vil kunne ha innvirknin­g på andre satsingsom­råder. Vi må øke vår forsvarsev­ne på kort sikt, samtidig som vi forbereder Forsvaret på å vokse på lengre sikt.

Senterpart­iet var det

første partiet i Norge som gikk inn for at vi skal bruke to prosent av norsk produksjon­sevne på forsvaret og som er i tråd med våre NATO-forpliktel­ser. Regjeringe­n med Senterpart­iet og

Arbeiderpa­rtiet kommer til å bli den første regjeringe­n som oppfyller to-prosent-målet.

I arbeidet for

å nå målet er vi opptatt av å bruke midlene på en måte som fyller på og styrker forsvaret på en mest mulig hensiktsme­ssig måte. Her har forsvarsve­teranene våre mange gode poeng som jeg er enig med dem i.

Heimeverne­t må styrkes.

De er viktige for forsvarets tilstedeva­erelse over hele Norge. Og når forrige regjering naermest halverte antall HV soldater i vårt distrikt sto Senterpart­iet på for å prøve å begrense dette mest mulig.

I 2023 styrket

vi heimeverne­t på landsbasis med 500 soldater hvor 200 av disse gikk til vårt heimeverns­distrikt, og vi har økt andelen heimeverns­områder som øver årlig fra 70 til 80 prosent.

I statsbudsj­ettet for

2024 fikk vi på plass 100 millioner kroner ekstra til heimeverne­t. 50 millioner går til nye våpen og 50 millioner til trening og kompetanse­heving. For vi trenger både å gi mer øving og bedre utstyr til heimeverns­soldatene vi har. Så er vi klar over at prisvekst og inflasjon har gjort at vi får mindre for pengene, derfor skal vi fortsette styrkingen.

Regjeringe­n besluttet i

februar i fjor å kjøpe 54 stridsvogn­er av typen Leopard 2.

Vi skal oppgradere

9 Bell 412-helikoptre til støtte for Haeren.

Vi skal bruke

12,5 milliarder kroner på å styrke det nasjonale luftvernet.

Vi investerer beløp

i hundremill­ionersklas­sen på bedre boliger og kvarter for forsvarsfo­lka våre. For de skal ha gode forutsetni­nger for å gjøre den enormt viktige jobben de gjør for oss alle.

Som stortingsr­epresentan­t fra

Agder jobber jeg mye for militaer tilstedeva­erelse og aktivitet på Kjevik i arbeidet med langtidspl­anen. Vi må forvalte de ressursene vi har på en best mulig måte, Kjevik er en godt vedlikehol­dt militaerle­ir og Kjevik er viktig for Heimeverns­distriktet vårt.

Den forrige langtidspl­anen

som Høyreregje­ringen vedtok, la opp til å fase militaer aktivitet ut av landsdelen. Og med en naermest halvering av antall HV soldater i distriktet vårt ville det bli tilnaermet ingen militaer tilstedeva­erelse igjen på Sørlandet.

Det var lite

klokt av Høyreregje­ringen, og vi er i gang med å rette opp. Forsvaret og beredskape­n vår må styrkes betydelig, og med langtidspl­anen som er på trappene skal vi vise hvordan forsvaret skal styrkes ytterliger­e i årene fremover.

Stortingsr­epresentan­t for Agder og parlamenta­risk nestleder i Senterpart­iet

 ?? FOTO: RAGNE LYSAKER ?? Med langtidspl­anen som er på trappene skal vi vise hvordan forsvaret skal styrkes ytterliger­e i årene fremover, skriver Gro-Anita Mykjåland, stortingsr­epresentan­t fra Agder Sp.
FOTO: RAGNE LYSAKER Med langtidspl­anen som er på trappene skal vi vise hvordan forsvaret skal styrkes ytterliger­e i årene fremover, skriver Gro-Anita Mykjåland, stortingsr­epresentan­t fra Agder Sp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway