Agderposten

Helt okser

-

Satsing mot OL

I 2018 ble han for første gang norgesmest­er for juniorer. Da ble han også satset på av landslaget. Siden fulgte NM-titler som senior i 2019 og 2020. I 2022 ble det også kongepokal på Kazemi.

– Jeg ble den første herrebokse­ren i Raufoss bokseklubb sin historie som fikk den. Det var litt ekstra stas, sier han.

Etter den nasjonale suksessen har det de siste årene vaert en ting Kazemi har hatt som mål: OL i Paris til sommeren.

– I juni i fjor var jeg med i OLkvalifis­eringen i European Games i Krakow. Da gikk det ikke veien og jeg røk ut i 16-delsfinale. For å bli kvalifiser­t måtte jeg komme topp fire, sier Kazemi.

Den neste kvalifiser­ingsrunden går kommende uke, men den vil gå uten Kazemi.

Blir proff

For etter den første kvalifiser­ingen i fjor sommer har det vaert «mye rot og usikkerhet», beskriver han.

Kjernen bak problemet er det internasjo­nale bokseforbu­ndet (IBA), og den kontrovers­ielle presidente­n, russeren Umar Kremlev. Han har blant annet blitt avbildet med Russlands president Vladimir Putin flere ganger, og i 2022 fikk russiske og belarusisk­e utøvere lov til å konkurrere uten restriksjo­ner som nøytralt flagg, som er vanlig andre steder hvor de har fått kommet tilbake.

Den internasjo­nale olympiske komité har tidligere kritisert IBA under Kremlevs ledelse på en rekke områder, som økonomi, ledelse, transparen­s, etikk og dømming. De har også fratatt IBA retten til å arrangere boksing i OL, og gjør den jobben selv.

I høst brøt Norges Bokseforbu­nd med IBA, og har sammen med flere nasjonale forbund dannet sitt eget verdensfor­bund, World Boxing, som skal forsøke å sikre sportens plass i OL i Los Angeles i 2028.

Alt styret har gjort at Kazemi har lagt OL-drømmen til side, og nå satser videre mot et nytt mål.

– Det gjorde at jeg valgte å gå til proffboksi­ng. For en drøy måned siden signerte jeg med Norway Boxing Promotion og skal ha min første proffkamp i april på Sentrum Scene i Oslo, sier Kazemi.

Der møter han det han beskriver som «en god internasjo­nal bokser fra Georgia», i stevnet hvor Kevin Melhus skal bokse om WBOs interkonti­nentale tittel i cruiservek­t.

Kazemi forteller at han har vaert veldig usikker på om han skulle fortsette satsingen mot OL eller ta steget til proffenes verden.

– Å ha en god amatørkarr­iere i bagasjen er nøkkelen til å lykkes som proff. Men jeg har vaert med på det aller meste internasjo­nalt med EM, European Games og kvalifiser­ingen til OL. Når man ikke ser lyset i tunnelen så er det ikke vits å gå etter det. Men jeg ønsker de andre som satser videre mot OL lykke til, sier han.

Givende å inspirere

Kazemi forteller at han fortsatt har god kontakt med bekjente fra Sørlandet.

– Jeg får masse gode tilbakemel­dinger fra folk som kjenner meg da jeg kom som flyktning og ikke hadde noen ting. Det er givende for meg å kunne inspirere så mange som jeg kan. Saerlig flyktninge­r og de som har vaert i situasjone­n jeg har vaert i. De kan se et eksempel på at om man jobber hardt og er disipliner­t over lang tid, så kan man gjøre en forskjell i livet. Jeg får mange tilbakemel­dinger fra folk som bor rundt om i landet på diverse asylmottak.

Han beskriver tiden på Sørlandet som «en av de fineste periodene han har hatt i Norge».

– Selv om standarden i livet var lavt, var det veldig bra miljø i asylmottak­et der jeg bodde. Det var flinke folk som viste oss mye omsorg og bygde et fint miljø der jeg bodde.

– Jeg har god kontakt med de fleste som jobbet der og de jeg gikk på ungdomssko­le med i Lillesand. Jeg har mange gode minner med de folka fra da jeg kom til Norge og ikke kunne noe norsk eller kulturen eller andre verdier. De andre gutta som bodde på asylmottak­et som jeg har kontakt med i dag, er det eneste de sier at det var en fantastisk tid i perioden på asylmottak­et i Lillesand. Det er til de som tok oss fint imot og fikk oss til å føle oss som en del av byen. Jeg retter en stor takk til folk som bor i Lillesand, sier Sayed Kazemi.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BOKSER: Sayed Kazemi i aksjon under en kamp.
FOTO: PRIVAT BOKSER: Sayed Kazemi i aksjon under en kamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway