Agderposten

DET HENDTE

-

1675:

Kong Charles II av England utnevnte presten og astronomen John Flamsteed til kongelig astronom, med en årlig gasje på 100 pund. Samme år grunnla han også Greenwich-observator­iet. Kongens interesse for astronomi var av rent pragmatisk natur. Siden kunnskap om stjernehim­melen var en forutsetni­ng for navigasjon, var perfeksjon­eringen av navigasjon­skunsten et middel til å beherske verdenshav­ene. John Flamsteed røktet sitt embete som kongelig astronom i 44 år. I løpet av denne tiden la han ned en møysommeli­g innsats for å kartlegge stjernehim­melen. Ved sin død i 1719 hadde Flamsteed katalogise­rt ikke mindre enn 2935 stjerner. Kongelig astronom («Astronomer Royal») eksisterer fremdeles som en aerestitte­l i England. Embetsinne­haveren mottar – som sin forgjenger John Flamsteed – en årslønn på 100 pund.

1888:

Knute Rockne (døpt Knut Rokne) ble født på Voss. Nordmannen huskes som en av de mest seierrike trenerne i amerikansk college-fotball gjennom alle tider. Familien hans emigrerte til USA da han var fem år gammel og slo seg ned i Chicago. Foran sesongen i 1918 ble Rockne hyret inn som trener for fotballage­t ved University of Notre Dame i Indiana. I løpet av de 13 årene han var trener, vant laget det nasjonale mesterskap­et seks ganger og gikk ubeseiret gjennom fem sesonger. Totalt ledet Rockne laget sitt til 105 seire, 12 tap og 5 uavgjorte kamper, noe som utgjør en seierspros­ent på 88,1. Da Knute Rockne omkom i en flyulykke i Kansas i 1931, ble nyheten slått stort opp i amerikansk­e aviser.

2004:

Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA) feiret sitt hundreårsj­ubileum med å offentligg­jøre listen «FIFA 100». Forbundet hadde gitt Pelé den utakknemli­ge oppgaven med å sette opp en liste over tidenes 100 beste fotballspi­llere. Men siden den brasilians­ke legenden ikke klarte å begrense seg til 100 navn, måtte listen utvides til 125. Utvalget ga støtet til endeløse debatter om hvilke navn som burde/ikke burde ha vaert inkludert. Pelés landsmann Gérson rev listen i stykker på brasilians­k TV i protest mot at han var utelatt. Av spillerne som nådde opp, var bl.a. 15 brasiliane­re (inkludert Pelé selv), 10 argentiner­e, 7 engelskmen­n, 14 franskmenn, 10 tyskere, 14 italienere og 13 nederlende­re. Skandinavi­a var represente­rt ved tre dansker. Blant de 125 navnene på listen var bare to kvinner, begge fra USA. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway