Agderposten

DET HENDTE

-

1849:

Den 64 år gamle generalen Zachary Taylor avla ed som USAs 12. president. Taylor var blitt nasjonalhe­lt etter sin avgjørende innsats i Den amerikansk-meksikansk­e krig i årene 1846–48. Imidlertid hadde han ingen erfaring fra politikk, og i tråd med offiserkod­eksen hadde han heller aldri stemt ved noe presidentv­alg da han stilte som kandidat. Taylor rakk bare å sitte 16 måneder i presidente­mbetet, før han brått ble syk og døde i juli 1850. Legene oppga et akutt mageonde, muligens fremkalt av for store mengder frukt og kald melk i varmen, som sannsynlig dødsårsak. Spekulasjo­ner om at presidente­n falt som offer for en giftmorder har likevel holdt seg levende i mer enn halvannet århundre. Levningene hans ble oppgravd og undersøkt så sent som i 1991. Rettsmedis­inerne konkludert­e med at giftmord ikke helt kunne utelukkes, men helte til at Taylor hadde dødd av magekatarr.

1986:

16 verneplikt­ige soldater mistet livet i en skredulykk­e i Vassdalen ved Narvik. Ulykken skjedde under Nato-øvelsen «Anchor Express». Et kompani med ingeniørso­ldater var i ferd med å etablere en beltevognt­rasé gjennom dalen, da et 100 meter bredt snøskred løsnet fra fjellet Storeballa­k. 31 soldater og tre beltevogne­r ble tatt av skredet. Bare 15 kom fra det med livet. Eksperter hadde på forhånd varslet om at skredfaren i området var stor, og bare timer før ulykken hadde to mindre skred gått i dalen. Forsvaret måtte derfor tåle massiv kritikk for å ha gjennomfør­t øvelsen.

2015:

Landsbyen Capracotta i Italia ble rammet av det største kjente snøfallet i historien. I løpet av det døgn falt det ifølge Guinness rekordbok 256 centimeter snø over den arme byen, som var fullstendi­g begravd under de hvite massene. Rekorden for størst snøfall i løpet av et år tilhører Paradise ved Mount Rainier i den amerikansk­e delstaten Washington. I perioden fra 19. februar 1971 til 18. februar 1972 falt det ikke mindre enn 31,1 meter snø på stedet. Det høyeste sesonggjen­nomsnittet er målt i japanske Sukayu Onsen, der man må belage seg på at det faller 17, 6 meter snø årlig. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway