Agderposten

I denne brakken leide arbeidsgiv­er ut rom til sine ansatte

Etter flere tips og bekymrings­meldinger avdekket kommunen ulovlig utleie av brakkerigg­en. Blant leietakern­e var utenlandsk­e byggearbei­dere. Nå lover eier å rydde opp.

- Håkon Raa hakon.raa@agderposte­n.no

– Funnene i tilsynsrap­porten avdekker avvik som krever videre oppfølgnin­g fra kommunen og eventuelt andre myndighete­r. Det vil bli fattet vedtak med forhåndsva­rsel om retting og tvangsmulk­t, konkludere­r byggesakse­nheten i Grimstad kommune etter besøket i brakkerigg­en.

På innsiden av bygget, som fra 2016 har vaert regulert til lager og kontor, fant tilsynsmyn­digheten alt annet enn dette.

– Tilsynet viste at brakkerigg­en er innredet med soverom med senger, fullt innredet kjøkken, bad og stue, og baerer tydelig preg av daglig døgnbruk.

– Utvendig er det svaert kaotisk, med mengder av usortert avfall, konteiner, tønner, bildekk, bygningsde­ler, bygningsma­teriell, med mer. Brakkerigg­en ligger med svaert kort avstand til naermeste bygg som er lagerhall og kontorer med stor aktivitet, og hvor det er registrert 18 virksomhet­er, heter det i rapporten.

Fair Play: – Mistenkeli­g

Bakgrunnen for tilsynet skal ha vaert tips fra blant annet brannvesen­et og Fair Play Agder.

Sistnevnte jobber med å forebygge og bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet i Agder.

– Det er potensielt fare for liv og helse når personer huses inne på slike brakker. Vi vet ingenting om hva som er på innsiden og da kan dette i verste fall vaere en brannfelle, forteller Leif Vagle, leder i Fair Play Agder.

Gjennom 34 år i Agder-politiet har han blant annet ledet avsnittet for organisert kriminalit­et, samt erfaring med arbeidsliv­skriminali­tet gjennom tidligere stillinger i politiet.

Vagle forteller at det var han selv som utførte undersøkel­ser av brakken før kommunen ble varslet. Ifølge ham ble det relativt kjapt avdekket at minst to litauiske arbeidere skal ha bodd på adressen.

Begge skal også ha leid boenhetene av deres davaerende arbeidsgiv­er og jobbet ved større boligfelt i Grimstad.

– Mistenker du at disse er blitt utnyttet?

– Jeg vet ikke. Det kan jeg ikke svare på.

Likevel var det flere ting som skurret for den tidligere politimann­en.

– Arbeiderne kunne blant annet ikke forevise HMS-kort, noe alle i byggebrans­jen må ha. De fortalte at arbeidsgiv­er hadde bestilt dette, men å ikke ha dette, det er litt spesielt. Det kan vaere flere årsaker til dette, altså at man ikke er registrert i arbeidstak­erregister­et eller at man har ulovlige arbeidere til stede. Jeg kan ikke si at det er tilfelle her, men det er jo mistenkeli­g, sier han.

– Planlegger å rive

I september i fjor var brakken gjenstand for et eierskifte. Dette skjedde kun dager etter at brannvesen­et, som også tipset kommunen, var på stedet i forbindels­e med en utrykning.

Ifølge tinglysnin­gen ble eiendommen overdratt av et utleiefirm­a registrert i Grimstad. Største aksjonaer i dette utleiesels­kapet er det samme firmaet som eide tomten fra 2011 til september 2023.

Ifølge den nåvaerende eieren er det ikke hans selskap som har brukt bygget.

– Hei, dette må du nesten ta med NN (tidligere eier) som disponerer dette. Vi kjøpte eiendommen i høst med avtale om NN kunne disponere brakkene fram til våren 24. Vi planlegger å rive brakkene når han er ferdig med dem, skriver han i en e-post.

– Gjennomfør­t i god tro

I tilsynsrap­porten fremkommer det flere brudd på planog bygningslo­ven kommunen anser som grove. Det bemerkes også at A-krimsenter­et i Agder ble kontaktet om de forholdene som faller utenfor plan- og bygningslo­ven.

– Vi viser til det fokus som over flere år har vaert på ulovlig beboelse i brakkerigg­er og kontorbygg med tanke på liv, helse, og sikkerhet. Ofte er disse brakkerigg­ene ikke egnet til varig opphold på grunn av manglende oppfyllels­e av tekniske krav, deres beliggenhe­t, utforming og manglende brannsikke­rhet med mer, skriver saksbehand­ler.

Etter at forhåndsva­rselet ble rettet mot både tidligere og nåvaerende eier i slutten av februar, har kommunen mottatt svar fra førstnevnt­e (se faktaboks).

Her bedyres det at bruken har vaert gjennomfør­t i god tro, men at disse vil bli revet i løpet av våren.

 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? RIVES: Eier har i brev til kommunen varslet at brakken skal rives innen mai.
FOTO: HÅKON RAA RIVES: Eier har i brev til kommunen varslet at brakken skal rives innen mai.
 ?? ?? BRAKKERIGG: Inne i denne brakken skal minst to litauiske arbeidere i byggebrans­jen ha bodd i september i fjor. Da Agderposte­n var på stedet var det ingen aktivitet i bygget.
BRAKKERIGG: Inne i denne brakken skal minst to litauiske arbeidere i byggebrans­jen ha bodd i september i fjor. Da Agderposte­n var på stedet var det ingen aktivitet i bygget.
 ?? FOTO: HÅKON RAA ??
FOTO: HÅKON RAA
 ?? FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE/SKJERMDUMP ?? SOVEROM: I det som skulle vaere et lager- og kontorrom fant byggesakse­nheten fullt innredede boenheter.
FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE/SKJERMDUMP SOVEROM: I det som skulle vaere et lager- og kontorrom fant byggesakse­nheten fullt innredede boenheter.
 ?? FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE/SKJERMDUMP ?? KJØKKEN: I brakken var det lagt opp til kjøkkenløs­ning for de ansatte.
FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE/SKJERMDUMP KJØKKEN: I brakken var det lagt opp til kjøkkenløs­ning for de ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway