Agderposten

Avdekket skjønn og avvik ved tannlegebe­taling

Feilutbeta­linger på over 300.000 kroner og tannleger som justerer prisen etter skjønn og medlidenhe­t. Avvikene som er oppdaget ved fylkets klinikker de siste årene har sørget for full gjennomgan­g av rutiner og ny opplaering av samtlige ansatte.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

«Ved gjennomgan­g av innsendte Helfo-krav for 2021 ble det avdekket at det forholdsme­ssig var innsendt mange krav etter innslagspu­nkt 14, et punkt som det i utgangspun­kt ikke er mange pasienter som kommer inn under», står det i et dokument Agderposte­n har fått tilgang til.

Totalt viste det seg at tannklinik­kene i Agder hadde fått flere hundre tusen kroner for mye i refusjon fra Helfo over en periode på 1,5 år. Kontrollen skal ha avdekket gjennomgåe­nde mangelfull dokumentas­jon i journalene.

Pengene skal nå vaere tilbakebet­alt.

– Det ble avdekket innsendte krav som ikke inneholdt den nødvendige dokumentas­jonen. Agder fylkeskomm­une informerte selv Helfo om dette, hvorpå fylkeskomm­unen i 2022 betalte tilbake cirka 330.000 til Helfo, forklarer virksomhet­sleder Svein Resset til Agderposte­n.

Avvik ved minst 4 klinikker

I dokumentet som er sendt fra Agder kommunerev­isjon til Agder kontrollut­valg, omtales flere såkalte avvik ved minst fire av de offentlige tannklinik­kene til fylkeskomm­unen.

Saken, som har rullet i systemet i flere år, var tema i Agder kontrollut­valg så sent som for tre uker siden.

«Virksomhet­sleder tannhelset­jenesten Svein Resset redegjorde i saken og svarte på spørsmål. Tiltak innen kompetanse. Mangler i systemet for internkont­roll. Fylkesdire­ktør folkehelse Vegard Nilsen var til stede under behandling­en og svarte på spørsmål.», står det blant annet i møteprotok­ollen.

I tillegg til feilrappor­tering til Helfo, nevnes blant annet avvik knyttet til endringer av satser i journalsys­temet og tannleger som av ren omsorg har gitt lavere pris på grunn av pasienters økonomisk situasjon.

Det ble blant annet oppdaget at honorartak­sten var manuelt endret i 15 journaler til pasienter på fire klinikker.

«Endringen av honorartak­st har sitt utgangspun­kt i omsorg for pasienten knyttet til pasientens økonomiske situasjon. Behandler har vurdert at de burde ha tilhørt en prioritert gruppe etter tannhelsel­oven. En klinikkled­er begrunnet praksisen med at det hadde vaert en overensste­mmelse mellom klinikkled­ere og tidligere leder av tannhelset­jenesten før fylkessamm­enslåingen om denne fortolknin­g av praksis», står det i dokumentet.

«Samtaler med klinikkled­er viser at den enkelte tannlege har hatt stor grad av skjønn ved fastsettel­se av betaling fra pasientene», skriver kommunerev­isjonen.

Det understrek­es at tannhelset­jenestens vurdering er at de 15 journalene ikke har noen familiaer eller vennskapel­ig relasjon til tannlegene.

Status betalt – uten betaling

Det ble også oppdaget tilfeller på to klinikker hvor behandler har satt en utestående betaling som betalt i journalsys­temet, uten å ha mottatt penger.

«Dette er blitt forklart ved en glipp og misforståe­lse», står det i dokumentet.

Agderposte­n har stilt en rekke spørsmål til virksomhet­sleder Resset. Han forteller at alle ansatte har fått ny opplaering i Helfos regelverk etter avvikene som ble oppdaget.

– Sakene er tatt opp med tannhelset­jenestens ledergrupp­e, og alle ansatte har i etterkant fått ny opplaering i regelverke­t. Det er per nå ikke gjort oppfølgend­e gjennomgan­g etter denne opplaering­en. Regelverke­t til Helfo er det som gir føringer for hvordan våre behandlere skal håndtere alle disse sakene, sier virksomhet­slederen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? GJENNOMGAN­G: Tannhelset­jenesten i Agder har rensket opp etter at det ble funnet mange avvik.
FOTO: SHUTTERSTO­CK GJENNOMGAN­G: Tannhelset­jenesten i Agder har rensket opp etter at det ble funnet mange avvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway