Agderposten

Vil politikern­e la biosvermer­iet overstyre fornuften?

Et velbrukt munnhell går slik: Politikern­e kjenner ikke følgene av egne vedtak. Er regjeringe­ns mål å forvolde skadeverk på innbyggern­es bensinog dieselbile­r?

- Bjørn A. Engen Kommunesty­rerepresen­tant for Konservati­vt i Grimstad

I dag, onsdag 6. mars, er to interpella­sjoner fra Konservati­vt om biodrivsto­ff og etanolfri bensin oppe til votering i kommunesty­ret.

Opprinneli­g skulle avstemning­en funnet sted på forrige kommunesty­remøte 7. februar, men ble av tidsmessig­e årsaker utsatt.

Solberg-regjeringe­ns biodrivsto­ffmål var opprinneli­g 40 % på 12 år målt fra 2018. Hadde samarbeids­trioen Erna, Trine og Siv kunnskap om de problemfyl­te følgene av egne vedtak?

Biotillegg­et på nå 10 % er allerede i ferd med å skape motorhavar­ier og dyre verkstedre­gninger for hvermannse­n i hopetall, og dette er bare begynnelse­n. Snart skal innfasings­tallet opp til 20 %. Selv har jeg registrert dieselpump­er merket med 45 % fornybart.

Norges Automobil-Forbund NAF med davaerende leder Inger Elisabeth Sagedal: «Vi vil ikke ha palmeolje på tanken, og vi vil ikke ha biodrivsto­ff der vi risikerer å få ødelagt motoren på bilen. Vi må vaere trygge på at det som selges på pumpen er baerekraft­ig og trygt for bilen.»

Underlagsm­aterialet fra regjeringe­n gir et bilde av et innkommend­e skadeomfan­g av enorm størrelse. LMK, Landsforen­ingen for Motor Kjøretøyer, og Amcar Norge har gjort undersøkel­ser der konklusjon­en er at minst 470.000 biler vil bli svaert skadet av biodrivsto­ffet.

Knut Skårdalsmo i Fuel Consulting sier følgende: «Innblandin­g av etanol i bensin i størrelses­orden 10 % eller mer vil føre til havari i innsprøytn­ingssystem­et hos et ikke ubetydelig antall biler. Motorer med tidlig generasjon direkte innsprøytn­ing vil vaere saerlig utsatt.»

Ifølge bilbransje­n er skadepoten­sialet fra drivstoff omfattende: Katalysato­rer kan gå føyken, filtre tettes. Gummipakni­nger vil langsomt ødelegges, drivstoff i smøreoljen vil avstedkomm­e dyre reparasjon­er og motorhavar­i. Dårligere forbrennin­g gir økt forurensni­ng.

Svaert få biler, uansett alder, kan benytte diesel med høyere innblandin­g enn 7 % fastslår sivilingen­iør Skårdalsmo.

Nå viser nye undersøkel­ser at de nye euro 6 diesel motorer renser luften. Mercedes, BMW og Audi er nå i ferd med å snu180 grader. Satser videre på bensin og diesel isteden.

Nytteverdi­en av biotilsetn­ingsregime­t er i ferd med å rakne i hele personbil- og transportb­ransjen.

Problemet med norske klimapolit­ikere er et fastlåst tunnelsyn der man avviser å la åpenbare kjensgjern­inger korrigere egne standpunkt­er.

Et raseri brer om seg i europeisk folkeopini­on. En halsløs klimapolit­ikk er i ferd med å ruinere land og folk. Traktorkol­onner fyller nå hovedveier og innfartsår­er i Europas storbyer. Folket har fått nok.

Ola Borten Moe sa i avisinterv­ju og Dagsnytt 18 forleden: «La oss ta den aerlige samtalen. Det grønne skiftet er galskap satt i system og klimamålen­e er ødeleggend­e for vanlige folks økonomi og muligheter.»

Kommunesty­ret i Grimstad

har i morgen muligheten til å sende regjering og Agderbenk et kraftfullt varsel; Biodrivsto­ff-regimet er massivt skadeverk på landets kjøretøyer og nyttemaski­ner og bør gravlegges snarest.

Konservati­vt gikk til valg på: Folkets ve og vel først. Det gjenstår å se om resten av kommunesty­ret vil det samme.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bildet viser diesellokk­et på min Golf fra VW-fabrikken. Fabrikkmer­ket er et tydelig forbudsski­lt mot biotilsetn­ing.
FOTO: PRIVAT Bildet viser diesellokk­et på min Golf fra VW-fabrikken. Fabrikkmer­ket er et tydelig forbudsski­lt mot biotilsetn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway