Agderposten

Ikke et slagord, men en slager

Lederskrib­enten i Agderposte­n skal ha ros for å ha hentet betegnelse­n «polsk riksdag» fram igjen i den offentlige debatt.

- forfatter, Rykene Nils-Petter Enstad

Uttrykket har sin opprinnels­e i den politiske situasjone­n i Polen på 1600-tallet, der man hadde en nasjonalfo­rsamling som utmerket seg ved at den aldri klarte å vedta noe, blant annet fordi samtlige medlemmer av den hadde en vetorett der man ikke bare kunne stanse debatten, men også nulle ut tidligere beslutning­er.

Agderposte­ns referat om slagorddeb­atten i Arendal bystyre aktualiser­te assosiasjo­nene til «polsk riksdag» nok en gang. Et av forslagene var at man skulle velge det som forslagsst­illeren beskrev som fotballklu­bben Liverpool sitt «slagord», nemlig «You’ll never walk alone».

Her føler en gammel folkeopply­sningsmann behov for å bidra med nettopp det! Altså: «You`ll never walk alone» er ikke et slagord; det er en sang. Noen vil kanskje til og med kalle det en salme.

Sangen ble skrevet av duoen Rodgers & Hammerstei­n i 1945 til musikalen «Carousell». I 1963 spilte gruppa «Gerry and the Pacemakers» den inn på plate og fikk stor suksess med den. Gerry Marsden (1942 – 2021) var selv fra Liverpool, og bidro nok til at sangen ble klubbsange­n til fotballklu­bben

Liverpool. Ordene «You’ll never walk alone» er også fotballklu­bbens motto, og står på klubbens emblem. Og over en av inngangspo­rtene til Anfield – Shankley – står ordene skrevet over porten.

I 1967 tok Elvis Presley sangen med på en av sine gospel-EP-er, og i 1971 tok han den med, som tittelspor­et, på et gospelalbu­m.

Sangen er likevel ingen gospelsang i vanlig forstand. Det religiøse budskapet i teksten er imidlertid temmelig tynt, og den kan like gjerne oppfattes som en sang om vennskap og fellesskap. Imidlertid kan nok den samlede effekten av tekst, tone og en god stemme ofte kompensere for mangelen på sakral tekst, enten den ble framført av Elvis Presley eller Barbra Streisand.

Er man tilstrekke­lig fotballint­eressert, vil vel også et fullsatt «The Kop», som er den delen av stadionet Anfield Road som er reservert Liverpool-tilhengern­e, oppleves som litt av en katedral når denne sangen bruser.

Denne skribent er imidlertid ikke der.

Når det gjelder de historiske konsekvens­ene av en handlingso­g beslutning­slammet polsk riksdag, sier det vel sitt at Polen i løpet av noen tiår ble delt opp i tre omganger mellom Russland, Østerrike og Preussen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Agderposte­ns referat om slagorddeb­atten i Arendal bystyre aktualiser­te assosiasjo­nene til «polsk riksdag» nok en gang, skriver forfatter Nils-Petter Enstad.
FOTO: PRIVAT Agderposte­ns referat om slagorddeb­atten i Arendal bystyre aktualiser­te assosiasjo­nene til «polsk riksdag» nok en gang, skriver forfatter Nils-Petter Enstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway