Agderposten

Kraftig konkursøkn­ing i byggebrans­jen

Byggebrans­jen er driveren bak de rekordhøye konkurstal­lene i februar, ifølge kredittopp­lysningsfo­retaket Creditsafe.

-

Totalt gikk 352 norske selskaper konkurs i februar. Det tilsvarer en økning på sju prosent sammenlign­et med samme måned i fjor, skriver Creditsafe Norway i en pressemeld­ing.

Per Fjaerestad, som er daglig leder i selskapet, presiserer at økningen er beskjeden, men legger til at dette i stor grad skyldes høye konkurstal­l i februar i fjor.

– Likevel ser vi altså at trenden er stigende, og det er saerlig på grunn av mange konkurser innen bransjen «oppføring av bygninger», sier han.

I denne bransjen ble det registrert 66 konkurser i februar. Det er en økning på 19 konkurser mot samme periode i 2023.

Krevende tider

Betonmast Boligbygg, som er et dattersels­kap av Betonmast AS, er blant selskapene som opplever krevende tider.

På et allmøte i Lørenskog torsdag ettermidda­g ble de ansatte informert om at de fleste håndverker­ne mister jobben som følge av en vedtatt nedskaleri­ng av virksomhet­en. Selskapet har rundt 120 ansatte, og om lag 90 av dem er håndverker­e.

– Dette er veldig tungt for oss, men selvsagt langt verre for dem som rammes direkte. Noen har vaert her gjennom hele yrkeslivet. Det er derfor en tøff beslutning å komme fram til denne avgjørelse­n, sier konsernsje­f Peter Sandrup i Betonmast til Byggeindus­trien.

Han sier at selskapet ikke skal legges ned, og at det skal vaere i boligmarke­det i StorOslo også i tiden fremover.

Krever handling

– Hver uke kommer det meldinger om nye konkurser og nedbemanni­nger i byggebrans­jen. I dag er det Betonmast, i morgen er det noen andre, sier Rødts stortingsr­epresentan­t Mimir Kristjanss­on i en epost til NTB.

Han mener Stortinget må gi regjeringe­n en klar marsjordre om å gjøre noe med problemene.

– Vi har stilt forslag i Stortinget om å øke permitteri­ngsmulighe­tene og for at staten skal sette inn tiltak for å øke aktivitete­n i byggebrans­jen på mange områder, for å motvirke kollapsen i nyboligsal­get, sier han.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB ?? Illustrasj­onsbilde fra en byggeplass i Bjørvika i Oslo.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB Illustrasj­onsbilde fra en byggeplass i Bjørvika i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway