Agderposten

Mine råd til dere som styrer eldreomsor­gen i Arendal

Kjaere politikere og administra­sjon. Når skal dere tenke på at eldreomsor­g er mye annet enn sykehjem?

- Ingernjlis­abethnaørl­ie Flosta, Arendal

Jeg hørte på bystyret torsdag, og ble ganske tankefull. Dette baerer gal vei!

Det viktigste i eldreomsor­gen er forebyggen­de tiltak, slik at vi slipper å bli «studd inn på et sykehjem». Men det er kanskje det greieste for dere?

Jeg har arbeidet i eldreomsor­gen i 40 år, og har vaert spesielt opptatt av sosialiser­ing og forebyggin­g av ensomhet for eldre. En kan jo bli syk av ensomhet.

Forebyggen­de tiltak er alfa og omega for at vi eldre skal klare oss hjemme lengst mulig, helst til vi dør. Men da må det jobbes med. Det kommer ikke av seg sjøl!

I alle år ved budsjettbe­handlinger, har det vaert nedskjaeri­nger på « det laveste nivå» i omsorg for eldre. Fordi det smerter mer å ta det fra de mest pleietreng­ende.

Det skjønner vi, men dersom vi ikke setter inn trykket på laveste nivå, vil vi alltid ha behov for fler og fler sykehjemsp­lasser. Dere må snu trenden før det er for sent!

Vi har et fantastisk innsatstea­m og hjemmesyke­pleie. Det må styrkes!

Hjemmehjel­pen ser jeg også som enormt viktig. Husker min mor satt og gledet seg til hjemmehjel­pen kom, ikke så nøye med renhold, men det sosiale var viktigst.

I mine siste arbeidsår som frivilligh­etskoordin­ator, opplevde jeg ensomheten hos mange eldre, da jeg gjorde mine hjemmebesø­k. Besøk av frivillige gjorde hverdagen bedre for dem, noen å prate med er viktig.

Vi var på folkemøte om fremtidig eldreomsor­g i Biblioteke­t, sist onsdag. Vi var enige i vår gruppe at vi vil bo hjemme. Men da må det legges til rette for transport når en ikke kan kjøre sjøl. Som f.eks. bestillerb­uss også for oss som bor utenfor kollektiva­ksen.

Inspirere oss til å holde kroppen i form eks. « Sterk og Stødig», et glimrende tilbud. Eventuelt inspirere og hjelpe med å tilrettele­gge så folk kan komme på trening. Det er så mange tilbud i kommunen både på treningsse­nter og svømmehall­er, så hvorfor ikke?

Vaere behjelpeli­g med at vi eldre kan vaere med på alt det spennende som skjer i byen isaer om sommeren. Det er ikke alle som kan kjøre eller har familie som kan hjelpe.

Transport er så viktig!

Jeg er sikker på at dersom kommunen fokuserer og satser på tidlig innsats og forebyggin­g i vår alderdom, vil behovet for sykehjem bli bedre dimensjone­rt i forhold til behov.

Tenk også på rimelige boenheter som vi eldre har råd til å flytte til, om vi ikke lenger kan bo i eget hjem.

Så mitt råd til dere som styrer, begynn å invester i forebyggen­de tiltak nå, slik at dere som nå styrer slipper å flytte på sykehjem når dere blir gamle. Sykehjem er for de som virkelig trenger pleie.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? T,fU,åd5dkT5,:,UU,åFdah-gg5f,eiag5k Ieåd5kEU,hiLdaFkSø5­U,d@khgbkFi5k NgLLdakbdf­kdUf5dgbhg­5åk,k4«kH5@kFi5k ,eehA,UUka,UkA5defiUh­kAgU,a,-d5dK
FOTO: INNSENDT T,fU,åd5dkT5,:,UU,åFdah-gg5f,eiag5k Ieåd5kEU,hiLdaFkSø5­U,d@khgbkFi5k NgLLdakbdf­kdUf5dgbhg­5åk,k4«kH5@kFi5k ,eehA,UUka,UkA5defiUh­kAgU,a,-d5dK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway