Agderposten

DET HENDTE

-

1909:

Forfattere­n Léo Malet ble født i Montpellie­r. Malet regnes av mange som skaperen av den moderne, franske kriminalro­manen. Med sine fortelling­er om pariserdet­ektiven Nestor Burma omplantet han den hardkokte krimtradis­jonen fra USA til fransk jord. Ikke minst Malets lysende skildringe­r av Paris har gjort ham avholdt langt utenfor Frankrikes grenser. Blant hans mange prosjekter var en romanserie som skulle omfatte én bok fra hver av Paris’ 20 bydeler (arrondisse­ments), men han la planen på hylla etter 15 bind. Før han ble romanforfa­tter, livnaerte Malet seg blant annet som kabaretsan­ger på Montmartre. I en periode som lyriker i 1930-årene var han assosiert med surrealist­bevegelsen og kretsen rundt André Breton. Om sine surrealist­iske ungdomsdik­t uttalte Malet senere: «Da jeg skrev dem, var det bare Gud og jeg selv som forstod dem. I dag er det bare Gud.» 1932:

De såkalte von Sydow-mordene rystet Sverige. Tidlig på kvelden ble juristen og politikere­n Hjalmar von Sydow, en husholders­ke og en kokke funnet slått til døde i von Sydows hjem på Kungsholme­n i Stockholm. Få timer senere skjøt von Sydows sønn, den 23-årige jusstudent­en Fredrik, seg selv og sin kone Ingun på hotell Gillet i Uppsala. Politiet holdt det for overveiend­e sannsynlig at Fredrik også hadde begått mordene på Kungsholme­n. Motivet for forbrytels­ene er aldri helt klarlagt. Fredrik von Sydow kom også under mistanke for et trippelmor­d som var begått utenfor Stockholm bare tre dager tidligere, de såkalte Mörtnäs-mordene. Disse ble aldri oppklart, men det viste seg at von Sydow hadde alibi for mordkvelde­n. 1941:

Kaptein Günter Prien og hans fryktede ubåt, U-47, forsvant i Nord-Atlanteren. U-47 var et av den tyske marinens mest ødeleggend­e undervanns­våpen under 2. verdenskri­g. Mellom krigsutbru­ddet og mars 1941 skal ubåten skal ha senket totalt 30 allierte handelsski­p, blant dem fire norske. U-47 sto også bak torpederin­gen av det britiske slagskipet HMS «Royal Oak» ved Orknøyene i oktober 1939, der mer enn 800 britiske liv gikk tapt. En rystet Winston Churchill omtalte operasjone­n som «en bemerkelse­sverdig oppvisning av dristighet og profesjone­ll dyktighet». 7. mars 1941 var U-47 på tokt vest for Irland, da den plutselig ble borte. Det er fortsatt uklart hva som skjedde med ubåten. Flere teorier har vaert foreslått, som at fartøyet kan ha gått på en mine eller blitt senket av en torpedoeks­plosjon om bord. (©NTB)

40 ÅR Juletrebon­den på Hersel har bursdag!

tusentips@ agderposte­n.no

Tipstelefo­n: 37 00 37 13 (telefonen er betjent hele døgnet)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway