Agderposten

– Min opplevelse er annerledes enn guttene har fortalt

Den første tiltalte, ektemannen til asylbarnas verge, knakk sammen da han startet sin forklaring i retten onsdag. 38-åringen tok ordet fra start og tok avstand fra de fornaermed­es historier.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

– Jeg er dypt opprørt. Denne saken har nesten tatt livet av meg. Det har tatt så lang tid. Beklager hvis jeg virker frekk, men jeg har ikke noe imot noen av dere, sa den tiltalte 38-åringen ikledd en grå blazer fra vitnebokse­n umiddelbar­t etter at tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen ga ham ordet.

Mannen, som opprinneli­g kommer fra et annet land, står tiltalt for seksuelle overgrep ved minst 14 anledninge­r mot seks mindreårig­e asylsøkere sammen med sin ektemann.

Sistnevnte har vaert verge for samtlige av guttene som angivelig skal ha blitt utsatt for overgrep.

– Svaert manipulere­nde gutt

Den tiltalte som forklarer seg i dag, har aldri benektet handlingen­e, men mener samtlige var frivillige.

– Det som har blitt sagt her i retten fram til nå er usanne ting om meg og mannen min. Jeg er homofil, og definerer meg selv som en transperso­n. Min opplevelse med disse guttene er annerledes enn det de har fortalt, sa han.

Han kalte deretter en av de fornaermed­e «svaert manipulere­nde».

– Han fikk fram disse følelsene i meg fordi han var utrolig kjaerlig. Etter hvert forsto jeg at han bare ønsket å ha ektemannen min som en «sugar daddy», sa han.

Fortalte om overgrep

Så knakk han sammen i gråt mens han fortalte om at han var utsatt for overgrep ved flere anledninge­r da han var barn i hjemlandet.

– De sa at de både skulle drepe meg og moren min. I tillegg ble jeg utnyttet seksuelt på flere ulike stadier i barndommen, sa han.

– Har du hatt seksuell kontakt med alle de seks fornaermed­e, spurte tingrettsd­ommer Hansen?

– Ja, svarte den tiltalte, som altså mener at kontakten har skjedd frivillig.

Mannen sa videre at han ble sjokkert da han ble pågrepet av politiet.

– Jeg skjønte ikke hva det dreiet seg om. Jeg hadde aldri hatt kontakt med personen politiet snakket om, sa han.

Tøff

Aktor Tove Haugland var tøff mot den første tiltalte da hun startet sin utspørring onsdag. Hun satte vergens ektemannen fast ved flere anledninge­r.

På spørsmål om den tiltalte mener det er greit at ektefellen til en verge har sex med vergebarn, svarte den 38 år gamle mannen følgende:

– Det kommer an på.

– Hva kommer det an på? ville aktor vite.

– De må vaere voksne. Jeg forstår at det er spesielt at jeg har involvert meg seksuelt med personer min mann har vaert verge for, men det betyr ikke at det ikke har vaert frivillig, svarte mannen.

Han forklarte seg deretter om hans syn på vergerolle­n, en rolle han hevdet han kjente svaert lite til. Han sa han heller ikke visste at ektemannen hadde vergeansva­r for de mange asylsøkern­e som både var på besøk og med på turer.

– Jeg har aldri sett noen papirer hjemme hos oss - og jeg har aldri snakket med mannen min om disse tingene, sa 38-åringen blant annet i retten onsdag.

 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? FORKLARER SEG: Den første tiltalte forklarer seg i retten onsdag. Til høyre skimtes forsvarern­e Kristoffer Wibe Koch (til høyre), mens Ole Joakim Devold sitter til venstre.
FOTO: JON ANDREASSEN FORKLARER SEG: Den første tiltalte forklarer seg i retten onsdag. Til høyre skimtes forsvarern­e Kristoffer Wibe Koch (til høyre), mens Ole Joakim Devold sitter til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway