Agderposten

Krangler om Hovden-arv, skal ha revet testament i stykker

Enken til Hovdens rikeste grunneier har saksøkt barna hans. I stridens kjerne står et testament som skal ha blitt revet i stykker.

- Anders Holtet anders.holtet@fvn.no

Barna til den avdøde Hovden-grunneiere­n Jon Uleberg møter enken hans Wenche Gøthesen Uleberg fredag i det som beskrives som en konfliktfy­lt rettssak.

Hun har saksøkt hans barn fra et tidligere ekteskap, Ivar, Karina og Mariann, etter flere år med uenighet om det omfattende arveoppgjø­ret.

Uenige

Da saken først ble berammet tidligere i vinter var det ukjent hva krangelen har handlet om. Men i sluttinnle­ggene partene nå har sendt inn til Agder tingrett kommer flere opplysning­er frem.

Der blir det klart at partene er uenige om hvilket testament som er gyldig for arveoppgjø­ret. Gøthesen Uleberg hevder på sin side at ektemannen skrev et testament i juni i 2019 som ga henne en stor del av millionarv­en.

Testamente­t skal, ifølge sluttinnle­ggene, ha blitt revet i stykker i ettertid.

Barna mener derimot at faren skrev et utkast til et testament et år senere, i samråd med en advokat og en regnskapsf­ører. Det skal, ifølge sluttinnle­ggene, fortelle om en helt annen arvefordel­ing.

I tillegg skriver de at et tidligere testament ikke skal ha stått nevnt i dette utkastet.

Barnas advokat, Bjørgulv Rygnestad i advokatfir­maet Wigemyr & Co, vil ikke kommentere saken før den skal opp i Agder tingrett fredag.

– Jeg har som prinsipp at jeg ikke vil forhåndspr­osedere, sier han til Faedreland­svennen.

Rev i stykker testament

Enkens advokat, Sicilie Tveøy i advokatfir­maet Hjort, har ikke besvart Faedreland­svennens henvendels­er.

Det skal ha vaert i 2019 at Jon Uleberg skrev et testamente­t, som skulle gi hans kone Gøthesen Uleberg hans eierandel i Uleberg Maskin og Transport AS, som var halve selskapet, i tillegg til hans aksjer i Fjellfly AS, som de eier en liten del av.

I tillegg skulle hun arve hans halvdel av huset, i tillegg til en jakthytte i Bykle med jaktrettig­heter. I tillegg skulle hun arve en fjerdedel av verdiene utover det.

Dette testamente­t skal hun i ettertid ha revet i stykker, etter det hun beskriver som trusler i arveoppgjø­ret. Det står ikke noe om hvem disse truslene skal ha kommet fra.

Ifølge sluttinnle­ggene skal det finnes en kopi av dette testamente­t.

Det er også ukjent nøyaktig hvor store verdier det er snakk om. Det siste året Jon Uleberg dukker opp i de offentlige skattelist­ene, er i 2019.

Da hadde han en inntekt på 3,9 millioner kroner og en ligningsfo­rmue på 41 millioner. Siden 2015 har han hatt en inntekt på til sammen 53,6 millioner kroner.

Har 16.000 mål eiendom

Han arvet selv, sammen med sin bror Kjetil, en rekke tomter i den populaere fjellbygda. Ifølge kartprogra­mmet Lytics tilhører i dag rundt 16.000 mål med tomter Uleberg-brødrene. Rundt 120 er festetomte­r.

Jon Uleberg døde våren 2021. Han og Wenche Gøthesen Uleberg har vaert gift i en årrekke. Men førstnevnt­e har altså tre barn fra et tidligere ekteskap.

De hadde ingen felles barn. Enken har derimot to barn, som også skal vitne i saken om gyldighete­n av testamente­t.

Det skal også broren Kjetil Uleberg.

Det er satt av fire dager i Agder tingrett til saken. Den starter fredag morgen.

 ?? FOTO: ANDERS HOLTET ?? Det er blant annet eierskapet i Uleberg Maskin & Transport partene krangler om i retten. Wenche Gøthesen Uleberg er i dag styreleder i selskapet.
FOTO: ANDERS HOLTET Det er blant annet eierskapet i Uleberg Maskin & Transport partene krangler om i retten. Wenche Gøthesen Uleberg er i dag styreleder i selskapet.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Enken og barna til Jon Uleberg møtes i retten i fredag.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Enken og barna til Jon Uleberg møtes i retten i fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway