Agderposten

Tiltalt i vergesaken grillet av aktor og dommer

Både aktor Tove Haugland og dommer Jan Atle Hansen var harde og direkte under utspørring­en av den første tiltalte i «vergesaken» i Agder tingrett onsdag.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

På spørsmål om den tiltalte mener det er greit at ektefellen til en verge har sex med vergebarn, svarte den 38 år gamle mannen følgende under sin forklaring:

– Det kommer an på.

– Hva kommer det an på? ville aktor vite.

– De må vaere voksne. Jeg forstår at det er spesielt at jeg har involvert meg seksuelt med personer min mann har vaert verge for, men det betyr ikke at det ikke har vaert frivillig, svarte mannen.

Han forklarte seg deretter om sitt syn på vergerolle­n, en rolle han hevdet han kjente svaert lite til. Han sa han heller ikke visste at ektemannen hadde vergeansva­r for de mange asylsøkern­e som både var på besøk og med på turer.

– Jeg har aldri sett noen papirer hjemme hos oss – og jeg har aldri snakket med mannen min om disse tingene, sa 38-åringen blant annet i retten onsdag.

Slet med å svare

Etter at de seks fornaermed­e har forklart seg så langt i den omfattende rettssaken, var det onsdag den første tiltaltes tur til å komme med sin versjon av det som har skjedd.

Han er tiltalt for overgrep mot en rekke personer som kom til Norge som mindreårig­e asylsøkere. De angivelige seksuelle tilfellene skal ha skjedd mens guttene var 17 og 18 år gamle.

Ikledd svarte bukser og sko, grå blazer og briller inntok han boksen foran dommeren for å gjøre seg klar for spørsmål fra både administra­tor og aktor. Han fremsto både ydmyk, tidvis oppgitt, forklarte seg om ulike ting, men slet med å svare på alt aktor ønsket å vite.

Da aktor spurte om en tur han og ektemannen hadde med seks-sju asylgutter, slet han med å svare på hvorfor de var med.

– Jeg visste ikke at de var vergebarn, sa mannen som har utenlandsk bakgrunn.

– Men synes du det ikke er spesielt at to voksne menn går i Dyreparken med seks-sju gutter på 17–18 år?

– Jeg tenkte det var noen min mann jobbet med. Men ikke noe utover det, svarte han.

Ble forelsket

Han forklarte seg også om det første påståtte overgrepet, og bedyret at handlingen­e var frivillige.

– Hva visste du om hans alder da dere hadde sex? spurte aktor.

– Jeg hadde snakket med han, og mitt inntrykk var at han var over 18 år, svarte han.

Mannen fortalte videre i retten at han etter hvert falt for gutten som var langt yngre enn ham selv. Dette til tross for at han var gift med mannen som var verge for ham.

– Jeg ble forelsket i han en god stund etter at vi hadde sex første gang. Han var så kjaerlig, kontaktsøk­ende, ville ha klemmer og gaver, sa mannen fra vitnebokse­n.

Samme person flyttet inn i ekteparets bolig noen måneder mot slutten av samme år som den første seksuelle kontakten skjedde. I retten onsdag omtalte ektemannen asylsøkere­n som en løgner og manipulato­r.

– Han står foran speilet flere timer hver dag og øver seg på å lyve, hevdet 38-åringen.

Da ble han konfronter­t av aktor om hva han hadde sagt i politiavhø­r:

– Hvorfor nevnte du ikke noe om dette i politiavhø­r nummer 1,2 eller 3, men først i avhør 4?

– Fordi jeg følte vi gikk gjennom ulike perioder i avhørene, svarte han.

– Laget tidslinje

Administra­tor og tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen grep inn og ville vite hvorfor han ikke oppga den opplysning­en.

– Du er altså pågrepet av politiet, mistenkt for seksuelle overgrep mot mindreårig­e asylbarn og risikerer å bli varetektsf­engslet. Synes du ikke det er vesentlig å opplyse om at du ser på denne personen som en løgner?

– Jeg hadde laget en tidslinje og ville ta ting i riktig rekkefølge, svarte mannen.

– Men du har uttalt at pågripelse­n kom som et sjokk og var en overraskel­se for deg, hvorfor hadde du da laget en tidslinje?

– Jeg satt i arresten og laget det. Det var kanskje dumt av meg å gjøre det på den måten, svarte han.

– Akkurat. Takk, svarte dommer Hansen.

En klem

Mannen forklarte videre at den aktuelle flyktninge­n hadde gått til ektemannen og fortalt om den seksuelle hendelsen.

– Sa han at det var frivillig eller ufrivillig? ville dommer Hansen vite.

– Han fortalte ektemannen min at han ikke hadde ønsket det.

– Du lot en person som hadde fortalt ektemannen din om ufrivillig sex bo hjemme hos deg, er ikke det ganske spesielt etter en sånn drøy påstand? spurte tingrettsd­ommeren.

– Vi snakket aldri mer om den hendelsen. Jeg satt med et inntrykk av at jeg ikke hadde gjort noe galt, og at begge to ønsket det. En gang fikk jeg en klem av ham i byen, og det så jeg på som en unnskyldni­ng, sa han.

Mannen fortsetter sin forklaring torsdag. Kommende mandag er det guttenes tidligere verges tur til å fortelle sin versjon foran de tre dommerne.

 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? AKTOR: Politiadvo­kat Tove Haugland hadde sin utspørring av tiltalte onsdag. Hun spurte blant annet detaljert om en tur til Dyreparken.
FOTO: JON ANDREASSEN AKTOR: Politiadvo­kat Tove Haugland hadde sin utspørring av tiltalte onsdag. Hun spurte blant annet detaljert om en tur til Dyreparken.
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? KONTANT: Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen er administra­tor i overgrepss­aken.
FOTO: JON ANDREASSEN KONTANT: Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen er administra­tor i overgrepss­aken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway