Agderposten

De ansatte er redde – Arbeidstil­synet griper inn

Arbeidstil­synet har gitt Sørlandet sykehus varsel om fire pålegg og funnet flere brudd på arbeidsmil­jøloven etter et besøk på psykiatris­k avdeling i Arendal.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Avdelingen er den samme som Agderposte­n omtalte i en omfattende reportasje like før jul. Der sto flere ansatte fram og fortalte om svaert tøffe arbeidsfor­hold og en jobbhverda­g bestående av vold og trusler.

De var rett og slett redde for å gå på jobb.

– Vi har ikke lenger noe valg. Vi må si ifra før dette virkelig går galt. Vi har aldri hatt mer å gjøre, aldri hatt flere skader og aldri hatt mer skadeverk og utageringe­r, sier fem ansatte som jobber på post B, uttale de ansatte til Agderposte­n i forbindels­e med skildringe­n fra innsiden av avdelingen.

HMS og opplaering

I kjølvannet av reportasje­n har Arbeidstil­synet vaert på besøk. I rapporten får sykehuset pålegg om å rette opp i fire forhold innen 15. juni.

• Utøve systematis­k arbeid med helse, miljø og sikkerhet (HMSarbeid).

• Forbedring av kartleggin­g og risikovurd­ering (HMS-arbeid).

• Opplaering i å håndtere vold og trusler.

• Bedriftshe­lsetjenest­en må bistå i påleggsgje­nnomføring­en.

– Det jeg kan si så langt, er at rapporten peker på viktige forhold for forbedring av vårt arbeid med helse, miljø og sikkerhet. Noe av det Arbeidstil­synet påpeker jobber vi allerede med, mens andre forhold må vi ta tak i. Vi vil, innen fristen, oversende dokumentas­jon til Arbeidstil­synet hvor vi har rettet opp i forholdene de påpeker, sier avdelingss­jef Ole Kristian Drange ved psykiatris­k avdeling til Agderposte­n.

Han understrek­er at han nylig har mottatt rapporten, og ikke hatt anledning til å lese den grundig.

– Vi har anledning til å komme med våre innspill til rapporten overfor Arbeidstil­synet, og den er derfor sendt ut til ledere, tillitsval­gte, verneombud og bedriftshe­lsetjenest­e for å få deres kommentare­r til den, forklarer han.

Mangler system

I tilsynsrap­porten pekes det også på flere brudd på Arbeidsmil­jøloven.

Blant annet har ikke seksjonsle­delser gjennomfør­t HMS-opplaering.

Avdelingen har heller ikke et system som dokumenter­er at øvelse innen vold og trusler blir gitt og heller ikke over hvem som deltar. Det påpekes at også det bryter med Arbeidsmil­jøloven på flere punkter.

– De ansatte er svaert godt fornøyd med at det endelig ble tilsyn. Mange har etterlyst ekstern tilsyn for å se på vår arbeidssit­uasjon. For meg som tillitsval­gt er det ikke overrasken­de med de påleggene som nå kommer. I de årene jeg hare vaert tillitsval­g har jeg hatt fokus på den manglende ivaretakel­sen av de ansatte, noe som igjen går utover pasientsik­kerheten. Det har vaert utrolig krevende og tungt å stå i dette overfor ledelsen, sier tillitsval­gt Monica Dale til Agderposte­n.

Hun håper ledelsen tar tilbakemel­ding fra de ansatte mer på alvor fremover.

– Mitt fokus har vaert og kommer fremover til å bli at det skal jobbes videre med sikkerhet på avdelingen. Avslutning­svis så ønsker jeg å oppmuntre ledelsen til å heie på oss tillitsval­gte og ansatte som engasjerer oss, som er tilgjengel­ige for å bidra både i arbeidstid­en og på fritiden for at vår arbeidspla­ss skal vaere tryggest mulig, sier hun.

 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? FÅR FIRE PÅLEGG: Sørlandet sykehus må innen 15. juni oversende dokumentas­jon til Arbeidstil­synet om at fire ulike forhold er rettet opp.
FOTO: JON ANDREASSEN FÅR FIRE PÅLEGG: Sørlandet sykehus må innen 15. juni oversende dokumentas­jon til Arbeidstil­synet om at fire ulike forhold er rettet opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway