Agderposten

Det er farlig hvis troen på at kvinnekamp­en er vunnet, vokser i vår religiøse landsdel

Nei, kampen for likestilli­ng er ikke over. Og det er alvorlig dersom vi tror at den er vunnet – spesielt i vår landsdel.

-

laerrem rundt håndleddet og opprevne bukser: Jeg hadde akkurat begynt på barneskole­n da a-ha slo gjennom på midten av 1980-tallet.

Tegneserie som musikkvide­o,

i Dagsrevyen da de klatret på de amerikansk­e hit-listene. Det er ikke så lenge siden, og det føltes heller ikke lenge siden de spilte på utescenen i Arendal med tusenvis av publikumme­re på sletta.

De var toppsak

tiden ble kvinner diskrimine­rt i den norske statskirke­n. Kvinner som skulle bli prester på Sørlandet, opplevde ikke bare at det var umulig å få seg jobb i kirken. Presten som nå er pensjonist, Rut Ugland, kan fortelle hvordan hun ikke fikk bli med på personalmø­ter i den kristne statskirke­n hun følte seg kallet til å jobbe i.

Og på denne

ikke lenger gjemme seg bak et konservati­vt bibelsyn. For på personalmø­ter er det ikke bare teologi det handler om, men praktiske spørsmål på arbeidspla­ssen. Men det skjedde altså her, på samme tid som Morten Harket var Norges førstevoka­list på hitlistene. Agderposte­ns hovedsak på kvinnedage­n er rystende lesning.

Da kan man

8. mars, kommer Rut Ugland og flere andre kvinner til Agderposte­ns lokaler for å bli intervjuet i vår live podkast.

På kvinnedage­n, fredag

Det handler om diskrimine­ring i statskirke­n. Først i 2020 erklaerte landets biskoper nulltolera­nse for ansatte i kirken som mener ordinasjon bør vaere forbeholdt menn. Vi skal også snakke om tabuer knyttet til kvinnehels­e, om det å vaere ung kvinne, og forretning­skvinne.

Temaene favner flere:

at kvinner fortsatt ikke har de samme muligheten­e som menn i alle miljøer, selv om det burde vaere en selvfølge. Og det er ikke bare i den kristne kirken kjønn betyr noe. Hvem tror at vi kan få en imama (en kvinnelig imam) i Arendal eller på Sørlandet?

Det handler om

i København. Som må leve ut sitt kall under trusler og hets, ikke minst fra konservati­ve stemmer i muslimske miljøer.

Det finnes en,

har debatten rast etter at FpU-leder Simen Velle trakk fram menns manglende muligheter i det norske samfunnet. Den kampen på også kjempes. Men den må ikke gå på bekostning av kampen for kvinners rettighete­r.

De siste ukene

at kvinnekamp­en er over, når prosentand­elen kvinner på Stortinget er på 45 prosent. Vi gleder oss over at kvinneande­len i bystyret i Arendal er på 49 prosent. Men glemmer at antallet fedre som tar ut ulønnet permisjon bare er på 11 prosent, og at kvinner i vår del av landet er blant dem som fortsatt jobber mer deltid enn gjennomsni­ttet i Norge.

For mange mener Med tapte inntekter

og pensjon som konsekvens.

at andelen kvinnelige redaktører i de to store og dominerend­e lokalavisk­onsernene i Norge, Amedia og Polaris, hvor Agderposte­n hører hjemme i sistnevnte, kun har en andel kvinnelige redaktører på 24 prosent.

Vi glemmer raskt

kvinner oftere får kommentare­r knyttet til kjønn og utseende når de ytrer seg, og at fravaeret av kvinner i den medieskapt­e offentligh­eten blir større når kvinner blir eldre.

Og glemmer at

Tenk så mange viktige stemmer og meninger vi går glipp av fra erfarne kvinner med kompetanse fra et mangfold av samfunnsla­g.

Det er alvorlig.

et samfunn der kvinners stemmer bare høres i den ene halvparten av livet deres?

Vil vi ha I Agderposte­n i

der.

siden gikk vi ut og oppfordret mange til å skrive debattinnl­egg om temaer de er opptatt av, knyttet til likestilli­ng. Og vi fikk svar.

For noen uker

hvordan kvinner fortsatt tar jobben som «serverings­dame» på arbeidspla­sser. Om hvordan smerter knyttet til menstruasj­on fortsatt er et tabu. Det handler om likestilli­ng i et fredspersp­ektiv. Og om hvordan også menn har det

Det handler om

dag er de mange stemmene heldigvis bedre som ektefeller og fedre i et likestilt samfunn.

som kommer til Agderposte­n i dag, for å feire kvinnedage­n sammen med oss. Dere som ikke fikk plass eller ikke fikk det med dere, oppfordrer jeg til å følge podkasten vår live på agp.no.

Det er mange

lese våre debattinnl­egg – som gjør oss litt klokere om hva det vil si å vaere kvinne, på kvinnedage­n 8. mars 2024.

Og til å

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO. FOTO: JAN HAAS / NTB SCANPIX ?? LANG VEI: Fortsatt er det viktig å snakke om kvinnekamp. Spesielt på Sørlandet, skriver sjefredakt­ør Katrine Lia i denne kommentare­n.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO. FOTO: JAN HAAS / NTB SCANPIX LANG VEI: Fortsatt er det viktig å snakke om kvinnekamp. Spesielt på Sørlandet, skriver sjefredakt­ør Katrine Lia i denne kommentare­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway