Agderposten

Det ble ikke snakket om DET blant oss jenter heller

- Ruth Marion Sørenstuen

Det ble aldri snakket om blødningen­e, smertene, ofte følelsen av å vaere sliten, sårbar og naertakend­e.

Her forleden hørte jeg en profilert person, en mann, uttale seg om hvor styrkende det er for et menneske å tåle vanskelige, kanskje smertefull­e, eller på mange forskjelli­ge måter krevende situasjone­r, som kan oppstå i et menneskes liv. At langvarige, slitsomme perioder i livet er med på å danne et menneske. Han hevdet at å stå i det som er krevende over lang tid, oftest blant annet gir stor styrke, både mentalt og fysisk. Vedkommend­e som uttalte seg om dette jobbet i forsvaret, og tenkte i denne forbindels­en mest på idrettsutø­vere, og saerlig mannlige.

det naturlig å tenke på KVINNER.

Jeg er selv kvinne. Jeg har vaert liten jente, ung kvinne, voksen kvinne, kjaereste, ektefelle,

For meg var

mor, farmor, til jeg nå er takknemlig for å kunne kalle meg eldre kvinne. Alltid kvinne.

kropp som, når alderen er riktig, skal kunne sette barn til verden.

Da jeg var tretten år fikk jeg, som nesten alle friske, unge jenter, min første menstruasj­on. Ingen hadde fortalt meg om denne naturlige og høyst nødvendige del av en kvinnes liv, og selve LIVET!

Skapt med en

snakket om blødningen­e, smertene, ofte følelsen av å vaere sliten, sårbar og naertakend­e.

Det ble aldri

ble det ikke snakket om blant oss jenter heller, det var jo så flaut. Men det gikk seg til etter hvert, og jeg visste jo at alle de andre jentene på min alder også hadde DET.

På den tiden

uke hver måned, inntil den dagen jeg fødte vårt første barn, (det gikk ca. 12 år)

Likevel, ca. en

måtte jeg ta sterke smertestil­lende piller for å kunne gå på skolen, og fungere ellers.

Livet var fylt med stort sett godt. Norge etter 2. verdenskri­g, fremgang på de fleste områder, Arendal, venner, naturen, havet, kjaereste, ekteskap, barn. Og her er jeg ved poenget.

Så gikk årene.

har satt barn til verden, har som regel båret fosteret fra den spede begynnelse til et fullt ferdig lite menneske, som kommer til verden ved fødselen. Bare den som har vaert gjennom den prosessen som et svangerska­p og fødsel er, vet hva som kreves av tålmodighe­t, utholdenhe­t, styrke fysisk og psykisk, og det er ytterst lite snakk om hva det gjør med oss. For det er jo så naturlig å få barn!

Alle kvinner som

kvinnedage­n. Trefoldig hurra for alle verdens sterke, kloke, seige, kjempende, kjaerlige, tøffe, utholdende,

8. mars er

kvinner! Hva var vel verden uten oss! GRATULERER med DAGEN!

Arendal

 ?? FOTO: ARKIVET ?? KVINNER: Trefoldig hurra for alle verdens sterke, kloke, seige, kjempende, kjaerlige, tøffe, utholdende, kvinner! skriver Ruth Marion Sørenstuen.
FOTO: ARKIVET KVINNER: Trefoldig hurra for alle verdens sterke, kloke, seige, kjempende, kjaerlige, tøffe, utholdende, kvinner! skriver Ruth Marion Sørenstuen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway