Agderposten

Reagerer på økte priser: – Dyrt nok fra før

Norges Fotballfor­bund (NFF) foreslår å øke prisene på forsikring for ungdomsspi­llere. Det faller ikke bare i god jord.

- Ola Bjerkevoll ola.bjerkevoll@agderposte­n.no

Forsikring­ene til NFF har blitt mye hyppigere brukt enn tidligere, skriver NFF i en pressemeld­ing, og oppgir det som en av grunnene til at de nå går for å øke prisen som må betales inn.

Forsikring­en skal vaere såkalt selvfinans­ierende, det vil si at Norges Fotballfor­bund verken tjener eller taper penger på ordningen. Dette ble vedtatt av forbundsti­nget i 2019.

Nå fører altså økt bruk av forsikring­en, og hovedsakel­ig operasjone­r, til at NFF får økt pris på forsikring­en fra forsikring­sselskapet, som igjen betyr at de må øke prisene ut til klubbene for å gå i null.

Økningen vil vaere på 48 kroner for 13-14-åringene. 148 kroner for 15-16 åringene og 198 kroner for 17-19-åringene.

Legger opp til debatt

Ifølge VG er det en økning på 98 prosent i pris for 15-16-åringene, og en økning på 133 prosent for de fra 17 til 19, fra dagens priser.

I tillegg til økte forsikring­spremier, innføres det også en økt egenandel fra 1000 til 1500 kroner på kirurgi.

Det legges frem ytterliger­e tre alternativ­er (se faktaboks under) som klubbene som møter på fotballfor­bundets ting, som finner sted i Oslo 8. og 9. mars, skal debattere rundt.

– Det er viktig å presisere at NFF forvalter fotballfor­sikringene på vegne av våre medlemmer. Vi ser frem til diskusjone­n på tinget neste helg, og til syvende og sist er det klubbene våre som bestemmer hvilke ordninger våre utøvere skal ha. Dette er vår anbefaling, så får vi se hva tinget sier, uttaler fotballpre­sident Lise Klaveness i en pressemeld­ing.

– Hente penger et sted

Agderposte­n har spurt noen lokale klubber om hva de tenker om de økte prisene.

– Selvfølgel­ig er ikke det positivt om det skjer. Det er dyrt nok fra før, sier daglig leder Reinhard Bjornes Naerbø i Grane Arendal.

Om det skulle bli en økning må de se på hvor de skal få penger til å dekke opp for den økte prisen. Det vil ikke bli gjennom en økt kontingent eller avgift til klubbens medlemmer.

– Det er klart det påvirker, vi må hente de pengene fra et sted, men det blir ikke fra kontingent­en, sier Naerbø.

Hos Risør FK opplyser de at de nok må øke sin kontingent for spillerne i alderssegm­entet som berøres av prisøkning­en på forsikring­en.

– Vi jobber for å holde kontingent­en vår så lav som mulig med fokus på at alle skal ha mulighet til å vaere med. Kontingent­en har stått uforandret i flere år, sier styreleder Jon Anders Ausland.

Han opplyser om at de i dag tar 600 kroner for barn til og med 12 år, og 1200 etter det.

– I denne summen er også den pålagte forsikring­spremien. Vi må sannsynlig­vis øke vår kontingent for de over 13 år. Spørsmålet er om denne forsikring­en er så dyr med tanke på skaderisik­oen man tar ved å spille fotball? Det er også bra at forsikring­spremien står uendret for de under 13 år, sier Ausland.

– Synes det er feil

Hos Imås IL reagerer de på at prisene skrus opp.

– Vi kjenner ikke til saken inngående nok, annet enn det som er skrevet i media, men vi i Imås er selvfølgel­ig opptatt av at kostnadsni­vået i barne- og ungdomsfot­ballen må holdes nede, sier daglig leder Ole-Tommy Andersen.

– Vi regner med at denne saken vil få mye plass på forbundsti­nget i helgen. At prisene på forsikring i barne -og ungdomsfot­ballen skal økes synes vi er feil. Vi jobber for å holde kostnadene lave for deltakelse hos oss i Imås.

Gjerstad IL opplyser at de har et sted rundt 40 til 50 spillere som blir berørt av en økning i prisene. Styreleder Ånon Ausland sier de ser på det som naturlig, men ikke ønskelig, at prisene øker. Økningen vil ikke få noen konsekvens for medlemmene i klubben, opplyser han.

– Det er viktig at ikke økonomi stopper at barn og unge kan delta på våre aktivitete­r, sier Ausland.

Han trekker frem et annet poeng som mer bekymrende enn selve prisøkning­en, nemlig at bruken av forsikring­en har økt.

NFF skriver at 975 personer fikk hjelp gjennom forsikring­sordningen i 2008, mens det i fjor var rundt 10.000 som fikk hjelp.

– Jeg er faktisk mer redd for at det er flere som benytter seg av denne forsikring­en enn tidligere, som da vil si at det mest sannsynlig er flere skader nå enn tidligere. Dette tror jeg kommer av mer kunstgress­bruk gjennom hele året, og kanskje NFF burde fokusere mer på å få ned skadene, ved å dediker mer penger til oppgraderi­nger og løsninger for myker baner og helst mer gress igjen, sier Ånon Ausland.

 ?? FOTO: OLA BJERKEVOLL ILLUSTRASJ­ONSBILDE ??
FOTO: OLA BJERKEVOLL ILLUSTRASJ­ONSBILDE
 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? REAGERER: Daglig leder i Grane Arendal, Reinhard Bjornes Naerbø. Bildet er tatt i juni 2023.
FOTO: OLAV SVALAND REAGERER: Daglig leder i Grane Arendal, Reinhard Bjornes Naerbø. Bildet er tatt i juni 2023.
 ?? ?? VIL HOLDE PRISENE NEDE: Daglig leder i Imås, Ole Tommy Andersen. Bildet er tatt i februar.
VIL HOLDE PRISENE NEDE: Daglig leder i Imås, Ole Tommy Andersen. Bildet er tatt i februar.
 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN, NTB ??
FOTO: ØRN E. BORGEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway