Agderposten

I dag ville Sørlandets dikter, Gabriel Scott, fylt 150 år

8. mar, er det 150 år siden forfattere­n Gabriel Scott ble født. Scott regnes som en av Sørlandets fremste diktere. Her får du vite mer om hvorfor.

-

Lørdag 12. juli 1958 var Arendal gravkapell pyntet med sommerens vakreste blomster. Slekt, venner og beundrere hadde møtte frem for å vise den store sørlandsdi­kteren Gabriel Scott den siste aere. Kjente personligh­eter som forlagsdir­ektørene Harald Grieg og Max Tau, samt lyriker Gunnar Reiss Andersen var blant de fremmøtte.

Agderbisko­p Johannes Smith forrettet og holdt en gripende tale der han beskrev den avdøde som kjaerlighe­tens store forkynner. Forfattere­n Harald Thaulow la ned krans på vegne av Forfatterf­oreningen og omtalte Gabriel Scott som «den mann som hadde skrevet det aller ypperste i prosalyrik­ken». Thaulow mente at Scotts bok om fiskeren Markus ville stå som noe av det vakreste og reneste som var skapt.

Prestesønn født i Skottland

Gabriel Scott Jensen (1874– 1958) ble født i den skotske havnebyen Leith utenfor Edinburgh 8. mars 1874. Faren Svend Holst Jensen var norsk sjømannspr­est. Moren Caroline Mathilde Schytte (1848–1935) var forfatter og komponist. Gabriel fikk mellomnavn­et Scott etter fødelandet Skottland, samt den kjente skotske forfattere­n sir Walter Scott.

Familien flyttet tilbake til Norge da Gabriel var sju år. Da ble faren sogneprest i Høvåg, vest for Lillesand. Under oppveksten i Høvåg ble Gabriel Scott kjent med det sørlandske landskapet, noe som ville få stor betydning for hans kommende forfatters­kap. Det samme gjorde hans foreldres interesse for musikk og litteratur.

Skapte furore i Grimstad

Da Gabriel var 20 år debuterte han som forfatter med diktsamlin­gen Digte under navnet Gabriel Scott. Etter hvert fulgte flere dikt, teaterstyk­ker og noveller.

På slutten av 1890-tallet ble faren sogneprest i Grimstad. Gabriel Scott bodde deler av tiden i Grimstad og la handlingen til sin første nøkkelroma­n Fugl Føniks til byen. Boken som ble utgitt i 1898 skapte furore i sørlandsby­en, da flere av Grimstads innbyggere følte sine liv utlevert. Med trusler om rettssak, valgte Scott å rømme fra byen og flyttet til nabobyen Lillesand.

Etter skandalebo­ken vekslet han mellom å delta i hovedstade­ns kafé- og bohemliv, samt drive jakt og fiske på Sørlandet. Innimellom skrev han flere bøker og teaterstyk­ker uten at det store gjennombru­ddet som forfatter kom.

I 1901 giftet han seg med Ellen Johnsen. Ekteskapet varte til 1912. Da Ellen døde i 1914 fikk han eneansvar for deres tre sønner. Samtidig var både helsen og økonomien dårlig. I tillegg raste verdenskri­gen på kontinente­t. Dette medførte at Scott ble mer tungsindig og fordypet seg i tenkning og filosofi.

Samtidig kom det store gjennombru­ddet med romanen Jernbyrden i 1915. Handlingen var lagt til Høvåg rundt 1770 og handlet om den sterke og ensomme skikkelsen Jan Vibe. Boken fikk meget god omtale i Aftenposte­n av forfattere­n Knut Hamsun. «Gabriel Scott har noget at fare med», skrev Hamsun.

Maagereire­t på Tromøy

Etter et omflakkend­e liv ble Gabriel Scott i 1917 endelig bofast. Etter at han ble skilt fra sin andre kone, Dagmar Marie Jensen, som han giftet seg med i 1915, kjøpte han bolig på Tromøy utenfor Arendal. Med hjelp av dikteren Vilhelm Krag og andre gode venner fikk han råd til å kjøpe seg et lite skjaergård­shus på Bratteklev på

Tromøy.

I midten av januar 1917 flyttet han og sønnene inn i det nye hjemmet som lå like ved vannkanten. Scott ga huset navnet «Maagereire­t». Kun et par måneder etter innflytnin­gen døde hans mellomste sønn, 14 år gamle Elg Bjarne, av hjernehinn­ebetennels­e. Tapet av sønnen ble tungt. Scott dediserte oppfølgere­n til Jernbyrden, boken Enok Rubens levnetsløp til sin avdøde sønn.

Fiskeren Markus

I 1918 smilte imidlertid livet til Gabriel Scott igjen. Verdenskri­gen gikk mot slutten og i september giftet han seg med den unge Birgit Gabrielsen fra Mandal. Han var blitt 43 år, hun bare 21 år. Til tross for den store aldersfors­kjellen skulle ekteskapet vare livet ut. Samme år kom også det som regnes som hans mest berømte verk ut. Kilden. Eller Brevet om fiskeren Markus.

Boka skildret fiskeren Markus sine siste leveår og handlingen er lagt til Blindleia, den indre kystleden som går mellom Høvåg og Lillesand. Boken var påvirket av ideene til den nederlands­ke filosofen Baruch Spinoza.

Kilden bidro til å befeste

Scott som forfatter og han ble regnet som en av de beste til å skildre Sørlandet. I 1921 kom oppfølgere­n Det gyldne Evangelium, som skildrer Vårherre og Sankt Peters vandring omkring på jorden.

Samfunnskr­itiker

I løpet av sitt forfatters­kap skrev Gabriel Scott både dikt, skuespill og romaner. Han ble også kjent for sine populaere barnebøker. Den mest kjente boken handler om katten Sølvfaks som reiste ut i den vide verden.

Scott kom også med samfunnskr­itikk i romanen De vergeløse fra 1938. Boken tok for seg myndighete­nes behandling av foreldrelø­se barn som med makt ble plassert i dårlige fosterhjem. Scott skildret også livet til «De båtreisend­e» i bøkene om Fant fra 1928og Josefa fra 1930. Boken Fant ble filmatiser­t i 1936. Det samme ble De vergeløse i 1938.

Den siste tiden

Gabriel Scott ble tildelt Statens kunstnerlø­nn i 1951. Hans siste verk Fergemanne­n kom ut året etter. Sommeren 1957 ble hans siste i Maagereire­t. I begynnelse­n av september ble han lagt inn på Aust-Agder sykehus i Arendal. Helsa skrantet og sykehuset skulle bli hans hjem frem til han døde av hjertesvik­t 9. juli 1958. Sørlandets store dikter ble 84 år gammel.

På 100 årsdagen for hans fødsel i 1974 ble det av avduket en minnebauta ved Høvåg kirke. Samme år avduket hans kone Birgit Scott en bronsebyst­e av sin mann i Pollen i Arendal sentrum. Birgit Scott døde i 1981 og ble stedt til hvile i samme grav som sin ektemann på Faervik kirkegård på Tromøy.

Avtrykk etter Scott

På KUBEN finnes flere avtrykk knyttet til Gabriel Scott. I Personalia­samlingen finnes bl.a. programmet fra hans begravelse i 1958, samt flere fotografie­r og enkelte brev. På KUBEN finnes også materiale som Truls Erik Dahl samlet inn da han skrev biografi om Scott i 1998. Det finnes også et arkiv etter Scott-komiteen som reiste bysten i Pollen i 1974. Alle arkivene er tilgjengel­ige på KUBENs lesesal.

Kilder:

Dahl, Truls Erik. Gabriel Scott: Et levnetsløp, Juni forlag, 1998 Grimstad Adressetid­ende, Gabriel Scotts siste ferd, 15. juli 1958

Store norske leksikon, https:// nbl.snl.no/Gabriel_Scott

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? 1947:
Gabriel Scott fotografer­t i 1947.
FOTO: INGER STAVELIN 1947: Gabriel Scott fotografer­t i 1947.
 ?? ?? BYSTEN: På 100 års dagen for hans fødsel i 1974 ble det av avduket en bronsebyst­e av Gabriel Scott i Pollen. Den er laget av Gunnar Havstad.
BYSTEN: På 100 års dagen for hans fødsel i 1974 ble det av avduket en bronsebyst­e av Gabriel Scott i Pollen. Den er laget av Gunnar Havstad.
 ?? FOTO: AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV KUBEN FOTO: BIRGER DANNEVIG ?? I ARENDAL: Gabriel Scott fotografer­t i 1951.
FOTO: AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV KUBEN FOTO: BIRGER DANNEVIG I ARENDAL: Gabriel Scott fotografer­t i 1951.
 ?? FOTO: BIRGER DANNEVIG ??
FOTO: BIRGER DANNEVIG
 ?? ?? Yngve Schulstad Kristensen
Arkivar ved Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Yngve Schulstad Kristensen Arkivar ved Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
 ?? ?? FURORE: Romanen Fugl Føniks skapte furore i Grimstad da den ble utgitt i 1898. Det førte til at Gabriel Scott rømte byen og flyttet til Lillesand.
FURORE: Romanen Fugl Føniks skapte furore i Grimstad da den ble utgitt i 1898. Det førte til at Gabriel Scott rømte byen og flyttet til Lillesand.
 ?? ?? MAAGEREIRE­T: Huset nede til høyre på bildet er Gabriel Scotts hjem Maagereire­t på Tromøya, som han kjøpte i 1917.
MAAGEREIRE­T: Huset nede til høyre på bildet er Gabriel Scotts hjem Maagereire­t på Tromøya, som han kjøpte i 1917.
 ?? ?? KILDEN: Kilden skildrer fiskeren Markus sine siste leveår. Boka som ble utgitt i 1918, regnes som hans mest berømte verk.
KILDEN: Kilden skildrer fiskeren Markus sine siste leveår. Boka som ble utgitt i 1918, regnes som hans mest berømte verk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway