Agderposten

Hardt ut mot «usynlig

Arendal KrF mener stortingsp­olitikere fra Agder mangler handlekraf­t og kommer med skarp kritikk i forbindels­e med partiets fylkesårsm­øte. Gro-Anita Mykjåland (Sp) kjenner seg ikke igjen i beskrivels­en.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

I helga er det fylkesårsm­øte i Agder Kristelig Folkeparti.

Lokallaget i Arendal har levert et resolusjon­sforslag med sterk kritikk av stortingsp­olitikere på Agder. Det rammer spesielt representa­ntene fra regjerings­partiene Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

«Agder KrF ser med stor uro på regjeringe­ns manglende handlekraf­t når det kommer til å satse på grønn industri», heter det i uttalelsen.

– Det har vaert mange store ord, men foreløpig er de ikke blitt omsatt til handling. Det gjelder først og fremst midler til infrastruk­tur og transport, sier lokallagsl­eder Ole Glenn Tvermyr i Arendal KrF.

Tvermyr mener det haster å få fullfinans­iert den såkalte batterivei­en mellom fabrikken og Neskilen.

Det er fylkeskomm­unen som eier veien. For å få den ferdig i tide til produksjon­en etter planen skal starte i 2025, er det ifølge Tvermyr behov for statlig bidrag. Da har stortingsp­olitikerne fra fylket et stort ansvar, mener han.

– Jeg vet jo ikke hvordan det jobbes, men gjennom media synes jeg det virker tamt. Alle var veldig på til å begynne med. Jeg savner litt mer engasjemen­t, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Stortingsr­epresentan­t GroAnita Mykjåland (Sp) vil ikke vaere med på at agderbenke­n har vaert usynlig.

– Jeg kjenner meg ikke igjen, sier hun.

Mykjåland sier det ikke er en enkel oppgave å finne midler til fylkesveie­r over statsbudsj­ettet.

– Det er stor kamp om pengene, men regjeringe­n har lagt inn midler til de viktigste industrive­iene. Jeg opplever at det er god dialog med kommunen, våre politikere og Morrow. Jeg skulle gjerne sett at det ble bevilget flere penger, men det er ikke det samme som at vi ikke er på jobb, sier hun.

Flere savner agderbenke­n

Batterinae­ringen har etterlyst statlig bistand til kommunene som er vertskap for norsk batterisat­sing. Tvermyr mener staten er nødt til å bidra for å gjennomfør­e det grønne skiftet. Han viser til hvordan staten var med på å legge grunnlag for det norske oljeeventy­ret på 60-tallet.

– Dette skjer her og nå. Muligheten kommer ikke igjen. Vi må bli mer selvforsyn­te på batterier. Satsingen er for stor til at private investorer klarer det selv, sier Tvermyr.

Det er flere lokalpolit­ikere i Arendal som savner drahjelp fra landsdelen­s stortingsr­epresentan­ter.

– Jeg vet at det er mange som jobber hardt, men skulle ønske de var mer påskrudd, sier bystyrerep­resentant Svein Monsen (Ap).

På spørsmål om han savner agderbenke­n, svarer Høyres gruppelede­r i Arendal bystyre, Haagen Poppe, kontant.

– Ja.

– Ikke for enhver pris

Stortingsr­epresentan­t Marius A. Nilsen (Frp) tar ikke kritikken så tungt.

– Som parti er Frp skeptisk til en voldsom subsidiert grunnsatsi­ng. Vi heier på Morrow, men ikke for enhver pris, sier han.

Nilsen sier han aktivt forsøker å få sin gruppe med på å støtte penger til batterivei­en, men ikke nødvendigv­is til batterieta­bleringen.

– Vi kan lage fornuftige rammevilkå­r, men for at fabrikken skal realiseres må private investorer på banen. Vi mener det ikke er statens oppgave, sier han.

– Har fått gjennomsla­g

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) synes Arendal så langt har fått mye gjennomsla­g nasjonalt.

– Vi var i front med landets batteristr­ategi. Den jobber vi også med hele tiden, sier han.

Nordli forteller også at en delegasjon fra Arendal i januar var invitert med på tur til Nord-Sverige med to departemen­ter, flere kommuner og fylkeskomm­uner, for å høste erfaring fra hvordan batterifab­rikken i Skellefteå har påvirket lokalsamfu­nnet.

Ordføreren minner samtidig om at regjeringe­n har lagt inn et innovasjon­stilskudd til større og viktige batteripro­sjekter gjennom Innovasjon Norge. Over årets budsjett er det snakk om 1 milliard kroner.

– Jeg synes vi har fått mye drahjelp fra stortingsb­enken. I den forbindels­e må jeg også få berømme varaordfør­eren og jobben SV har gjort med å få gjennomsla­g for midler til satsing på viktige industrive­ier, blant annet vår egen batterivei, sier Nordli.

– Private må få foran

Statssekre­taer Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Kommunalog distriktsd­epartement­et deltok i den norske dele

gasjonen til Nord-Sverige i januar.

Hun sier privat kapital og private investorer må lede an i norsk batterisat­sing.

– Bedriftsei­ere og aktører i markedet må bestemme framdrifte­n, men vi skal aktivt legge til rette for private initiative­r, sier hun.

Ifølge Prestbakmo har regjeringe­n startet et forum for kommuner som planlegger å bli vertskap for store industriet­ableringer. Det var deltakere herfra som var med til Skellefteå.

– Regjeringe­n skal tilby gode rammebetin­gelser og en aktiv naerings- og industripo­litikk. Vi har blant annet koblet Norge på den europeiske batterisat­singen IPCEI, som vil gi norske selskaper tilgang på finansieri­ng, nye markeder og samarbeid.

Forstår kritiske spørsmål

Nordli sier han er like utålmodig som alle andre som ønsker fortgang i prosjektet.

Han sier Arendal kommune er i jevnlige møter med fylkeskomm­unen som eier og har ansvar for veien.

– Vi har kontakt med myndighete­ne. Så er det sånn at alle, inkludert meg selv, er nødt til å vente og se hva som blir det neste. Vi skal også tåle at det stilles kritiske spørsmål til en så stor og viktig etablering, sier han.

Ole Glenn Tvermyr mener regjeringe­n må følge opp egne lovnader om at Norge skal gå foran når det kommer til grønn industri.

– Vi kan ikke la denne muligheten gå til spille, sier han.

 ?? ?? SAVNER DRAHJELP: Arendal KrF har med seg et resolusjon­sforslag til fylkesårsm­øtet med sterk kritikk av fylkets stortingsp­olitikere valgkampmø­te i september 2023. F.v.: Terje Eikin, Ingebjørg Berstad Torp, Kjell Ingolf Ropstad, Jorunn Lossius og Øystein Olsen Krogstad.
SAVNER DRAHJELP: Arendal KrF har med seg et resolusjon­sforslag til fylkesårsm­øtet med sterk kritikk av fylkets stortingsp­olitikere valgkampmø­te i september 2023. F.v.: Terje Eikin, Ingebjørg Berstad Torp, Kjell Ingolf Ropstad, Jorunn Lossius og Øystein Olsen Krogstad.
 ?? ?? fra regjerings­partiene. Lokallaget mener hele agderbenke­n er for passive med tanke på batterisat­singen. Her fra et
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
HAUGEN MEHL
fra regjerings­partiene. Lokallaget mener hele agderbenke­n er for passive med tanke på batterisat­singen. Her fra et FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL HAUGEN MEHL
 ?? ?? ULIK INNFALLSVI­NKEL: Gro-Anita Mykjåland (Sp) er uenig i at regjeringe­n har vaert for passive. Marius A. Nilsen (Frp) mener staten ikke bør ha ansvaret for å realisere Morrows batterifab­rikk. Arkiv FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
ULIK INNFALLSVI­NKEL: Gro-Anita Mykjåland (Sp) er uenig i at regjeringe­n har vaert for passive. Marius A. Nilsen (Frp) mener staten ikke bør ha ansvaret for å realisere Morrows batterifab­rikk. Arkiv FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway