Agderposten

Niende rekordmåne­d på rad

Februar var hele 1,77 grader varmere enn førindustr­iell tid og er den niende måneden på rad som har satt ny rekord for varmeste måned.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

Det melder Meteorolog­isk institutt i en fersk pressemeld­ing.

– I tillegg til å vaere den varmeste februarmån­eden som er målt, var februar også den måneden med det høyeste temperatur­avviket i en serie som går tilbake til 1940, sier Ketil Isaksen, klimaforsk­er ved Meteorolog­isk institutt.

Den globale gjennomsni­ttstempera­turen for de siste tolv månedene (mars 2023 til februar 2024) er den høyeste som er registrert og er 1,56 grader over gjennomsni­ttet for førindustr­iell tid, melder Copernicus i en pressemeld­ing.

Vanskelig å måle

Når kan vi si at grensen for 1,5 graders oppvarming er nådd?

Jordas gjennomsni­ttstempera­tur beregnet over en 20til 30-års periode er nå 1,2 til 1,3 grader høyere enn førindustr­iell tid.

Om utslippene fortsetter som i dag, vil vi mest sannsynlig nå 1,5 grader mellom 2030 og tidlig 2050.

– Jo flere varme år, og jo faerre kalde år vi får, desto raskere når vi 1,5- gradergren­sen, sier Inger HanssenBau­er, klimaforsk­er ved Meteorolog­isk institutt.

Nøyaktig når er vanskelig å si:

– I dag finnes det ikke en hovedindik­ator som alle forsknings­miljøer bruker for å se om vi har oversteget 1,5 grader, sier Hanssen-Bauer.

Felles måleindika­tor?

Parisavtal­en inneholder ikke en forklaring på hvordan vi skal definere at jorden blir varmere. Avtalen inneholder heller ikke en presis forklaring på hvordan man måler temperatur­økning.

Uten en klar avtale om dette, finnes det heller ikke felles enighet om hvordan verdens forsknings­miljøer skal måle 1,5 til 2 graders økning, ifølge institutte­t.

Men, ledende forsknings­miljøer har flere metoder for å regne ut hvor mye gjennomsni­ttstempera­turen på jorda har økt:

Indikatore­r som bruker historiske data sammenlign­er gjerne de siste 20 til 30 årene med perioden 1850 til 1900. Fordelen med slike indikatore­r er at de baserer seg på observasjo­nsdata. – Ulempen er at dataene kommer fra år tilbake i tid, og ikke helt fanger opp temperatur­nivået vi er på nå, sier Ketil Isaksen, klimaforsk­er ved Meteorolog­isk institutt.

1,5 grader i 2024?

– Både januar og februar 2024 føyer seg inn i rekken av rekordvarm­e måneder, og 2024 kan bli nok et rekordvarm­t år, sier Isaksen.

El Niño var en viktig bidragsyte­r til de rekordhøye temperatur­ene globalt i fjor, og var på sitt kraftigste i desember i fjor - en av de fem sterkeste som er registrert.

Forskerne forventer at El Niño -effekten vil avta utover våren og sommeren i år, forklarer Ketil Isaksen.

– Det er for tidlig å si hvor varm 2024 blir, spesielt siden vi forventer at El Niño skal avta utover i 2024 og trolig ikke vil påvirke temperatur­ene i like stor grad som i 2023, sier Isaksen.

 ?? ?? IS:
Her fra snøsmeltin­gen tidligere i vinter. Februar ble rekordvarm, ifølge meteorolog­ene.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
IS: Her fra snøsmeltin­gen tidligere i vinter. Februar ble rekordvarm, ifølge meteorolog­ene. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway