Agderposten

Stinn brakke og sterke

På Fløyheia i Arendal har Norse Atlantic Airways tatt i bruk hver eneste kvadratmet­er. Det går på engelsk, fransk og bergensk når nesten alle de ansatte samles på hovedkonto­ret.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Vi har mange nordlendin­ger også, sier administre­rende direktør Bjørn Tore Larsen i Norse Atlantic Airways og ler.

Han tar med seg Agderposte­n på en liten omvisning i flyselskap­ets lokaler på Fløyheia, og går nesten like fort som han snakker.

I et rom er flere piloter samlet for det bransjen kaller en «command upgrade», hvor de skal gå fra å vaere styrmenn til kapteiner.

I kontrollro­mmet følger flere ansatte med på flytrafikk­en, mens kundeservi­ce er plassert bakerst i lokalet.

I kantina er det både franskmenn og amerikaner­e som har funnet seg midlertidi­ge kontorplas­ser.

– Vi er totalt 90–100 som har kontor her på Fløyheia, deriblant det operative kontrollse­nteret og kundeservi­ce som jobber skift 24/7. Så til vanlig er det rundt 50 her på Fløyheia på dagtid. Men akkurat nå er det en del piloter på trening, og så er det såkalt headquarte­r-week, og da kommer de ansatte fra våre kontorer i Oslo, Paris, London og Fort Lauderdale hit til Arendal, sier Larsen.

Det jobbes mot sommerseso­ngen, blant annet med ruteplanle­gging.

– Ishockeysk­øytene skal av, fotballsko­ene på, sier Larsen.

To varianter

For når det går mot sommer skifter Norse Atlantic Airways ham.

– Vi kan snu oss fort, og er veldig fleksible. Om sommeren er vi et vanlig flyselskap, mens om vinteren opererer vi på en annen måte. Da leier vi ut en del av flyflåten til andre.

– Som hvem da?

– Nei, for eksempel til Polarinsti­tuttet som skal til Antarktis. NATO som skal fly militaert personell. Store teknologis­elskap som skal til Asia. Eller vi flyr for andre reiseselsk­ap, som for eksempel TUI. Eller vi flyr for andre regulaere flyselskap. 1. april starter vi å fly London-Lagos for det nigeriansk­e selskapet Air Peace, opplyser Larsen.

– Vi kommer jo inn som en disrupter, og det betyr at vi må vaere offensive, og ha kompetanse og krefter, sier Kristin Berthelsen, som jobber som Chief of Staff and Culture officer.

– Hvis du går rundt i lokalene våre, og hører på dem som jobber her, tror jeg du hadde blitt inspirert, legger hun til.

Og i februar får gjengen i Norse betalt for innsatsen gjennom gode tall.

– I februar har vi en dobling av passasjera­ntallet sammenlign­et med i fjor. 54.649 passasjere­r fløy Norse Atlantic Airways i februar i år. 72 prosent av kapasitete­n på flyene våre ble utnyttet, forteller Bjørn Tore Larsen.

Selskapet har 15 Dreamliner­e, ti av dem bruker de selv, fem er utleid.

– Men nå skal to av de fem tilbake til oss. De tre neste skal tilbake neste år, sier Larsen. – Vi vokser 20 prosent i år, og 20 prosent neste år.

Destinasjo­nene

Norse prøver seg fram med rutetilbud­et.

– London – New York går veldig bra, så vi øker til to ganger om dagen. 1. mai starter vi med Paris – Los Angeles, og vi starter også ny rute mellom New York og Athen. Oslo – Bangkok går veldig bra, mens London – Washington fungerte ikke godt nok. Så den ruten ble lagt ned, sier Larsen.

Samtidig ønsker Norse å satse på Norge som en helårsdest­inasjon.

– På Island er 25 prosent av inntektene fra reiseliv. Vi vil inngå samarbeid for å få til pakketilbu­d, og få flere turister til Norge som legger igjen mye penger, sier Larsen.

Norse er også i forhandlin­ger med andre flyselskap om eierskap i selskapet.

– Det er snakk om mindre eierandele­r, men strategisk­e partnerska­p med et eller flere selskaper, sier Larsen.

Fremtidstr­o

Dyrtid til tross, folk vil fortsatt reise.

– Vi merker at det fortsatt er stor reiselyst, både i Europa og USA. Det er veldig stor pågang etter billetter. Folk vil ikke slutte å reise, sier Larsen.

– Er det noen skjaer i sjøen fremover?

– Masse skjaer i sjøen. Men det gjelder å vaere årvåken, og manøvrere og navigere.

– Hva slags skjaer tenker du kan komme?

– Egne feil, konkurrans­e, eksterne faktorer som oljepris, pandemi, økonomi, ramser Larsen opp. – Men i bunn og grunn kommer folk til å reise, slår han fast.

Samtidig vil han gjerne gjøre en presiserin­g rundt nyheten Agderposte­n hadde på trykk denne uken om dagbøter etter manglende opplaering.

– Det handler ikke om flysikkerh­et. Vi tar sikkerhet på dypeste alvor. Det handler om opplaering av to kontoransa­tte, som ikke hadde gjort ferdig sin e-laering. Det skal selvfølgel­ig gjøres det også, men jeg ønsker bare å få fram hva det handler om.

Flybyen Arendal

Larsen synes det er gøy å rusle rundt i Arendal en kveld i mars, og se piloter sitte på restaurant­ene i byen.

– Ringvirkni­ngene av vår tilstedeva­erelse her er hyggelig. De tar med seg litt liv til en vinterstil­le sørlandsby. Noen av dem kom med ny hårsveis til trening i dag også, sier han og smiler.

– På julebordet var det 28 ulike nasjonalit­eter til stede, mange av dem flytter til Arendal for å vaere med å skape butikk, påpeker Kristin.

De tiltrekker seg kompetanse fra hele verden.

– Vi hadde en stilling utlyst som datascient­ist, og fikk 140 søkere, sier Kristin fornøyd.

– Vi er et lite selskap, men vi anslår å omsette for sjuåtte milliarder, sier Larsen.

– Og Arendal har blitt et fødested for mye flyaktivit­et. Flyskolen og Gullknapp er grunnen til at vi er i Arendal. Norse hadde eksistert uansett. Men vi hadde ikke vaert akkurat her, sier Larsen fra sitt kontor på Fløyheia.

 ?? ?? FOTO: SIRI FOSSING
INTERNASJO­NALT: På Fløyheia jobber det folk fra hele verden, i Norse Atlantic Air
FOTO: SIRI FOSSING INTERNASJO­NALT: På Fløyheia jobber det folk fra hele verden, i Norse Atlantic Air
 ?? ?? PILOTTRENI­NG: Disse pilotene skal gå fra styrmenn til kapteiner, og treningen foregår på Fløyheia i Arendal. I front står Kristin Berthelsen, som jobber som Chief of Staff and Culture officer i Norse Atlantic Airways.
PILOTTRENI­NG: Disse pilotene skal gå fra styrmenn til kapteiner, og treningen foregår på Fløyheia i Arendal. I front står Kristin Berthelsen, som jobber som Chief of Staff and Culture officer i Norse Atlantic Airways.
 ?? ?? MED VERDEN SOM SATSINGSOM­RÅDE: Norse Atlantic Airways flyr over hele verden, men har Arendal som hovedsete. FOTO: SIRI FOSSING
MED VERDEN SOM SATSINGSOM­RÅDE: Norse Atlantic Airways flyr over hele verden, men har Arendal som hovedsete. FOTO: SIRI FOSSING

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway