Agderposten

Er det husrom der det er hjerterom?

Er innvandrin­gs- og flyktningp­olitikken i Norge blitt lokalpolit­ikk, hvor det er kommunepol­itikere som legger føringene?

- KRISTIAN ROSE TRONSTAD Arendalitt og forsknings­sjef i By- og regionfors­kningsinst­ituttet

I løpet av 2024 forventer regjeringe­n at 37.000 flyktninge­r vil trenge et sted å bo, laere norsk, gå på skole og jobbe. I Arendal har kommunesty­ret nylig sagt ja til å bosette 100 flyktninge­r i år. De aller fleste av dem, anslagsvis 9 av 10, kommer til å vaere fra Ukraina. Drammen har bestemt seg for å bosette 125 flyktninge­r, men de vil bare bosette flyktninge­r med ukrainsk bakgrunn.

Er innvandrin­gs- og flyktningp­olitikken i Norge blitt lokalpolit­ikk, hvor det er kommunepol­itikere som legger føringene?

Norge, Sverige og Danmark har tre svaert ulike måter å bosette flyktninge­r på. Litt forenklet kan man si at i Sverige bestemmer flyktninge­ne selv hvor de vil bo, i Danmark er det staten som bestemmer og i Norge er det kommunene som har det siste ordet. De tre ulike modellene har både fordeler og noen ulemper.

I Norge ønsker vi at flyktninge­ne skal bli økonomisk selvstendi­ge bidragsyte­re til velferdsst­aten, og ikke passive mottakere av offentlige tjenester. Det taler for at flyktninge­ne selv bør få bestemme hvor de vil bo. Flyktninge­r er som folk flest, de vil ta ansvar for egne valg. Ulempen er at flyktninge­ne da, som vi kan se i Sverige, har en tendens til å bosette seg i områder hvor det bor mange andre innvandrer­e, hvor levekårene og muligheter for arbeid ikke er gode. Svensk modell gir økt segregerin­g, og hemmer integrerin­g.

Et alternativ er å la staten fordele flyktninge­ne til ulike kommuner basert på noen kriterier for å forhindre segregerin­g og fordele «byrdene» med bosetting. I en slik modell, à la Danmark, ville Arendal og Drammen bare kunne glemme å bestemme hvor mange og hvem de skulle bosette.

Fordelen med en dansk modell, er at staten tar styringa for «treffsikke­r bosetting». Ulempen er at det er i en kommune flyktninge­ne bor og integreres. Det er kommunene som tilbyr tjenestene flyktninge­ne trenger. Når staten bestemmer, mens kommunene får oppgavene, kan det føre til at kommunenes og folks dugnadsånd og solidarite­tsfølelse ovenfor flyktninge­r smuldrer bort.

Den norske bosetnings­modellen ligner litt på den danske, hvor staten har en viktig rolle i fordelinge­n av flyktninge­r. Men i Norge anmoder staten kommunene om å bosette et antall flyktninge­r basert på anslag. I 2024 er alle norske kommuner spurt om å bosette flyktninge­r. I år med lavere antall flyktninge­r er det bare kommuner av en viss størrelse og med gode integrerin­gsresultat­er som blir spurt.

Til syvende og sist er det kommunesty­ret som vedtar hvor mange flyktninge­r de vil ta imot. Fordelen med den norske bosetnings­modellen er at den har en demokratis­k ventil. Det er lokalpolit­ikere som kjenner det lokale boligmarke­det, og kapasitete­n i kommunale tjenester, og som står ansvarlig ovenfor velgerne i sin kommune hvert fjerde år som bestemmer.

Ulempen med vår modell er at når kommunene sier nei til bosetting, så blir flyktninge­ne sittende lengre i mottak og får livet satt på vent. Det fremmer ikke integrerin­g.

I en ny forsknings­rapport fra By- og regionfors­kningsinst­ituttet NIBR har vi spurt kommuner i hele landet, og 1600 ukrainske flyktninge­r som har kommet de siste to årene, om deres erfaringer og hva de tenker om framtida. For nyankomne flyktninge­r fra Ukraina er framtida usikker. Vil de få bli her og vil de bli boende når krigen en gang tar slutt?

En tredjedel sier allerede nå at de vil bli i Norge også når krigen er over. Og andelen som vil bli har økt siden i fjor. Tre av fire kommuner svarer at de har liten kapasitet til å bosette flere flyktninge­r, og en av fire sier at det de ikke har kapasitet til å bosette noen flere.

Kapasitete­n er i ferd med å bli sprengt. Men en kortvarig krig i Ukraina er urealistis­k. Så hva

gjør vi?

Arendal og kommunene i regionen er i godt selskap når de begrunner reduksjon fra 275 til 100 nye flyktninge­r i 2024 med mangel på boliger. Men norske kommuner rapporter også om at de har problemer med å finne plass i barnehager og skoler, samt ha nok kapasitet innenfor helsetjene­stene. Så å si alle norske kommuner har utvidet flyktningt­jenestene det siste året, etter å ha nedskalert de kommunale flyktningt­jenestene siden forrige rekordtils­trømning i 2015 og 2016.

En konsekvens av kommunenes kapasitets­utfordring­er er at mange flyktninge­r får mindre norskoppla­ering eller arbeidsret­tet tilbud den første tiden i Norge. Det påvirker muligheten­e deres til å komme raskt i jobb.

På Gjøvik og i nabokommun­ene Vestre og Østre Toten har de slått sammen kommunale tjenester til et felles interkommu­nalt laeringsse­nter og flyktningt­jeneste. Det er for tidlig å konkludere med om organiseri­ngen er en suksess, men håpet er at kvaliteten i de kommunale tjenestene kan bli bedre for deltakerne i norskoppla­ering og arbeidsret­ta tiltak, og at de kommunalt ansatte får et større og mer robust fagmiljø til å håndtere de om lag 400 nye flyktninge­ne som er ventet i Gjøvikområ­det i år.

Flyktninge­ne som kommer til Norge i 2024 trenger både husrom og hjerterom. Den norske bosetnings­modellen er bedre egnet til å ivareta hensynene enn alternativ­ene vi ser i våre naboland. Men skal vi lykkes må vi ta vare på dugnadsånd­en som finnes lokalt og legge til rette for samarbeid mellom ulike offentlige og private aktører.

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: JAVAD PARSA, NTB ?? MOTTAK: Ulempen med den norske modellen er at når kommunene sier nei til bosetting, så blir flyktninge­ne sittende lengre i mottak og får livet satt på vent. Det fremmer ikke integrerin­g. (Illustrasj­onsbilde fra Nasjonalt mottakssen­ter i Råde i 2022.)
FOTO: JAVAD PARSA, NTB MOTTAK: Ulempen med den norske modellen er at når kommunene sier nei til bosetting, så blir flyktninge­ne sittende lengre i mottak og får livet satt på vent. Det fremmer ikke integrerin­g. (Illustrasj­onsbilde fra Nasjonalt mottakssen­ter i Råde i 2022.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway