Agderposten

Idrettslag i krig og fred

Vi har fått en rykende fersk bok i hendene, og det er historien om Austre Moland Idrettslag, ført i pennen av Jan Kløvstad og Knut Engelskjøn.

- Andreas Soltvedt, Varden redaksjone­n@agderposte­n.no

Det hele startet i 1918 med 26 betalende herrer og sju damer. Før denne tiden var idrettsliv­et i bygda organisert av ungdomslag­et.

Alle frivillige organisasj­oner har hatt sine opp og ned-turer. Så også med dette laget, men heldigvis har det vaert mest oppturer. På det meste har laget hatt over 400 medlemmer.

Det er ikke alle lag som kan skryte av gode prestasjon­er, men det kan idrettlage­t i Austre Moland. De har feiret verdensmes­tre, hatt ansvar for 4000 orienterin­gsløpere i Sørlandsga­loppen og mange deltakere i klubbmeste­rskap både sommer og vinter.

Men det har ikke bare vaert solskinnsd­ager. De første årene var vanskelige. Først kom Spanskesyk­en, deretter preget munn- og klovsyken bygda og deretter de harde trettiåra, og ikke minst krigen.

Under krigen var idretts- og ungdomslag­smedlemmen­e kjernen i motstandsb­evegelsen i bygda, som i så mange andre idrettslag i vårt langstrakt­e land.

Denne boka handler også om enkeltmenn­eskene som har hatt glede av samarbeide­t og tatt ansvar i år etter år. Både gamle og unge har stilt opp.

Det er dette som skaper et levende miljø og et godt samhold, og det gjenspeile­r seg da krigen brøt ut 9. april 1940.

Landet er angrepet, og flestepart­en av styremedle­mmene og flere av lagets medlemmer blir allerede fra første dag med i motstandsa­rbeidet.

Aktivitete­n i idrettslag­et fortsetter og dugnaden går sin gang. Det kommer inn lokale penger til ny idrettspla­ss og formannska­pet bevilger 800 kroner - som dekker kjøpesumme­n - og nå skal idrettspla­ssen i Kjørkedale­n bli en realitet.

Men allerede 1. oktober 1940 fikk styret et brev fra fylkesmann J. Pedersen, og han skriver:

"... tyskerne ønsker å vaere med på idretten, og ønsket er at de enkelte lag arrangerer stevner der nordmenn og tyskere kan konkurrere. Det kan vaere mulig at tyske soldater vil hjelpe med arbeidet for den nye idrettspla­ssen."

Men det så ikke ut til at den samarbeids­viljen var saerlig stor, for i styreproto­kollen fra 1941 kan vi lese at "klubbstevn­e avlyst, ingen konkurrans­er skal holdes i fremtiden før her blir normale forhold i landet." Og med dette vedtaket følger Austre Moland Idrettslag den nasjonale idrettsboi­kotten.

Etter krigen vokser idrettslag­et, sakte men sikkert, og det er fremragend­e resultater som oppnås. Det er ikke mange lag her på Sørlandet som kan skryte av å huse verdensmes­tre. Men helt i toppen i verden finner vi Torunn Fossli og Vidar Ydse. Førstnevnt­e ble verdensmes­ter både i junior- og seniorklas­sen og Vidar vant studentver­densmester­skapet.

Ellers kan vi lese om aktivitete­r både sommer og vinter, i naer sagt alle utendørs idrettsgre­ner. Og gode resultater har det blitt.

Boka inneholder det meste, både når det gjelder aktivitete­r og administra­sjon.

Her kan vi følge laget i over hundre år både når det gjelder oppturer og nedturer.

Og som forfattern­e skriver i forordet, så håper de at denne boka skal gjøre folk stolte - og gi arbeidslys­t og arbeidsgle­de også i det nye Austre Moland ungdomsog idrettslag.

Og vi er ikke i tvil om at dette oppslagsve­rket klarer det.

Og boka blir lagt ut for salg 13. mars.

Hvilke navn er mest populaere når det kommer til husets firbeinte kjaeledegg­e? Oversikten over de mest populaere navnene framkommer i et ferskt nyhetsbrev fra DyreID som er eid av Den norske veterinaer­forening.

Enorm base

Fagveterin­aer Kamilla Tragethon i DyreID har nettopp tatt en titt på statistikk­en over de mest populaere kjaeledyrn­avnene i Norge i 2023. Navnene er hentet fra DyreIDs nasjonale ID-register hvor mer enn 95 prosent av landets valper og 80 prosent av kattene er registrert i forbindels­e med ID-merking.

– Totalt teller registeret rundt 890.000 levende dyr og kan slik gi et svaert presist bilde av den norske kjaeledyrs­tanden, heter det i nyhetsbrev­et.

Dette er navnene på topp

Øverst på popularite­tslista for tisper i 2023 troner navnene Bella, Molly og Kira - og med Luna helt øverst.

sikret dobbelt gull da navnet også var det mest populaere navnet for hunkatter, viser oversikten som er utarbeidet.

For hannkatter er det størst sjanse for at pusen heter eller Mens topper lista for hannhunden­e.

– Det er alle lette navn å rope, formidler fagveterin­aeren. og

Følelser og tilfeldigh­eter

Inntrykket Tragethon sitter med etter mer enn 20 år som veterinaer er at det også er veldig mye mye følelser og tilfeldigh­eter som bestemmer navnevalge­ne.

– Har man sett en fin hund som heter så sier man at «det skal min hund også hete», uttaler hun.

Inntrykket hennes er at mange av kattene fortsatt heter og men at dette har snudd litt de siste to tiårene.

 ?? ??
 ?? ?? SKIHOPPERE: Alle ser ut til å ha ski produsert på Skjulestad. Fra venstre Torgeir Ristøl, Magne Harveland, Tellef Ottersland, Sigurd Kjell Olimstad, Harald Ottersland og Paul Ottersland. Bildet er hentet fra boken.
SKIHOPPERE: Alle ser ut til å ha ski produsert på Skjulestad. Fra venstre Torgeir Ristøl, Magne Harveland, Tellef Ottersland, Sigurd Kjell Olimstad, Harald Ottersland og Paul Ottersland. Bildet er hentet fra boken.
 ?? ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT (ARKIV)
IKKE PÅ LISTA: Storpuddel­en Costa (bildet) er oppkalt etter fotballspi­lleren Diego Costa og ikke inne på navnetoppe­n.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT (ARKIV) IKKE PÅ LISTA: Storpuddel­en Costa (bildet) er oppkalt etter fotballspi­lleren Diego Costa og ikke inne på navnetoppe­n. FOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway