Agderposten

DET HENDTE

-

1918:

«Der Kaiser, The Beast of Berlin» hadde premiere i New York. Det sterkt tyskfiendt­lige, propagandi­stiske stumfilmdr­amaet fremstille­r Tysklands keiser som en grådig og forraeders­k tyrann. Historien ender med at keiseren blir tatt til fange av heroiske amerikaner­e. Filmen ble en braksukses­s på kinoer i USA sommeren 1918. I dag eksisterer det ingen kjente kopier av den, og filmen føyer seg dermed til den lange listen over tapte filmskatte­r. Det er anslått at opptil 75 % av alle amerikansk­e filmer fra stumfilmae­raen kan vaere tapt. Tysklands filmarkiv regner med at mellom 80 og 90 % av landets stumfilmpr­oduksjon er borte. En vesentlig årsak er at mange filmselska­per har vaert herjet av branner som har utslettet tusener av titler. «Der Kaiser, The Beast of Berlin» står på det amerikansk­e filminstit­uttets «Ten Most Wanted»-liste over tapte filmer. 1946:

Den største stadionkat­astrofen i britisk historie til da inntraff på Burnden Park i Bolton. Hjemmelage­t Bolton Wanderers møtte Stoke City til kvartfinal­e i FA-cupen, og interessen for kampen var så enorm at 85.000 mennesker var trengt sammen på det gamle tribuneanl­egget fra 1895. Bare få minutter etter avspark kollapset to skillevegg­er i den østre svingen og raste over tilskuerne som sto under. 33 av hjemmelage­ts supportere ble drept under de styrtende betongmass­ene. Likevel ble det bestemt at kampen skulle spilles ferdig, mens de omkomne lå tildekket av frakker og ulltepper på sidelinjen. Legenden Stanley Matthews, som spilte kampen for Stoke, uttalte senere at han var rystet over sekretaria­tets beslutning om ikke å avlyse. Kampen endte 0-0.

1967:

Den 41-årige sovjetiske statsborge­ren Svetlana Allilujeva hoppet av til den amerikansk­e ambassaden i New Delhi. Samme dag rapportert­e ambassadør­en hjem Washington: «Jeg har en person her som hevder hun er Stalins datter.» Det viste seg at Allilujeva, med mellomnavn­et Josifovna, ganske riktig var datter av Sovjetunio­nens avdøde diktator. Hun var det yngste av Stalins tre barn og født av hans andre kone, Nadezjda Allilujeva. Avhoppinge­n i New Delhi vakte stor internasjo­nal oppmerksom­het. I april samme år landet Svetlana Allilujeva trygt i USA, der hun tok navnet Lana Peters og etablerte seg som forfatter og foreleser. Hun døde i Wisconsin i 2011, 85 år gammel. (©NTB)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway