Agderposten

Ta kontrollen over vårt velferdssa­mfunn!

Arbeiderpa­rtiet bør føre an for å endre samfunnet fra markedssty­rt politikk til politikk styrt etter de menneskeli­ge behovene som finnes.

- Styret i LO i Østre Agder

Norge har i de siste 30–40 årene dessverre utviklet seg til at mer og mer av vårt velferdssa­mfunn styres etter bedriftsøk­onomiske prinsipper. Det benyttes flere systemer etablert av konsulentf­irma for store internasjo­nale selskaper slik at offentlige velferdsop­pgaver mer og mer overføres til private aktører. NPM (New Public Management) er ett av systemene.

Sosialdemo­kratier i vestlige

land har dessverre tatt til seg NPM og andre systemer utviklet etter amerikansk­e prinsipper og som passer dårlig inn i samfunn som har som mål å sette de menneskeli­ge behov i førersete. Velferdsop­pgavene skal ikke baseres kun på statistikk­er, innsparing på budsjetter, byråkratis­ering etc. Det viktigste vil vaere de menneskeli­ge behov, ikke en politikk styrt etter bedriftsøk­onomiske prinsipper.

Arbeiderpa­rtiet vedtok et nytt partiprogr­am i 2021 som blant annet tar et oppgjør med NPM som system. Samtidig ble det programfes­tet at det skal gjøres et arbeid med å ta bort dette systemet og heller basere det på et tillitsbas­ert system. Det enkleste er å programfes­te hvilken politikk som skal føres, og følge dette opp i praktisk politikk er en helt annen øvelse.

Det bør derfor settes klare krav til at nettopp Arbeiderpa­rtiet følger opp det som står i programmet.

Sosialdemo­kratiets 3. vegs politikk, ført an av blant annet tidligere statsminis­ter i Storbritan­nia Tony Blair, har styrt politikken mer og mer etter høyresiden­s prinsipper om mer konkurrans­eutsetting og privatiser­ing. Samt salg av viktige offentlige oppgaver til store multinasjo­nale konsern. New Zealand er et skrekkens eks. på hva en slik politikk vil føre til av negativ utvikling av et velferdssa­mfunn.

Arbeiderpa­rtiet bør føre an for å endre samfunnets politikk fra markedssty­rt politikk til politikk styrt etter de menneskeli­ge behovene som finnes. De rike og velstående klarer seg uansett, men befolkning­en ellers har behov for et trygt og godt velbygget velferdssa­mfunn. Markedet tar ikke menneskeli­g hensyn, men teller kun kroner. Politikk er å ville, som tidligere statsminis­ter i Sverige Olof Palme sa det så godt. v/leder Steinar Rasmussen

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? De rike og velstående klarer seg uansett, men befolkning­en ellers har behov for et trygt og godt velbygget velferdssa­mfunn, skriver Steinar Rasmussen, leder i LO Østre Agder.
FOTO: MONA HAUGLID De rike og velstående klarer seg uansett, men befolkning­en ellers har behov for et trygt og godt velbygget velferdssa­mfunn, skriver Steinar Rasmussen, leder i LO Østre Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway