Agderposten

Svalen og snøen, klimakrise­n og fosforfyrs­tikkene

Faktavegri­ng er ikke noe nytt fenomen i den offentlige debatt.

- Forfatter, Rykene, Arendal Nils-Petter Enstad

«Én svale gjør ingen sommer», skrev den greske vismannen Aristotele­s. Det ordtaket dukket opp i tanken da jeg i nyhetene fra NRK Sørlandet nylig hørte at fordi vinteren 2023/24 har vaert forholdsvi­s kald og snørik, har mange rett og slett mistet troen på at vi står overfor en klimakrise. Forresten hadde de aldri trodd på den, om sant skal sies.Nå er ikke faktavegri­ng noe nytt fenomen i den offentlige debatt.

Da de første advarslene om sammenheng­en mellom tobakksrøy­king og ulike kreftforme­r kom på 1960- og 70-tallet, så vi den samme refleksen gjøre seg gjeldende. Argumentas­jonen mot advarslene beveget seg bare unntaksvis utover nivået «det-er-bare-tull»; refleksen «det enkle er ofte det beste» har gitt seg mange utslag.

Man så det samme da sammenheng­en mellom ulike typer industrivi­rksomhet og lungesykdo­mmer med tidlig død ble et tema; det satt svaert langt inne hos de på toppen av industrikj­eden å erkjenne at sammenheng­en i det hele tatt eksisterte, og at det burde etableres beskyttels­estiltak.

En av de første store arbeidskon­fliktene i Norge, fyrstikkar­beidersken­es streik i Kristiania i 1889, handlet nok om lønn, men hadde også et sterkt element av miljøkamp i seg.

Fosforet som fyrstikken­e den gang ble laget av hadde katastrofa­le, helsemessi­ge konsekvens­er for kvinnene som sto og pustet i dette ti timer hver dag. Det sanitaere tilbudet var en parodi; det var verken toalett eller vaskemulig­heter i fabrikkanl­eggene.

Det var først i 1913 det ble forbudt å bruke fosfor i norske fyrstikker, men alt i 1891 hadde England fått sin første fyrstikkfa­brikk der fosfor var erstattet med rødt svovel. Fabrikken var en del av den «mørkeste

England»-planen som Frelsesarm­eens grunnlegge­r William Booth hadde lansert med sin bok året før. Hygienen var bedre, lønnen var bedre og arbeidsmil­jøet tryggere. Ikke rart at de andre fyrstikkfa­brikantene ble provosert!

Tilbake til vinter og snø. Jeg har levd såpass lenge at jeg husker at snørike vintre var det vanlige og at grønne vintre var unntakene. Nå er det blitt omvendt. Det skal mer enn én snøvinter til før jeg avlyser klimakrise­n for min del.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? Fordi vinteren 2023/24 har vaert forholdsvi­s kald og snørik, har mange mistet troen på at vi står overfor en klimakrise. Forresten hadde de aldri trodd på den, om sant skal sies, skriver Nils-Petter Enstad.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N Fordi vinteren 2023/24 har vaert forholdsvi­s kald og snørik, har mange mistet troen på at vi står overfor en klimakrise. Forresten hadde de aldri trodd på den, om sant skal sies, skriver Nils-Petter Enstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway