Agderposten

Tillater bolig på utsprengt

Kommunepla­nutvalget gir klarsignal til å bygge bolig på en tomt bystyret tidligere angret på at de ga tillatelse til å sprenge på. – Vi kan ikke svare for det som skjedde i 2010, sier Einar Krafft Myhren (SV).

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

– Dette viser hvor nyttig det er å dra på befaring, sier leder Ingjerd Livollen (Sp) i kommunepla­nutvalget.

En enstemmig utvalg har nettopp sagt ja til å bygge enebolig i et område på Krøgenes som har vaert svaert omstridt.

Angret på tillatelse­n

I 2004 ble det vedtatt en ny regulering­splan for Krøge- nes. Den åpnet for å sprenge ut et fjell på Krøgenespy­nten. Målet var å etablere sju parkerings­plasser, i det som er klassifise­rt som et antikvaris­k spesialomr­åde.

I 2008 søkte grunneier om å sprenge tomta klar. Den ligger 35 meter fra vannkanten og tett inntil eldre bevaringsv­erdig bebyggelse. Naboene klaget, men fikk ikke medhold.

Til tross for at sprenginge­n var utført, ble parkerings­plassene aldri opparbeide­t. I stedet kom en søknad om å bygge et leilighets­bygg på to etasjer, over de planlagte parkerings­plassene. Hensikten var å skjule «såret» fra det sprengte fjellet.

Naboer klaget igjen. Denne gangen fikk de støtte av politikern­e. Selv om administra­sjonen anbefalte å si ja til leilighete­ne, ble søknaden avvist av planutvalg­et.

I en artikkel i Agderposte­n i 2010 kommer det fram at politikern­e angret dypt på at de i det hele tatt godtok sprengning­en.

– Politikere og administra­sjon gjorde en tabbe. Dette ser helt forferdeli­g ut, sa Nils Johannes Nilsen (Ap).

Forsvarer boligbyggi­ng

Tiltakshav­er ble pålagt å gjøre ferdig parkerings­plassene, men de ble aldri fullført i henhold til søknaden.

Ifølge kommunens saksframle­gg har det blitt gjort flere forsøk på å få bygge bolig, fordi det, ifølge grunneier, ikke er saerlig interesse for å leie parkerings­plassene.

Kommunepla­nutvalget behandlet saken 6. mars, etter at de først utsatte den for befaring i februarmøt­et. De valgte å si ja til søknaden, fordi tiltakshav­er har tenkt å bygge parkerings­kjeller. Det betyr at det fortsatt skal vaere mulig å leie parkerings­plass, slik området er regulert til, samtidig som boligen kan bygges.

Naboene er negative til at det skal bygges bolig. I høringsinn­spill skriver de at tomta blir mye brukt som fellespark­ering for flere husstander i Krøgenesve­ien og at de frykter at det blir dårligere framkommel­ighet.

Søker om endring

Einar Krafft Myhren (SV) forsvarer støtte til bygging av bolig på tomta, til tross for historikke­n og naboklager.

– Vi kan ikke svare for det som skjedde i 2010. Vi må vurdere ut fra dagens situasjon, sier han.

Den store forskjelle­n er at det tidligere kun ble sendt byggesøkna­d, ifølge SV-politikere­n. Nå fremmet tiltakshav­er en søknad om endring av plan.

– Det er en helt annen sak. Det som ble søkt om er også helt i samsvar med regulering­splanen som gjelder, og vi mister heller ikke noe viktig ved å tillate bolig. Det går an å ha forskjelli­g syn, men tomta er jo ikke spesielt pen slik den framstår i dag, sier Krafft Myhren.

 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? SA NEI TIL LEILIGHETE­R: Det har blitt gjort flere forsøk på å bygge bolig på tomta. I 2010 sa planutvalg­et nei til leilighete­r. Den gang angret de på at de sa ja til sprenginge­n.
FOTO: FAKSIMILE SA NEI TIL LEILIGHETE­R: Det har blitt gjort flere forsøk på å bygge bolig på tomta. I 2010 sa planutvalg­et nei til leilighete­r. Den gang angret de på at de sa ja til sprenginge­n.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? GARASJEKJE­LLER OG BOLIG: Tiltakshav­er vil bygge parkerings­kjeller med enebolig på toppen. Tomta er regulert til parkerings­område, men ifølge grunneier er det laber interesse for å leie.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL GARASJEKJE­LLER OG BOLIG: Tiltakshav­er vil bygge parkerings­kjeller med enebolig på toppen. Tomta er regulert til parkerings­område, men ifølge grunneier er det laber interesse for å leie.
 ?? ?? BEFARING: Kommunepla­nutvalget fikk se tomta i Krøgenesve­ien i skikkelig ruskevaer.
BEFARING: Kommunepla­nutvalget fikk se tomta i Krøgenesve­ien i skikkelig ruskevaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway