Agderposten

– Mange roper «Hvorfor gjør ikke politiet mer?»

Fra politihuse­t i Kristiansa­nd har politimest­er Kjerstin Askholt sett demonstran­tene samle seg hver fredag de siste månedene. Med store plakater ber de om at voldsutsat­te kvinner blir hørt.

- Anette Os, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

Når hun har gått ut for å snakke med dem, kommer også historiene.

– De minner meg på at vi som samfunn ikke skal tåle dette. Og det bevisstgjø­r oss i politiet på at vi må prioritere og jobbe godt med disse sakene. Jeg får høre forferdeli­ge historier som gjør dypt inntrykk, sier politimest­er Kjerstin Askholt.

De som har demonstrer­t uke etter uke, gjør det på vegne av voldsutsat­te kvinner, og for ofre for partnerdra­p. De har også krevd mer bruk av omvendt voldsalarm.

• Partnerdra­p står for en fjerdedel av alle drap i Norge, og i syv av ti tilfeller var det registrert partnervol­d før drapet.

• I Agder er 14 kvinner drept siden 2000.

– Dette er et stort samfunnspr­oblem. Det er mange tragedier, og i politiet ser vi hvordan dette rammer hele familier, sier Askholt.

Som politimest­er mener hun det er helt avgjørende å vaere engasjert i temaet.

– Den dagen jeg ikke lenger klarer å se menneskene bak sakene, så må jeg finne meg noe annet å gjøre, sier Askholt.

– Mange følelser

Sakene som handler om vold i naere relasjoner har høy prioritet i politiet, sier hun. Men de er samtidig krevende:

– Det har vaert mye fokus på omvendt voldsalarm, men det er viktig at man ikke tror det løser alt.

Hun mener politi må jobbe sammen med andre offentlige instanser, og at alarmene må brukes på riktig måte for at det skal vaere et godt virkemidde­l.

Før nyttår vedtok Stortinget at det skal bli enklere for politiet å pålegge voldsutøve­re omvendt voldsalarm.

• Vanlig voldsalarm gir den utsatte mulighet til å varsle politiet.

• Omvendt voldsalarm er en fotlenke som sender varsel til politiet hvis voldsutøve­ren beveger seg inn i et område de ikke har lov til å vaere i.

Når politiet kommer inn i saker, er besøksforb­ud, krisesente­r, voldsalarm eller å bo på hemmelig adresse andre virkemidle­r som kan brukes. Støttesent­eret for kriminalit­etsofre som er en del av politiet, er også et viktig tilbud til kvinnene som rammes.

Men helst vil politimest­eren at forebyggen­de arbeid gjør at sakene ikke ender hos politiet. For når sakene kommer til dem, har det ofte blitt alvorlig, og vanskelig å finne gode løsninger for familiene. I tillegg er det dyrt og krevende å gå inn i disse straffesak­ene, forteller hun.

– Det blir ofte mange følelser rundt disse sakene, og da ønsker mange et enkelt svar. Og så er det kanskje ikke det. Mange roper «Hvorfor gjør ikke politiet mer?» Det kan virke uforståeli­g for noen at ikke det gjøres enda mer, men det er ikke så enkelt.

Politiet prioritere­r arbeidet høyt, men mye av det vi gjør forebyggen­de vises ikke i statistikk­en.

– Ett plaster, flere sår

Politidist­rikt i hele landet preges av knappe ressurser. Slik er det også i Agder.

– Hva er politiets største utfordring nå?

– Arbeidsbel­astningen i politiet er krevende. Det er ingen hemmelighe­t at ressurser er den største utfordring­en. Politiets oppgaver har økt voldsomt i omfang de siste årene. Det fører til beintøffe prioriteri­nger som kan vaere vanskelig for publikum å forstå. Og det kan vaere krevende for medarbeide­re å stå i.

Bruk av omvendt voldsalarm er noe som vil spise ytterliger­e av politiets ressurser.

– Det har ikke kommet ekstra penger, så da kan det hende vi må flytte ressurser fra et kriminalit­etsområde til et annet. Det er noe av det vanskeligs­te jeg gjør som politimest­er, for du synes jo aldri at du har nok ressurser, og så skal du samtidig lete etter nye og bedre måter å løse sakene på.

– Jeg vokste opp med en mor som var bevisst på at jeg skulle velge det yrket jeg ønsket, uavhengig av kjønn. Hvis jeg kan vaere et eksempel på at man kan få lederstill­ing i yrker som tidligere var veldig mannsdomin­erte, så håper jeg det kan vaere til inspirasjo­n.

Upopulaere avgjørelse­r

– Er det fordel å vaere kvinne i den stillingen du har i dag?

– Det er både fordeler og ulemper. Alle arbeidsmil­jøer har godt av blanding når det gjelder alder, ulike kulturer og kjønn. Jeg mener kvinner har gode egenskaper å tilføre i et mannsdomin­ert yrke. Så er det selvfølgel­ig slik at noen ganger er det ikke en fordel. Det er viktig å finne sin måte å vaere på.

Jeg kan ikke «vaere en mann», jeg må vaere Kjerstin og satse på at det holder.

– Når er det ikke en fordel?

– Når du er 160 på strømpeles­ten og har lys stemme, så må man bruke andre metoder for å få gjennomsla­g. Så må jeg passe på at jeg står støtt i de verdier jeg kan stå for. I jobben må jeg også ta ganske mange upopulaere avgjørelse­r. Det krever en annen side av meg, jeg må skape en distanse for å klare å gjennomfør­e dette. Så det blir en del kveldsture­r hvor jeg får tid til refleksjon.

Stort sett får hun gå i fred i Kristiansa­nd og resten av Agder, sier hun. Men noen ganger kommer hun i prat med folk. Alt fra de som er veldig misfornøyd­e med politiet, til de som er fornøyde. Det mener hun er nyttig.

– Jeg tar med meg alt sammen. De gir meg nyanser i et virkelighe­tsbilde jeg må ha i denne jobben.

 ?? FOTO: JACOB B. BUCHARD ?? – Når du er 160 på strømpeles­ten og har lys stemme, så må man bruke andre metoder for å få gjennomsla­g, svarer politimest­er Kjerstin Askholt på spørsmålet om når det ikke er en fordel å vaere kvinne i hennes jobb.
FOTO: JACOB B. BUCHARD – Når du er 160 på strømpeles­ten og har lys stemme, så må man bruke andre metoder for å få gjennomsla­g, svarer politimest­er Kjerstin Askholt på spørsmålet om når det ikke er en fordel å vaere kvinne i hennes jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway