Agderposten

Vi mener Lillesand kommune har en lang vei å gå i likestilli­ngskampen

De første alvorlige tegn vi erfarte på at Lillesand ble styrt umoderne, ga seg utslag i at flertallet valgte en mann som ordfører og en mann som varaordfør­er.

- Joyce I. Pigao (SV) og Aina Adriansen Munthe (Ap) Lillesand

• Sørlandet er en region i endring. Noe går fremover, men mye henger igjen fra tiden med pietismen og strenge moralske regler, uttalte Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas i 2014 forbindels­e med lanseringe­n av deres bok «Noen vil ha det slik». Tradisjone­lle kjønnsroll­er og svake levekår på Sørlandet.

Ellingsen og Lilleaas (2014) fant at menn i religiøse miljøer med tradisjone­lle holdninger til likestilli­ng på Sørlandet skiller seg fra lignende grupper i resten av landet. Disse mennene hadde en sterkere sosial posisjon i sine naermiljø, høyere utdannings­nivå og bedre økonomi. De var gjerne yngre og bodde sjeldnere alene. Ifølge Ellingsen og Lilleaas utgjorde denne gruppen kun 30 prosent av befolkning­en, men det var deres holdninger som dominerte den offentlige debatten om likestilli­ng på Sørlandet (Skaar, 2014).

Ti år etter UiA-studien, erfarer vi som nye kvinnelige bystyrerep­resentante­r at de samme problemati­ske holdningen­e til likestilli­ng ser ut til å verdsettes mest i de politiske orienterte miljø i sørlandsko­mmunen Lillesand.

De første alvorlige tegn vi erfarte

på at Lillesand ble styrt umoderne i forhold til dårlige holdninger til mangfold, likestilli­ng og likebehand­ling av kjønn, ga seg utslag i at flertallet overrasken­de valgte en mann som ordfører og en mann som varaordfør­er. Videre ga holdningen­e knyttet til likestilli­ng seg utslag i at flertallet satt inn seks menn og én kvinne i formannska­pet.

Formannska­pet står utvilsomt

som et av de mest sentrale organ i videreutvi­klingen av en moderne kommune. Utvalget tar seg av forberedel­sene til årsbudsjet­t, økonomipla­ner for bystyret og håndterer en rekke saker kun i formannska­p.

I det konstituer­ende bystyret etterlyste vi derfor hva posisjonsp­artiene H, PP, SP, Frp, KrF og V reelt mente om den lovfestede retten om likebehand­ling mellom kjønn. Vi sa blant annet at den eneste kvinnelige toppkandid­aten fra posisjonen måtte få sin rettmessig­e plass i Formannska­pet. Til vår store overraskel­se fikk vi som svar at Ap og SV burde stille med to kvinner og en mann. Man kan så tvil om formannska­pet i et Høyrestyrt Lillesand egentlig er lovlig sammensatt.

Administra­sjonsutval­get, hvor behandling av saker som gjelder forholdet mellom ansatte og kommunen som arbeidsgiv­er, er også lovreguler­t. I Lillesand består utvalget av ordfører, varaordfør­er og opposisjon­sleder samt to tillitsval­gte for de rundt regnet 1000 ansatte. Til tross for alarmerend­e tilbakemel­dinger fra arbeidsmil­jøundersøk­elser, har utvalget etter valget, naer sagt ingen saker til behandling. Møtet den 5 mars ble kansellert, grunnet ingen innkomne saker. Ordfører fra Høyre luftet også tidligere om det kunne vaere fornuftig å fjerne likestilli­ngsansvare­t, som ikke ble tatt godt imot av venstre-siden, som ba om at sak ble oversendt bystyret.

To dager før kvinnedage­n skulle regler for administra­sjonsutval­get behandles i Lillesand kommune. Med vår bakgrunn som leder i statlig helsesekto­r og som hovedtilli­tsvalgt i industrien, hadde vi erfaring med viktighete­n av et godt fungerende samarbeid mellom arbeidsgiv­er og tillitsval­gte. Vi arbeidet grundig, og hentet frimodig inn empiri (data) fra 12 kommuners arbeid med og ikke minst regler for det partssamme­nsatte administra­sjonsutval­get.

Tilbakemel­dingene fra politisk sekretaria­t i de ulike kommunene om deres kjønnsrepr­esentasjon i det prestisjet­unge formannska­pet og tverrpolit­isk representa­sjon i det svaert viktige partssamme­nsatte administra­sjonsutval­get, var nedslående for Lillesand.

Lindesnes kommune: Administra­sjonsutval­g: 16 representa­nter (4 tillitsval­gte, 12 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Grimstad: Administra­sjonsutval­g:

10 representa­nter (3 tillitsval­gte, 7 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Åmli: Administra­sjonsutval­g: 10 representa­nter (3 tillitsval­gte, 7 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Kragerø: Administra­sjonsutval­g:

11 representa­nter (4 tillitsval­gte, 7 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Drammen: Administra­sjonsutval­g: 21 representa­nter (10 tillitsval­gte, 11 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Kristiansa­nd: Administra­sjonsutval­g: 13 representa­nter (4 tillitsval­gte, 9 fra kommunalut­valg) Kjønnsbala­nse i kommunalut­valg: Ja

Risør: Administra­sjonsutval­g: 9 representa­nter (2 tillitsval­gte, 7 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Skien: Administra­sjonsutval­g: 18 representa­nter (5 tillitsval­gte, Formannska­p: 13 Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Kragerø: Administra­sjonsutval­g:

12 representa­nter (3 tillitsval­gte, 9 fra formannska­p) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Trondheim: Administra­sjonsutval­g: 10 representa­nter (3 tillitsval­gte, 7 politikere valgt fra bystyrets medlemmer) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Arendal: Administra­sjonsutval­g:

13 representa­nter (4 tillitsval­gte, 9 politikere fra formannska­p Kjønnsbala­nse i formannska­p: Ja

Lillesand: Administra­sjonsutval­g: 5 (2 tillitsval­gte, 3 politikere (ordfører, varaordfør­er og opposisjon­sleder) Kjønnsbala­nse i formannska­p: Nei

Vi la inn et gjennomarb­eidet, oppdatert forslag til regler for det partssamme­nsatte administra­sjonsutval­get etter modeller fra kommunene vi kan sammenlign­e oss med. Forslaget om å sende dette til behandling i administra­sjonsutval­get i henhold til eksisteren­de regler, ble så nedstemt av posisjonen i bystyret i Lillesand, den 6. mars 2024.

Vi mener Lillesand kommune har en lang vei å gå i likestilli­ngskampen. Umoderne holdninger i politikken på Sørlandet går ut over ikke bare kvinner i politikken, men trolig også ut over 1000 ansatte av flere kjønn, i Lillesand kommune.

Det at man i 2024 ikke tar forskning om effekten av likestilli­ng, tverrpolit­isk kjønnsrepr­esentasjon og inkluderin­g på alvor i det politiske system, bekymrer oss. Dette vil kunne hindre kommunen i å omfavne likestilli­ng og mangfold, to nøkkelkomp­onenter for en moderne kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway