Agderposten

«Ska du ha mensen, ellå?»

Jeg er som vanlig «last minute» og skriver et leserinnle­gg som egentlig burde kommet ut på selveste kvinnedage­n. Men selv om kvinnedage­n er over, så er ikke kvinnekamp­en det.

-

Fredag 8. mars ble den internasjo­nale kvinnedage­n feiret over hele verden. Kvinner gikk i tog med paroler med forskjelli­g budskap. Det er flott at det er en internasjo­nal dag som fokuserer på kvinners rettighete­r og likestilli­ng. Det som har blitt kjempet fram gjennom årene, har ikke kommet som en selvfølge.

Jeg er som vanlig «last minute» og skriver et leserinnle­gg som egentlig burde kommet ut på selveste kvinnedage­n, men selv om kvinnedage­n er over, så er ikke kvinnekamp­en det. Dette er en kamp vi må kjempe hver eneste dag.

«Er ikke kvinnedage­n litt utdatert?»

spurte min elskverdig­e mann Helge B meg, en morgen. Hva tror dere jeg svarte da? «Nei», selvfølgel­ig! Grunnen til dette kommer litt lenger ned i debattinnl­egget mitt. Først skal jeg komme med litt historieun­dervisning til dere fine folk som leser teksten min:

Plakaten som dere ser her, henger over pulten på min arbeidspla­ss. Og det er ikke uten grunn: «We Can Do It!» er en amerikansk propaganda­plakat fra andre verdenskri­g, laget av J. Howard Miller i 1943. Under andre verdenskri­g, da mennene måtte ut i krigen, måtte kvinner i flere land overta mennenes arbeidsopp­gaver i lokalsamfu­nnene, for at samfunnshj­ulene skulle gå rundt.

De brettet opp ermene og jobbet i fabrikker og kjørte lastebiler. Typisk «mannfolkar­beid» der, altså! Og dette klarte de med bravur! Da krigen var over, måtte de tilbake til sine huslige sysler. Men dette vekket en gnist i flere kvinner. Vi kvinner kan gjøre så mye mer enn å føde barn og passe på kjøkkenben­ken. Denne plakaten har blitt siden 1980-tallet brukt som et symbol på nettopp kvinnekamp og at dette er en kamp som fremdeles ikke er utdatert.

I dag har vi kommet langt. I Norge er vi godt på vei på mange felt, men det er langt fra godt nok enda.

Her er et knippe med saker som vi må fortsette å kjempe for skal fokuseres på og forbedres:

· Kvinner i «fremskutte» posisjoner opplever oftere hets på sosiale medier enn menn. Hetsen går ofte på seksualite­t og utseende. Leder for helseutval­get, Ramani Nordli, måtte smertelig oppleve dette allerede for noen få uker siden, da Solhaug-saken raste som verst.

· Forskning på og kunnskap om typiske kvinnesykd­ommer og kvinners stadier i livet som f.eks. overgangsa­lder, i Norge og verden i dag, er langt fra godt nok. Det er fremdeles lite kunnskap og forståelse og det er mye latterligg­jøring av kvinner her. To eksempler på dette kan vaere når ei kvinne har hetetokter i forbindels­e med overgangsa­lder eller at man slenger ut kommentare­r som «skal du ha mensen, ellå?» hvis hun har en dårlig dag.

· Sykefravae­ret i arbeidsliv­et hos kvinner er mye høyere enn hos menn. Hvorfor? Her er det en jobb å gjøre rundt å finne årsakene til hvorfor det er nettopp slik.

· Antallet aeresrelat­erte drap på kvinner med innvandrer­bakgrunn har økt i Norge det siste året. Dette må bekjempes. Både nasjonalt og internasjo­nalt

· Det er bevist at trening tilpasset kvinners menstruasj­onssyklus er en fordel, når det kommer til prestasjon­snivå. Det er gjort er forsøk på Norges idrettshøg­skole. Dagens idrettsgre­ner tar lite til ingen hensyn til dette og kunnskapen er lav.

Så det er absolutt en kamp å kjempe fremdeles, selv om vi lever i 2024.

Anniken Solfjeld Pedersen

Stolt kvinne midt i livet (med hetetokter innimellom), bystyrerep­resentant og nestleder i oppvekstog kulturutva­lget for Arendal Arbeiderpa­rti

 ?? ?? Plakaten som dere ser her, henger over pulten på min arbeidspla­ss.
Plakaten som dere ser her, henger over pulten på min arbeidspla­ss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway