Agderposten

Hele verden i jazztapnin­g

Overskrift­en tar kanskje litt hardt i, men det er ingen tvil om at det er musikk fra mange verdenshjø­rner og stilarter som smelter sammen i musikken som gitaristen Karl Bjorå presentere­r i Arendal jazzklubb torsdag kveld.

- Innsendt Sideblikk Skrevet av Pål Koren Pedersen og publisert på sideblikk.agderposte­n.no

Et mer presist uttrykk enn verdensmus­ikk, er kanskje bare veldig god musikk.

Karl Bjorå, som har sine røtter på Evje og i Arendal, har de siste årene blitt en av de mest spennende gitaristen­e på den norske jazzscenen.

Med et utrolig øre for ulike sjangere og tilnaermin­ger skaper han musikk som fort kan kategorise­res som jazz i platehylla, men som henter inspirasjo­n fra ulike verdenshjø­rner og stilepoker. Kombinert med et lekent og lydhørt gitarspill, har han samlet et knippe yngre musikere som kler hans musikalske verden, som skaper magi på scenen.

I 2021 kom Karl Bjorå ut med debutalbum­et «Whimsical Giant», som ble møtt med sterke anmeldelse­r. Med en unik tilnaermin­g som favner norsk folkemusik­k, jazz, americana, postrock, klassisism­e og så mye mer, spilt med den største autoritet, er det da heller ikke rart at anmelderne lot seg fascinere.

Aftenposte­ns faste og renommerte jazzskribe­nt, Arild R. Andersen, trillet en femmer og kalte Karl Bjorå for «en gitarist for vår tid». Hva anmelderen legger i det, kan man bare spekulere i, men

Andersen trekker fram Bjorås evne til å la andre skinne, han skaper virkelig et ensemble som er en kreativ kraft. Eller som Andersen skriver selv: «Han dekonstrue­rer bildet av gitaristen som selvnytend­e midtpunkt og akrobat.»

Karl Bjorås evne til å skape et kreativt ensemble, har helt sikkert bidratt til at han både på plate og scene har med seg briljante musikere. Blant de mange virtuosene finner vi blant annet fiolinist og vokalist Tuva Syvertsen, en etter hvert høyt skattet og folkekjaer musiker, kjent fra blant annet gruppa Valkyrien Allstars.

Karl Bjorå Ensemble er ute på turne og kommer rett fra Tyskland, når de svinger innom kulturhuse­ts Lille Torungen og jazzklubbe­n, torsdag. Bjorås musikk kan virkelig anbefales på plate eller streaming, men musikk er best live! Et så unikt ensemble fortjener alltid å skinne fra en scene. At det vil skinne fra scenen når Karl og hans medmusiker­e kommer til Arendal jazzklubb, er sikkert. Den bør skinne på alle som er åpne for god og spennende musikk! Karl Bjorå Ensemble, foto: Margit Rønning Omholt

 ?? FOTO: MARGIT RØNNING OMHOLT ?? Karl Bjorå Ensemble kommer til Arendal jazzklubb.
FOTO: MARGIT RØNNING OMHOLT Karl Bjorå Ensemble kommer til Arendal jazzklubb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway