Agderposten

Fortviler over ulovlig bålbrennin­g rett på fjell

Loven sier at det ikke er lov til å brenne bål rett på fjellet. Et vedvarende problem, mener nasjonalpa­rkforvalte­ren.

- Espen Sanden Johannesen espen.johannesen @agderposte­n.no

– Jeg synes folk tar seg litt for godt til rette i den frie naturen vi har her. Sårene som har blitt i fjellet vil bli vaerende der for alltid, forteller Arne Hermansen til Agderposte­n.

Hermansen bor selv i naerheten av det populaere turområdet «Boes utsikt» på Hisøy i Arendal. I lang tid har Hermansen reagert på turgåere som tar seg friheten til å brenne bål rett på svaberget- til tross for at dette er imot loven.

– Det er til og med satt opp skilt som sier at det ikke er lov å brenne bål. Denne gangen la jeg merke til at det var medbrakt ved der. At dette var planlagt er nesten det verste, forteller Hermansen.

Tok til sosiale medier

Den fortvilte naboen reagerte i fortvilels­e på synet som møtte han på tur, og valgte derfor å legge ut et innlegg i gruppen «Hisøyvenne­r» på Facebook.

Her la han ut et bilde den ulovlige bålplassen ved Ausa på Hisøy.

Innlegget har skapt en liten splittelse blant publikum, der noen mener at plassen det gjelder anses som hellig for de lokale, og at dette er uakseptabe­lt.

Andre mener saken er mindre alvorlig, og mer harmløs.

Flertallet av de som har kommentert, stiller seg bak Hermansen, og mener at dette er et problem.

Vedvarende problem

Nasjonalpa­rkforvalte­r ved Raet Nasjonalpa­rk, Jenny Marie Gulbrandse­n, forteller til Agderposte­n at ulovlig bålbrennin­g er et vedvarende problem.

– Vi har faktisk anmeldt dette flere ganger tidligere. Det er et klart brudd på friluftslo­ven, forteller Gulbrandse­n.

Hun trekker fram et tilfelle fra Sandøya i Tvedestran­d, i tillegg til et på Tromøy i Arendal der de har måttet gå rettslig til verks.

– Slike saker er som regel veldig vanskelige å etterforsk­e. Vi anmelder av prinsipp og for å vise at dette er ting vi tar på alvor.

Området ved Boes utsikt på Hisøy er blant stedene som nasjonalpa­rkforvalte­ren ofte mottar melding om.

Involverte seg

Gulbrandse­n var selv inne og kommentert­e under facebookin­nlegget til Hermansen i uken som var.

Her presiserte hun tydelig lovens rammer, og la til at dette er skader som ikke blir borte før neste istid.

Hermansen forteller at kommentare­n fra nasjonalpa­rkforvalte­ren ble satt stor pris på.

– Det var veldig fin å se at Raet selv var inne og involverte seg. For min del er dette lagt dødt nå, sier Hermansen avslutning­svis.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ULOVLIG: Synet som møtte mannen fra Hisøy fikk han til å reagere. Det skulle det vise seg at han ikke var alene om.
FOTO: PRIVAT ULOVLIG: Synet som møtte mannen fra Hisøy fikk han til å reagere. Det skulle det vise seg at han ikke var alene om.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? HAR ANMELDT: Nasjonalpa­rkforvalte­r ved Raet Nasjonalpa­rk, Jenny Marie Gulbrandse­n, forteller at de allerede har anmeldt lignende tilfeller ved flere anledninge­r.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN HAR ANMELDT: Nasjonalpa­rkforvalte­r ved Raet Nasjonalpa­rk, Jenny Marie Gulbrandse­n, forteller at de allerede har anmeldt lignende tilfeller ved flere anledninge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway